Primul vaccin COVID-19 este sigur și determină răspuns imun rapid la specia umană

©

Autor:

Primul vaccin COVID-19 este sigur și determină răspuns imun rapid la specia umană

Potrivit unui nou articol publicat în The Lancet, primul vaccin COVID-19 ajuns în faza 1 de studiu clinic este sigur, bine tolerat, având capacitatea de a genera un răspuns imun împotriva SARS-CoV-2 la oameni.
Studiul a inclus 108 adulți sănătoși, la care rezultatele promițătoare s-au observat a apărea după 28 de zile. Rezultatele finale vor fi evaluate după 6 luni de zile. Sunt necesare mai multe studii care să verifice dacă răspunsul imun protejează eficient împotriva infecției cu noul coronavirus. În prezent, la nivel global există peste 100 de vaccinuri COVID-19 în curs de testare.

Conform studiului, o singură doză din vaccinul Ad5-nCoV (adenovirus type 5 vectored COVID-19) determină producția de anticorpi antivirali specifici și celule T imune într-un interval de 14 zile. Totuși, rezultatele trebuie interpretate cu grijă deoarece capacitatea vaccinului de a determina răspuns imun nu indică neapărat că va proteja persoanele de COVID-19. Deși vaccinul pare promițător, mai trebuie îndepliniți câțiva pași până să fie disponibil la scară largă.

Vaccinul Ad5-CoV este primul vaccin testat la specia umană. Pentru dezvoltarea lui, cercetătorii au utilizat un virus gripal atenuat denumit adenovirus, care are capacitatea de a infecta celulele umane dar nu poate determina boala. Mecanismul de funcționare al vaccinului este următorul: virusul gripal atenuat transmite în celule materialul genetic care codifică pentru proteina spike a SARS-CoV-2; aceste celule încep producerea proteinei spike, după care circulă prin ganglionii limfatici, unde sistemul imun determină apariția de anticorpi care să recunoască proteina spike și să lupte împotriva coronavirusului.

În studiu au fost incluși 108 adulți sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, care nu au avut infecție cu SARS-CoV-2. Ei proveneau dintr-o zonă din Wuhan, China, fiind distribuiți în 3 grupuri: 36 de participanți au primit vaccinul în doză scăzută (5x1010 particule virale/0,5 ml), 36 de participanți au primit vaccinul în doză moderată (1x1011 particule virale/1 ml) iar 36 de persoane, vaccinul în doză crescută (1,5x1011 particule virale/1,5 ml). După administarea vaccinului, probele de sânge ale participanților au fost testate la intervale regulate, pentru a se observa dacă acesta a determinat răspuns imun umoral și răspuns imun celular. Răspunsul imun umoral reprezintă acea parte a sistemului imun care produce anticorpi neutralizanți, ce luptă împotriva unei infecții și pot oferi un anumit grad de imunitate. Răspunsul imun celular are la baza un grup de celule T, mai degrabă decât anticorpi, care luptă împotriva virusului. Vaccinul ideal este cel care determină atât răspuns imun umoral (anticorpi) cât și celular (celule T) împotriva noului coronavirus.

Vaccinul a fost bine tolerat, pentru toate dozele, fără să provoace efecte adverse serioase în primele 28 de zile de la administrare. Majoritatea efectelor adverse au fost ușoare sau moderate. 85% dintre cei care au primit doza scăzută și moderată de vaccin și 75% dintre cei cărora li s-a administrat doza crescută au raportat cel puțin o reacție adversă în primele 7 zile de la vaccinare.

Durerea ușoară la locul injectiei a fost cea mai frecvent întâlnită reacție adversă, fiind raportată la peste jumătate dintre participanți (54%). Ea a fost urmată de către febră (46% dintre participanți), fatigabilitate (44%), cefalee (39%) și dureri musculare (17%). Unul dintre participanții care au primit doza mare a acuzat febră înaltă, însoțită de fatigabilitate, dispnee și dureri musculare. Totuși, aceste reacții adverse s-au remis în mai puțin de 48 de ore.

În primele 2 săptămâni de la vaccinare, toate dozele de vaccin au determinat un anumit nivel de imunitate, adică au determinat producția de anticorpi care se puteau lega la coronavirus dar nu îl atacau neapărat (44% - grupul cu doze scăzute, 50% - grupul cu doze moderate, 61% - grupul cu doze crescute). Dintre participanți, 28% dintre cei care au primit doze scăzute aveau anticorpi neutralizanți detectabili împotriva SARS-CoV-2, față de 31% în grupul cu doze moderate și 42% în grupul cu doze crescute.

După 28 de zile, anticorpii de legare au crescut de 4 ori la majoritatea participanților: 97% din grupul cu doza scăzută, 94% din grupul cu doza moderată și 100% din grupul cu doza crescută. Anticorpii neutralizanți împotriva SARS-CoV-2 au apărut la jumătate dintre participanții care au primit doza scăzută și moderată și la 75% dintre cei cu doza crescută.

De asemenea, vaccinul Ad5-nCoV a stimulat răspuns imun celular cu celule T la majoritatea participanților, care a fost mai pronunțat la cei cu dozele crescute și moderate de vaccin. Nivelele de celule T au atins un vârf la 14 zile de la administrarea vaccinului la 83,3% dintre participanții cu doza scăzută, 97,2% dintre cei cu doza moderată și 97,2% dintre cei cu doza crescută.

Mai mult, la 28 de zile de la vaccinare, majoritatea voluntarilor (78% din grupul cu doza scăzută, 92% din grupul cu doza moderată, 100% din grupul cu doza crescută) au raportat răspuns imun celular sau anticorpi neutralizanți detectabili împotriva SARS-CoV-2.

Totuși, atât răspunsul imun celular cât și cel umoral pot fi diminuate de o imunitate puternică preexistentă la adenovirusul de tip 5. Studiul actual a inclus 44-56% participanți care aveau imunitate preexistentă la adenovirusul de tip 5 și care au arătat răspunsuri umorale și celulare mai scăzute la vaccin. Mai mult, preexistența imunității ar putea avea influența negativ persistența răspunsului imun la vaccin.

Printre limitele studiului se numără numărul mic de participanți, durata relativ scurtă și lipsa unui grup control randomizat. Din acest motiv, sunt necesare mai multe studii înainte că vaccinul să devină disponibil la scară largă.

Recent în Wuhan a început un studiu în faza 2, randomizat, dublu-orb, placebo-controlat, care va determina dacă rezultatele înregistrate cu vaccinul Ad5-nCoV pot fi replicate și dacă există efecte adverse la 6 luni după vaccinare. Acest studiu a înrolat 500 adulți sănătoși, dintre care 250 au primit doza moderată, 125 doza scăzută iar 125, placebo. Ceea ce este foarte important la el este că, pentru prima oară, va include participanți peste 60 de ani, o populație țintă pentru administrarea vaccinului.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 28-05-2020 | creare: 28-05-2020 | Vizite: 1196
Bibliografie
First human trial of COVID-19 vaccine finds it is safe and induces rapid immune response: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200522113708.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •