Excesul alimentar - ce se întâmplă în organism?

©

Autor:

Excesul alimentar - ce se întâmplă în organism?

Excesul alimentar (n.r. consumul de alimente într-o cantitate mai mare decât necesarul zilnic al organismului) reprezintă o cauză principală a obezității și a altor condiții metabolice, cu implicații severe asupra sănătății generale a organismului. Asociat în general cu excesul caloric (n.r. consumul unei cantități de calorii mai mare decât cantitatea caloriilor arse prin activitatea fizică și procesele metabolice normale), excesul alimentar este tot mai frecvent întâlnit în societățile dezvoltate, fiind una dintre cauzele creșterii incidenței obezității și diabetului la nivel global. (1, 2, 3)

Când este vorba de un exces alimentar?

În general, se consideră că fiind vorba de un exces alimentar atunci când cantitatea alimentelor consumate depășește nevoile reale ale organismului, aportul de alimente și aportul caloric fiind unul ridicat. Excesul alimentar determină apariția senzației de prea plin, care poate duce la disconfort abdominal, greață și chiar vărsături. Deoarece cantitatea de calorii necesară fiecărui individ diferă, în vederea stabilirii cantității optime de alimente care pot fi consumate trebuie luați în considerare factori precum vârsta, sexul, nivelul de activitate fizică, înălțimea sau greutatea. (1, 4)

Care sunt cauzele excesului alimentar?

De cele mai multe ori, excesul alimentar apare pe fondul stresului, persoanele cu anxietate sau depresie fiind semnificativ mai predispuse să dezvolte o tulburare de alimentație. Alte potențiale cauze pentru excesul alimentar includ:

  • consumul într-un ritm alert a alimentelor (se asociază cu senzația de înfometare, în ciuda unui aport suficient de calorii);
  • o dietă prea restrictivă (dietele restrictive, care presupun limitarea consumului anumitor alimente sau grupuri de alimente, poate duce la foame și la dorința de a consuma alimente în exces);
  • plictiseala sau obișnuința (mâncatul poate fi folosit ca o modalitate de a scăpa de plictiseală);
  • consumul de alimente procesate (deoarece au un gust și un miros mai atractiv, alimentele procesate sunt în general consumate în cantități mai mari);
  • consumul de alcool (poate crește pofta de mâncare și poate duce la consumul de alimente în exces). (1, 4, 5)


Ce se întâmplă în organism în urma unui exces alimentar?

Consumul excesiv de alimente poate duce la o serie de reacții în organism, majoritatea dăunătoare sănătății. În primul rând, excesul de calorii din alimente duce la acumularea de grăsime în organism, ceea ce crește riscul de apariție a obezității, cât și a afecțiunilor cardiovasculare. De asemenea, consumul excesiv de alimente poate duce la indigestie și la alte probleme digestive, cum ar fi balonarea, constipația și diareea. Aportul excesiv de alimente dulci sau grase poate exacerba aceste probleme digestive. (3, 4)

Un alt efect al unui exces alimentar este creșterea nivelului de glucoză din sânge. Într-o situație normală, pancreasul secretă insulina pentru a regla nivelul de glucoză din sânge. În cazul unui exces alimentar, pancreasul trebuie să secrete mai multă insulină pentru a face față cantității mai mari de glucoză din sânge. Dacă acest lucru se întâmplă în mod repetat, poate duce la dezvoltarea diabetului. (3, 4)

Cum poate fi prevenit excesul alimentar?

Planificarea meselor constituie una dintre cele mai eficiente modalități prin care poate fi prevenit excesul alimentar. Stabilirea cu exactitate a alimentelor și a cantităților consumate la fiecare masă și evitarea consumului de alimente în plus poate reduce senzația de foame și contribui astfel la obținerea unei alimentații echilibrate. (1, 4, 6)

Alte strategii simple și eficiente care contribuie la prevenirea excesului alimentar:

  • consumul alimentelor într-un ritm normal (evitarea grabei în timpul mesei și controlarea porțiilor consumate previne supraalimentarea);
  • utilizarea unor farfurii de dimensiuni mai mici (poate ajuta la controlarea porțiilor);
  • creșterea aportului de fibre (alimentele bogate în fibre, cum ar fi legumele, fructele și cerealele integrale, pot ajuta la controlul apetitului alimentar);
  • consumul de apă înainte de masă (poate ajuta nu doar la hidratarea corpului, ci poate induce totodată o senzație de plin);
  • evitarea utilizării, în timpul mesei, a surselor care pot distrage atenția, precum telefonul. (4, 6)


Recomandări

Pentru a menține o greutate sănătoasă și pentru a preveni problemele de sănătate, este important să acordați o atenție deosebită alimentației, care trebuie să fie una echilibrată, fără excese. Pentru a putea reduce excesul alimentar, este recomandat să încercați să fiți atenți la semnalele corpului și să mâncați doar atunci când sunteți cu adevărat flămânzi. De asemenea, este important să vă opriți să mâncați atunci când vă simțiți sătui.


Data actualizare: 23-03-2023 | creare: 23-03-2023 | Vizite: 506
Bibliografie
(1) Overeating, link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24680-overeating
(2) What happens when you overeat? link: https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/What-happens-when-you-overeat.h23Z1592202.html
(3) 7 Harmful Effects of Overeating, link: https://www.healthline.com/nutrition/overeating-effects
(4) What Is Overeating? How to Control Your Portions, link: https://share.upmc.com/2018/11/portion-control-overeating
(5) Overeating Causes and Solutions, link: https://nutritionstudies.org/overeating-causes-and-solutions
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum