Ce se întâmplă în corpul tău când exagerezi cu mâncatul de sărbători

©

Autor:

Ce se întâmplă în corpul tău când exagerezi cu mâncatul de sărbători

Excesele alimentare din perioada sărbătorilor reprezintă o problemă comună, care poate deveni o amenințare pentru sănătate. Consumul excesiv de alimente, pus adesea pe seama stresului, poate afecta corpul într-o varietate de moduri. De cele mai multe ori, excesele alimentare se manifestă prin dureri abdominale, senzații de greață, diaree sau stare de vomă. Atunci când exagerezi cu mâncatul de sărbători, metabolismul își accelerează activitatea, ceea ce crește probabilitatea de alterare a stării generale. De asemenea, se pot produce următoarele evenimente: (1) (2)

Crește secreția sucurilor gastrice

Procesul de digestie a hranei de către organism presupune, printre altele, descompunerea alimentelor și distrugerea germenilor infecțioși. Activitatea prin care hrana este parțial digerată și descompusă are loc la nivelul stomacului, într-un mediu acid. Pentru a descompune alimentele, stomacul produce acid clorhidric. În mod normal, cantitatea de acid de la nivelul stomacului este una constantă. Atunci când mâncăm în exces, cantitatea acidului clorhidric crește și poate apărea ascensiunea sucurilor gastrice către esofag. Deoarece esofagul nu poate găzdui soluții acide, ascensiunea conținutului gastric și a acidului clorhidric la nivelul său poate duce la apariția refluxului gastroesofagian. Arsurile esofagiene și scăderea apetitului alimentar sunt simptomele principale care pot indica un nivel crescut al sucurilor gastrice. (1) (2) (3)

Crește nivelul zahărului din sânge

Când exagerezi cu mâncatul de sărbători, în încercarea de a păstra nivelul zahărului din sânge la un nivel optim, organismul va produce o cantitate mai mare de insulină decât în mod normal. În majoritatea cazurilor, producția excesivă de insulină se manifestă prin oboseală, letargie, sete crescută și dureri de cap. O valoare crescută a nivelului de insulină are ca rezultat, de asemenea, creșterea tensiunii arteriale, ce favorizează dezvoltarea unor probleme cardiovasculare, în special la persoanele vârstnice.

Stomacul se extinde dincolo de dimensiunea normală

Când exagerezi cu mâncatul de sărbători poate avea loc creșterea în diametru a stomacului. Stomacul extins va împinge asupra organelor din vecinătate, oferind o senzație de disconfort. De regulă, cu cât cantitatea de mâncare ingerată este mai mare, cu atât va crește și disconfortul resimțit. Senzația de preaplin este însoțită adesea de alte simptome, precum balonare, reflux gastric, greață sau diaree. Consumul de alimente în exces poate provoca, de asemenea, exces de gaze și senzații de balonare. Alimentele picante și cu un nivel ridicat de grăsimi sau carbohidrați predispun la apariția gazelor intestinale. Mâncatul pe fugă favorizează, de asemenea, balonarea și gazele. Gazele intestinale în exces pot cauza dureri sau crampe abdominale. (1) (2)

Caloriile în exces se depun sub formă de grăsimi

Mâncatul excesiv din timpul sărbătorilor poate avea urmări vizibile, deoarece predispune la îngrășare. Chiar și excesele temporare, precum cele din preajma sărbătorilor, pot deveni periculoase pentru organism. Pe termen lung, consumul excesiv de alimente ar putea crește riscul de cancer și alte probleme cronice de sănătate. (1)

Procesul de reglementare a apetitului și foamei este perturbat

Mâncatul excesiv perturbă echilibrul dintre hormonii care afectează reglarea foamei: grelina, responsabilă pentru stimularea poftei de mâncare și leptina, care suprimă pofta de mâncare. O eventuală întrerupere a sincronizării, amplori sau duratei impulsului de feedback dintre grelină și leptină poate promova creșterea în greutate. Grelina este implicat în reglarea pe termen scurt a apetitului uman, iar activitatea sa este esențială în procesul digestiv. (2) (5)

 

În cazuri rare, apare perforația gastrică

În cazuri extrem de rare, obiceiurile de alimentație excesivă pot conduce la apariția perforației gastrice, condiție cu potențial fatal. Un singur episod de supraalimentare poate determina dilatarea gastrică acută severă, în lipsa unui istoric tipic al tulburărilor alimentare. Perforația gastrică reprezintă o condiție gravă și se manifestă prin distensie abdominală severă și dureri abdominale acute intense. (1) (2) (4)


Data actualizare: 04-01-2021 | creare: 04-01-2021 | Vizite: 861
Bibliografie
(1) What happens when you overeat? link: https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/What-happens-when-you-overeat.h23Z1592202.html
(2) 7 Harmful Effects of Overeating, link: https://www.healthline.com/nutrition/overeating-effects
(3) What to Know About High Stomach Acid, link: https://www.healthline.com/health/high-stomach-acid-symptoms
(4) Gastric Perforation Caused by Acute Massive Gastric Dilatation: Report of a Case, link: https://www.journalmc.org/index.php/JMC/article/view/635/407
(5) Ghrelin and Leptin, link: https://www.news-medical.net/health/Ghrelin-and-Leptin.aspx
(6) What happens to your body when you eat too much, link: https://www.insider.com/what-happens-if-you-eat-too-much-2019-1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum