Extractele de cartofi dulci pot încetini creșterea cancerului de sân și plămâni

©

Autor:

Extractele de cartofi dulci pot încetini creșterea cancerului de sân și plămâni
Studiul de la Universitatea de Stat din Tennessee analizează proprietățile anticancer ale cartofului dulce (Ipomoea batatas), în special ale frunzelor și tulpinilor acestuia, asupra a două linii de celule tumorale: BT549 (cancer mamar) și A549 (cancer pulmonar). Cartoful dulce este o legumă rădăcinoasă populară, cu multiple denumiri și cultivată în peste 100 de țări. În mare parte, pentru consum se folosesc tuberculii, iar frunzele și tulpinile (aproape 95–98%) sunt deseori aruncate sau utilizate drept hrană pentru animale. Totuși, cercetări recente sugerează că aceste frunze și tulpini conțin compuși bioactivi (antioxidanți, flavonoide, fenoli, antocianini, etc.) cu efecte benefice împotriva unor boli cronice, inclusiv cancerul.
Studiile precedente au indicat faptul că cartoful dulce – mai ales soiurile cu pulpă mov (bogate în antocianini) și portocalie (bogate în β-caroten) – poate contribui la reducerea riscului de boli cronice, datorită conținutului ridicat de compuși fitochimici. Cercetările au evidențiat potențial antioxidant, antidiabetic, hepatoprotector și anticancer. Cu toate acestea, majoritatea analizelor s-au axat pe tubercul, fiind puține cercetări sistematice asupra frunzelor și tulpinilor de cartof dulce.

Scopul principal al studiului a fost:
  • Să evalueze activitatea antiproliferativă (anticancer) a extractelor metanolice de frunze și de amestec frunze-tulpini din două soiuri de cartof dulce, All Purple (cu pulpă mov) și Carolina Ruby (cu pulpă portocalie).
  • Să determine dacă acești compuși naturali pot avea efecte inhibitorii asupra liniilor celulare de cancer mamar (BT549) și pulmonar (A549), în comparație cu martorii tamoxifen (substanță cu acțiune dăunătoare asupra celulelor) și DMSO (fără efect anticancerigen).

Materiale și metode

Colectarea și prepararea eșantioanelor

Cartofii dulci (frunze și tulpini) au fost prelevați de la Ferma Organică a Universității din Tennessee (SUA). Două soiuri au fost selectate:
  • All Purple – cu pulpă mov, bogat în antocianini
  • Carolina Ruby – cu pulpă portocalie, bogat în β-caroten

Materiile vegetale (frunze și, parțial, tulpini) au fost uscate și măcinate, apoi supuse extracției cu metanol folosind metoda Soxhlet.

Liniile celulare și testul de viabilitate

Pentru a testa efectul antiproliferativ s-au folosit:
  • Linii de celule A549 (cancer pulmonar de tip adenocarcinom), cultivate în DMEM cu 5% ser fetal bovin.
  • Linii de celule BT549 (cancer mamar), cultivate în RPMI-1640 cu 10% ser fetal bovin.

Metoda de determinare a viabilității celulare a fost Alamar Blue, bazată pe conversia rezazurinei (albastră, nefluorescentă) în resorufină (roz, fluorescentă) de către celulele vii.

Rezultate

Activitatea anticancer a soiului All Purple

  • Extractul de frunze All Purple a indus o inhibare puternică a creșterii celulelor de cancer mamar BT549 la concentrație de 0,0031 µg/µl (aprox. 75,65% mai mult decât martorul DMSO).
  • Valoarea EC50 (concentrația care determină 50% inhibare) pentru BT549 a fost de 0,002 µg/µl, în timp ce pentru linia A549 (cancer pulmonar) aceeași valoare era de 0,013 µg/µl. Astfel, extractul a fost mai eficient contra cancerului mamar decât contra celui pulmonar.

Activitatea anticancer a soiului Carolina Ruby

  • Extractul metanolic frunze + tulpini de Carolina Ruby a prezentat efecte anticancer deosebite contra A549 (cancer pulmonar): la 0,0056 µg/µl, inhibarea a ajuns la 96,07% (chiar peste efectul tamoxifen, cu 95,11% în același test).
  • EC50-ul a fost de 0,0014 µg/µl pentru celulele A549 și de 0,007 µg/µl pentru celulele BT549. Se observă o eficiență crescută asupra liniei de cancer pulmonar, spre deosebire de All Purple care a fost mai activ asupra liniei de cancer mamar.

Mecanisme și posibile explicații

Rezultatele converg cu alte studii care atribuie efectele anticancer ale cartofului dulce prezenței unor compuși fitochimici precum:
  • Antocianini (în special la soiurile cu pulpă mov), cunoscuți pentru activități antioxidante, antiinflamatoare și potențial de a induce apoptoza în celulele tumorale.
  • Fenoli (acizi clorogenici, cafeici, dicaffeoylquinici) și flavonoide (quercetin, kaempferol-3-O-glucozidă), care pot inhiba creșterea celulelor maligne și stimulează mecanismele de apărare antioxidantă.

Aceste substanțe pot acționa sinergic sau în mod independent, influențând căi de semnalizare celulară, inhibând angiogeneza și favorizând apoptoza.

Interpretare și concluzii

  • All Purple – mai puternic contra cancerului mamar (BT549).
  • Carolina Ruby – mai puternic contra cancerului pulmonar (A549).

Ambele soiuri, însă, prezintă un efect antiproliferativ semnificativ, în special la concentrații mai ridicate, demonstrându-și potențialul medicinal și făcându-le interesante ca posibili agenți naturali anticancer.

Rezultatele confirmă că frunzele și tulpinile cartofului dulce, în special cele provenite din soiurile bogate în compuși antioxidanți (antocianini, fenoli, flavonoide), pot contribui la:
  • Prevenția unor tipuri de cancer.
  • Inhibarea creșterii și dezvoltării unor linii tumorale (mamar și pulmonar).

Autorii subliniază importanța unor analize suplimentare pentru elucidarea exactă a mecanismelor de acțiune, a sinergiei dintre diferiții compuși bioactivi și pentru validarea in vivo a efectelor, inclusiv prin studii clinice și evaluări de siguranță. De asemenea, datele obținute pot încuraja folosirea frunzelor și tulpinilor cartofului dulce (masiv aruncate în prezent) ca potențial aliment funcțional sau sursă de noi terapii complementare.

Recomandări finale

Din perspectiva nutrițională și a sănătății publice:
  • Consumarea frunzelor și tulpinilor de cartof dulce ar putea aduce beneficii semnificative ca aliment bogat în compuși bioactivi.
  • Investigații ulterioare sunt necesare pentru identificarea componentelor-cheie, testarea pe modele animale și, ulterior, studii clinice pentru a confirma eficacitatea și siguranța.

Astfel, Ipomoea batatas (întreaga plantă – tuberculi, frunze, tulpini) devine tot mai interesantă în descoperirea de agenți naturali anticancer și în promovarea unei diete variate, bogate în vegetale cu conținut ridicat de substanțe antioxidante și antitumorale.

Data actualizare: 03-03-2025 | creare: 03-03-2025 | Vizite: 233
Bibliografie
Nwosisi S. 2025. Antiproliferative potential of sweet potato in breast (BT549) and lung (A549) cancer cell lines. BMC Complementary Medicine and Therapies. https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-025-04770-9

Image by ilovehz on Freepik
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!