Forma capului la bebeluși

©

Autor:

Forma capului la bebeluși

Rareori bebeluşul se naşte cu o formă perfectă a capului. În cazul unei naşteri vaginale, implicit în urma unui travaliu lung, bebeluşul soseşte pe lume cu o formă conică a craniului, aflat încă într-un stadiu incomplet de dezvoltare. În săptămânile care urmează naşterii, craniul bebeluşului se dezvoltă şi de cele mai multe ori capătă o formă mai estetică.

Frumuseţea sa depinde, însă, şi de poziţia în care doarme bebeluşul. Dacă părinţii îi permit să doarmă mereu în aceeaşi poziţie – pe spate de exemplu – este posibil ca porţiunile solicitate ale craniului să se aplatizeze.

Cum ajut bebelușul să aibă o formă a capului estetică?

Este important ca cel mic să îşi schimbe postura în somn, în pătuţ, schimbarea poziţiei permiţându-i bebeluşului, printre altele, să îşi exerseze muşchii gâtului.
Cei mai mulţi părinţi evită să îşi solicite copilul prin joacă prin schimbarea posturii, de teamă să nu îl rănească. Această teamă este accentuată de prezenţa fontanelelor la nivelul craniului copilului. Fontanelele sunt zone perfect normale, ce apar la orice copil şi permit creierului fragil să se dezvolte în continuare. (2)

Schimbă des poziţia de somn

Bebeluşul trebuie culcat pe spate, pe o saltea fermă, fără jucării sau pături în jurul său. Astfel elimini riscul ca cel mic să fie afectat de Sindromul Morţii Subite a Sugarului (SMSS). Dacă îl înfeşi, fii sigură că scutecul nu îi acoperă gura, nasul, iar picioarele sunt menţinute într-o poziţie normală. (1)

În timpul nopţii, aşază copilul în părţile opuse ale pătuţului pentru a-l încuraja să îşi mute greutatea pe ambele părţi ale corpului – astfel promovezi dezvoltarea armonioasă a craniului.

Dacă bebeluşul prezintă deja o asimetrie la nivelul capului, culcă-l pe partea armonioasă şi încurajează menţinerea lui în această poziţie prin plasarea unor jucării sau unor obiecte de interes pentru el în sfera lui vizuală.

De asemenea, pentru a-l menţine într-o poziţie corectă:

  • poziţionează pătuţul în cameră în aşa fel încât copilul să se întoarcă de pe partea plată pentru a putea admira camera întreagă;
  • plasează în direcţia în care doreşti ca bebeluşul să doarmă o sursă de lumină, jucării, scaunul tău de odihnă; bebeluşii sunt atraşi în mod natural de prezenţa părinţilor şi de obiecte ce îi stârnesc curiozitatea;
  • împiedică-l să se întoarcă pe partea aplatizată prin plasarea unor perne fixe în direcţia nedorită. (1)

Promovează dezvoltarea muşchilor gâtului

Ori de câte ori ai ocazia, joacă-te cu cel mic şi aşază-l pe burtă, în aşa fel încât să îţi vadă faţa. Supraveghează-l mereu când se află în această poziţie, pentru a-l feri de SMSS. Aşezându-l pe cel mic pe burtă de câteva ori în timpul zilei, îl vei ajuta să-şi întărească muşchii gâtului şi să previi o formă nedorită a craniului. (1, 3)

Vei obţine o dezvoltare armonioasă şi dacă:
  • limitezi timpul pe care cel mic îl petrece în cărucior, în scaunul de maşină, aşezat pe spate;
  • sprijini copilul alternativ pe ambele braţe în timp ce îl alăptezi;
  • efectuezi exerciţiile recomandate de medic, dacă bebeluşul suferă de torticollis.


Pentru a înfrumuseţa forma craniană a unui bebeluş, în unele cazuri se recomandă purtarea unei căşti speciale timp de 23 de ore zilnic, sapte zile pe săptămână în decurs de câteva luni.
Sunt de preferat, însă, manevrele noninvazive timpurii, precum cele menţionate mai sus. (1, 3)


Data actualizare: 07-03-2019 | creare: 02-12-2014 | Vizite: 9938
Bibliografie
1. Keeping your baby’s head round. A guide for baby’s first 6 months. – Kaiser Permanente, link: http://mydoctor.kaiserpermanente.org/ncal/Images/Keeping%20Your%20Baby%27s%20Head%20Round_tcm28-199885.pdf;
2. Your Baby's Head – Healthy Children.org, link: http://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Your-Babys-Head.aspx;
3. Keeping Your Baby's Head the Perfect Shape – Pregnancy.org, link: http://www.pregnancy.org/article/keeping-babys-head-perfect-shape.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum