Greutate bebeluș în funcție de vârstă - ce e normal și când trebuie să ne facem griji

©

Autor:

Greutate bebeluș în funcție de vârstă - ce e normal și când trebuie să ne facem griji

Greutatea unui bebeluș este un indicator esențial al sănătății și dezvoltării sale, fiind unul dintre cele mai importante aspecte urmărite de către părinți și îngrijitori pe perioada creșterii copilului. Greutatea bebelușilor poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv de vârstă, sex, sau de starea generală de sănătate. În general, bebelușii tind să câștige în greutate cel mai rapid în primele trei luni de viață, iar apoi ritmul de creștere poate încetini, fără ca acest lucru să semnaleze o problemă. Unii bebeluși pot avea perioade în care câștigă în greutate mai puțin într-o anumită perioadă, dar recuperează ulterior. (1, 2)

Care este greutatea normală a bebelușilor?

La naștere, greutatea unui nou-născut sănătos este în jur de 2,5 până la 4 kilograme. Potrivit rapoartelor Organizației Mondiale a Sănătății, greutatea medie a unui nou-născut este de 3,2 până la 3,4 kilograme. În primele câteva zile după naștere, este normal ca bebelușii să piardă o mică parte din greutatea lor inițială, pe fondul pierderii de lichide și a eliminării meconiului (primul scaun al bebelușului). După perioada inițială, majoritatea bebelușilor încep să câștige în greutate treptat, astfel încât, la vârsta de șase luni majoritatea bebelușilor ajung să cântărească în medie între 5 și 8 kilograme, ceea ce reprezintă dublul greutății de la naștere.

După primele șase luni de viață și până la vârsta de un an, ritmul de creștere a greutății în general tinde să încetinească. Bebelușii câștigă în medie între 70 și 90 de grame pe săptămână în această perioadă. Până la vârsta de un an, greutatea unui bebeluș sănătos ar putea fi de trei sau patru ori mai mare decât greutatea sa la naștere. Astfel, la vârsta de un an, greutatea medie a copiilor sănătoși este de 7,5 - 12 kilograme.

Cifrele reprezintă însă doar o orientare generală, deoarece există variații normale de la un copil la altul. De asemenea, factori precum alimentația, activitatea fizică, sexul sau starea generală de sănătate pot influența greutatea bebelușului. Este bine-cunoscut faptul că băieții cântăresc în general mai mult decât fetele, diferența fiind, la vârsta de un an, de aproximativ jumătate de kilogram. (1, 2, 3)

Când trebuie să ne facem griji?

Greutatea redusă la naștere, adesea definită ca fiind o greutate de sub 2,5 kilograme, constituie un motiv de îngrijorare, deoarece poate crește riscul de complicații al nou-născuților și îi predispun pe aceștia la o serie de afecțiuni. Greutatea redusă la naștere poate fi rezultatul mai multor factori, inclusiv a nașterii premature, restricției de creștere intrauterină sau a altor afecțiuni materno-fetale. Copiii născuți cu greutate redusă pot prezenta o varietate de probleme, cum ar fi dificultăți respiratorii, probleme de alimentație, slăbiciune musculară, nivel scăzut de zahăr în sânge (hipoglicemie) și imunitate redusă. (2, 4, 5)

Pe măsură ce bebelușul crește și se dezvoltă, este important să se asigure o alimentație adecvată, bogată în nutrienți și să se ofere un mediu sigur și stimulant pentru dezvoltarea sa. Monitorizarea periodică a greutății și evaluările de către medicul pediatru vor ajuta la monitorizarea progresului și la identificarea oricăror probleme sau nevoi speciale. Unele semne care indică faptul că ar putea exista o problemă cu greutatea bebelușului includ lipsa creșterii în greutate, scăderea bruscă în greutate sau dacă bebelușul nu prezintă o creștere corespunzătoare în înălțime. (2, 4)

Ce factori influențează greutatea bebelușului?

Factorul genetic joacă un rol semnificativ în determinarea greutății bebelușului. Greutatea părinților și a altor membri ai familiei poate influența în mod direct greutatea bebelușului. Există anumite caracteristici genetice care pot afecta metabolismul și capacitatea de a acumula sau pierde greutate. De asemenea, alți factori care influențează greutatea și pot face ca un copil să aibă o greutate diferită de cea a altor copii de vârsta lui includ:

  • modul în care bebelușul este hrănit (bebelușii hrăniți la sân pot avea o creștere diferită în comparație cu cei hrăniți cu biberonul, deoarece alimentația la sân se ajustează în mod natural la nevoile individuale ale bebelușului);
  • unele afecțiuni medicale sau probleme de sănătate (de exemplu, tulburările de alimentație, problemele gastrointestinale, infecțiile sau tulburările metabolice pot afecta creșterea);
  • vârsta gestațională (bebelușii născuți prematur au tendința de a avea o greutate mai redusă). (1, 4)


Cum este monitorizată greutatea în primul an de viață?

Mediul pediatru monitorizează de obicei greutatea bebelușului utilizând curbele de creștere, care reprezintă un grafic al greutății medii pentru bebelușii de aceeași vârstă și sex. Dacă greutatea bebelușului se plasează în mod constant sub curba de creștere sau are o scădere semnificativă pe curba de creștere, medicul ar putea investiga mai departe pentru a identifica posibilele probleme. (2, 4)


Data actualizare: 29-05-2023 | creare: 29-05-2023 | Vizite: 730
Bibliografie
(1) What is the average baby weight by month? https://www.medicalnewstoday.com/articles/325630
(2) Average Baby Weight and Length By Age, https://www.verywellfamily.com/first-year-infant-growth-431721
(3) Average Baby Weight and Length By Age, https://www.verywellfamily.com/first-year-infant-growth-431721
(4) Slow Weight Gain in Infants and Children, https://www.childrenshospital.org/conditions/slow-weight-gain-infants-and-children
(5) Newborn weight gain: what's normal & when to worry, https://babygooroo.com/articles/newborn-weight-gain-whats-normal-when-to-worry
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum