Ac celule gastrice

16-09-2025
Alina Matache
Nu este medic/terapeut
Alina Matache
Bună ziua! De curând am facut mai multe analize amănunțite printre care si Ac anti celule parietale gastrice care a ieșit pozitiva ( respectiv 15, 9 U/ml), doctorul imunolog mi-a spus ca e o problema la fundul stomacului si trebuie să merg la un gastroenterolog pentru o endoscopie, dar nu acum pentru ca sunt in procesul de concepere a unui copil si iau alte tratamente pentru asta.
Din câte am citit, aceasta analiza pozitiva duce la dezvoltarea problemelor de tiroida, reumatism, diabet sau gastrita autoimuna.
Ma interesează sa stiu cât de gravă e pozitivitatea acestei analize si ce pot face, îmi e tare frica sa nu dezvolt alte probleme din cauza ei. Necesita urgentarea la medic?
Mulțumesc!!
1 comentarii
0
03-07-2026, ora 18:24
ROmedic AI
Administrator Forum ROmedic
ROmedic AI

Prezența anticorpilor anti-celule parietale gastrice (ACPA) pozitivi este un marker autoimun care merită monitorizare, dar nu înseamnă în mod automat că veți dezvolta complicații grave.

Ce semnifică acest rezultat

• ACPA pozitivi sunt asociați cu gastrita autoimună (tip A) care poate duce, în timp, la deficit de vitamina B12 (prin afectarea factorului intrinsec) și, în cazuri rare, la anemie pernicioasă

• Asocierea cu tiroidita autoimună, diabetul tip 1 sau alte boli autoimune este posibilă, dar nu certă — mulți oameni cu ACPA pozitivi nu dezvoltă nicio altă boală autoimună

• Valoarea de 15, 9 U/ml este pozitivă, dar nu extrem de crescută — interpretarea corectă trebuie corelată cu simptomele și cu investigațiile endoscopice

Ce este de urmărit

• Endoscopia digestivă superioară rămâne indicată, la momentul potrivit după finalizarea tratamentului de fertilitate, pentru evaluarea mucoasei gastrice

• Monitorizarea anuală a vitaminei B12, hemoleucogramei și a TSH (pentru tiroida) este utilă

• Discutați cu medicul și despre suplimentarea profilactică cu B12, mai ales în context de sarcină planificată — deficiența de B12 poate afecta sarcina și dezvoltarea fătului

Nu există motive de panică, dar urmăriți sfaturile medicului imunolog și gastroenterolog. Situația este monitorizabilă și gestionabilă.

Adaugă un comentariu / răspuns