Rezultate analize
Am urmat tratament cu biotina 5000mcg / 1 capsula pe zi, timp de 2 luni. Vreau sa efectuez niste analize hormonale și îmi este teama sa nu fie.influentate de biotina. După cât timp după ce am renunțat la biotina, pot face analizele hormonale ?
Îngrijorarea dumneavoastră este justificată — biotina în doze mari poate într-adevăr interfera cu testele hormonale, și aceasta este o problemă recunoscută în medicina de laborator.
Cum interferează biotina cu analizele
Mulți analizori moderni folosesc interacțiunea biotină-streptavidină pentru detectarea hormonilor. Doza mare de biotină circulantă în sânge poate produce rezultate fals scăzute sau fals crescute, în funcție de tipul testului. Sunt afectate în special: TSH (fals scăzut), T4 liber (fals crescut), prolactina, LH, FSH, testosteronul.
Cât timp să așteptați după oprire
La doza de 5000 mcg/zi (doze mari), recomandarea general acceptată este să așteptați minimum 48-72 de ore după ultima doză. Biotina are un timp de înjumătățire scurt (~2 ore), dar acumularea din doze zilnice repetate timp de 2 luni necesită câteva zile pentru eliminare completă. O marjă de 3-5 zile este sigură.
Recomandare practică
Opriți biotina, așteptați 3-5 zile, apoi recoltați. Informați și laboratorul despre suplimentarea anterioară — unii laboratori notează aceasta și pot folosi metode alternative de analiză dacă au suspiciuni de interferență.
- 1Analize-testosteron sanatate
- 1Ac celule gastrice
- 7Analize medicale usor crescute
- 3Hemoleucograma proasta după transfuzie sânge și plasma
- 2Fier cu valoare de 27, 45 umo/l, iar limitele intre 5, 4 și 18, 6, fetita de 10 ani
- 1Igm crescut
- 1Analize medicale
- 1VSH și PCR marit
- 1Rezultate biopsii endoscopie si colonoscopie
- 1interstitiu pulmonar accentuat bilateral?