Adenocarcinom colonic moderat diferentia G2

05-10-2012
Bozdogescu Aurora
Nu este medic/terapeut
Bozdogescu Aurora
Buna ziua,
tatal meu, in varsta de 79 ani, a fost operat pe 03.09.2012, diagnostic neoplasm sigmoidian. Astazi, am primit raportul de examinare histopatologica care in concluzii prezinta urmatoarele: Adenocarcinom colonic moderat diferentiat (G2), ulcerat, pT4bNoMxLoVORo, stadiu IIC.
Piesa
SIGMA
Macroscopie
Piesa de rezectie siginoidiana segmentară cu lungimea de 30 cm, nemarcata, neorientata, in 'U'. La 2, 5 cm de una din marginile de rezectie este prezenta o formaţiune tumorala ulcero-vegetanta, circumferentiala si stenozanta, cenusiu-albicioasa, ce măsoară 5 cm in axul lung. Tumora infiltrează toate straturile peretelui coionic infiltrând un segment colonie adiacent pana la nivelul mucoasei. Marginea de rezectie radiala este situata la 4, 5 cm. La 11 cm de formaţiunea tumorala este prezenta o formaţiune polipoida pediculata cu cap de 1/0, 8 cm si pedicul de 0, 5 cm lungime.
Microscopie
Secţiunile examinate de la nivelul formaţiunii tumorale descrise macroscopie evidenţiază un adenocarcinom moderat diferenţiat (G2), ulcerat, ce interesează toate straturle peretelui sigmoidian, depăşeşte seroasa si infiltrează un segment coionic adiacent (pT4b). Peritumoral se constata redusa desmoplazie si moderat infiltrat inflamator limfocitar. Este prezenta necroza intratumorala -25 %. Nu se decelează invazie limfatica, venoasa sau infiltrare perineurala pe secţiunile examinate (pLoVo). Formaţiunea polipoida descrisa macroscopie are aspect de adenom tubulo-viJos cu displazie joasa. Marginile de rezectie chirurgicale sunt libere de elemente tumorale (pRo). Cea mai apropiata margine de rezectie este una din marginile de rezectie laterale (2, 5 cm). S-au identificat si examinat 15 limfoganglioni regionali, liberi de elemente tumorale (pNo).
Va rog din suflet sa-mi raspundeti cat de grava este situatia si care ar fi pasii de urmat..
0 comentarii
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
06-06-2023, ora 10:15
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Senzație de greutate și durere în picioare? Din anul 1997 suntem în România și tratăm varice fără operație și fără internare. La Varicoline, beneficiați de servicii medicale la cele mai înalte standarde, efectuate de profesioniști cu o rată de succes între 93-97%! Detalii aici
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: