Adolescent cu tulburari somatoforme, anxietate

10-03-2015
Sasha71
Nu este medic/terapeut
Sasha71
Caut sfaturi profesioniste si indrumare catre psihiatru si psihoterapeut cu experienta (Bucuresti) si rezultate in astfel de cazuri pentru baiatul meu de aproape 15 ani, care se confrunta cu reale suferinte fizice continue de luni de zile (dureri abdominale puternice, durere de cap, greata, febra)in conditiile in care de aproape 3 ani este investigat medical (singurul diagnostic: sindrom de colon iritabil), consiliat psihologic saptamanal de aproape 2 ani (cu al doilea psihoterapeut), dar nu se observa nici o imbunatatire a starii generale, din contra: este pe cale sa piarda pentru al doilea an consecutiv anul scolar, dezvoltand o frica inexplicabila fata de scoala (ca idee, nu ca locatie sau persoane)ce ii provoaca crize dureroase ce nu trec sub nici o forma pe cale medicamentuoasa. Multumesc - o mama ajunsa la capatul puterilor
29 comentarii
0
11-03-2015, ora 11:29
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Buna ziua dna sasha71,
inteleg ca deja sunteti epuizata dupa toate incercarile pe care le-ati avut, pt ca fiul dvs sa scape de acele simptome. Inteleg ca a urmat si psihoterapie vreme de 2 ani, dar ar fi important de stiut daca dvs - mama ati urmat macar cateva sedinte? Nu stiu cum s-au derulat sedintele de psihoterapie, insa fara ca mama sa urmeze si ea psihoterapie (uneori ambii parinti), de multe ori nu apar rezultatele asteptate. Asta pt ca relatia mama-copil este cea mai importanta si pt ca acel copil sa ajunga sa somatizeze (aparent fara motiv, dar intotdeauna exista un motiv) la aceasta varsta (si probabil o face de mai multa vreme) presupune existenta (la copil) unui posibil blocaj mental pe o anumita idee, poate chiar legata de a nu se indeparta de mama. Totul se deruleaza inconstient (adica in plan constient, copilul nu-si propune sa aiba acele reactii si nici sa faca parintilor zile fripte, dar acestea apar totusi fara ca el sa le poata controla), iar parintii reactioneaza si ei cum stiu si cum pot, epuizati fiind deja de atata stres. Si poate uneori apar blocaje in comunicare, blocaje de care nici parintii si nici copilul nu sunt constienti - de aceea recomand cu tarie psihoterapie si pt parinti.
Eu am avut un caz asemanator, al unui baiat de varsta mai mica, dar care nerezolvat, poate continua si pana la o varsta chiar mai mare decat a fiului dvs. Si spun nerezolvat, pt ca parintii nu au putut accepta ideea ca si ei trebuie sa vina la psihoterapie, astfel incat m-am vazut nevoita sa renunt la a-i mai chema. Si copilul chiar avea sanse mari de recuperare, mai ales ca era un baiat inteligent, care mi-a spus din prima sedinta de ce ii era frica si care era motivul pt care nu voia sa ramana la ore "mi-e frica sa raman la ore pt ca, daca raman, mama pleaca si ma lasa acolo!". In restul timpului (cand era acasa), prezenta aceleasi simptome cu ale fiului dvs de fiecare data cand trebuia sa-si faca temele sau cand mama trebuia sa plece pt o vreme din casa. Dar aceste aspecte le-am aflat doar dupa ce am vorbit in detaliu cu mama, dupa ce am pus o multime de intrebari - pt ca mama nu si-a dat seama ca ar fi important de stiut acest lucru.
Ori chiar la acest aspect ma refer: parintii uneori nu-si pot da seama ce e important si unde pot gresi in relatia lor cu copilul, sau cum o simpla vorba spusa poate chiar cu mult timp in urma devine posibil factor anxiogen pt copil- de aceea e f importanta participarea parintilor sau chiar a familiei la terapie in astfel de cazuri.
Nu stiu cum s-au derulat lucrurile in cazul dvs, insa am vrut sa subliniez importanta implicarii maxime a parintilor, cu toata deschiderea, chiar si atunci cand anumite solicitari din partea psihoterapeutului pot parea ciudate - ele au rostul lor. Si eu stiu ca orice parinte doreste binele copilului sau, face tot ce tine de el sa-l ajute, insa uneori desi are solutia in dreptul ochilor, nu o vede pt ca e prea implicat emotional.
0
11-03-2015, ora 13:07
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
La colon iritabil singura terapie care ajuta este dieta specifica plus ceaiuri plus medicatie sedativa data de psihiatru !

Ca psihoterapie as recomanda terapia cognitiv-=comportamentala sau si mai bine hipnoza !
0
11-03-2015, ora 14:24
Sasha71
Nu este medic/terapeut
Sasha71
Multumesc pentru recomadari, dieta pentru colon iritabil a fost printre primele masuri luate (fara efectul dorit, doar frustrarea copilului), crizele fiind clar legate de stres si nicidecum influentate de dieta. La fel si orele de psihoterapie pentru parinti, indispensabile intradevar, care au mai redus din stresul nereusitei si pierederea scolii, plus o abordare a problemelor mai detasata si obiectiva... Hipnoza nu am incercat-o, recunosc, intrucat nu ni s-a propus de nimeni pana acum (poate nu se recomanda minorilor?...). Am incercat si tratamente homeopate, aromaterapie, terapie Bowen, Reiki, cu rezultate doar de moment, nu pe termen mai lung de cateva zile, astfel ca sunt deschisa la orice varianta.
Multumesc inca o data pentru rabdare si bunavointa!
0
11-03-2015, ora 15:07
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Psihoterapia de orice fel ar fi NU functioneaza decat ca terapie adjuvanta a tratamentului specific dat de psihiatru, mai ales cand anxietatea si fobiile sunt la cote maxime !
Deci incepeti cu o vizita la medicul psihiatru !
0
11-03-2015, ora 15:15
Sasha71
Nu este medic/terapeut
Sasha71
Multumesc, voi cauta alt psihiatru decat cel la care am fost si care nu ne-a recomandat decat psihoterapie.
0
11-03-2015, ora 20:27
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Nu a luat pina acum nici un fel de medicatie psihiatrica ?
Nici eu nu am vrut sa iau la 16 ani si am pierdut anul scolar.
Pacat.

P.S.: Pentru colonul iritabil incercati tratament cu Probiotice 2 luni.
Linex este un probiotic f bun.
0
11-03-2015, ora 21:00
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
hipnoza nu are contraindicatii decat pt cei aflati in psihoze sau bolnavilor de epilepsie - datorita posibilitatii aparitiei unei crize, sau datorita accentuarii psihozei. Copiii au un nivel creativ mai ridicat, imaginatia mai bogata si pot coopera chiar mai usor decat unii adulti cu "vederi" mai rigide.
@stevens: iti respect opinia, dar nu poti fi atat de categoric in privinta psihoterapiei. Ma astept ca la inteligenta pe care o ai, sa faci diferenta intre serviciile psihiatrice si psihologice intr-un mod mai realist si mai flexibil, pt ca sunt 2 tipuri de servicii diferite, dar care se pot completa foarte bine, fara a se exclude. Altfel, privind lucrurile extremist, vei vedea psihoterapia ca multi altii: un soi de adjuvant al medicatiei, sau ceea ce inseamna laboratorul de analize pt cabinetele medicilor - si pardon, dar nu e asa, pt ca psihicul nu se rezuma la un organ (in general se face referire la creier), ci e ceva mult mai vast.
Mai concret, noi psihologii trimitem clientii catre psihiatru, dar invers...mai rar. Si de ce ar face-o, nu? Doar medicamentele lucreaza de cele mai multe ori doar asupra simptomului, pe cand psihoterapia ajunge si la cauze. Nu trebuie sa fii prea intelept sa intelegi atunci motivul pt care nu-s trimisi la noi. Dar asta e o alta discutie si nu mi-am propus sa intru acum in detalii.
Pe mine ma intereseaza ca omul care-mi intra in cabinet sa stie daca il pot ajuta sau nu (si cand n-am putut, am spus si am trimis mai departe), cu sau fara pastile daca el nu doreste si eu observ ca poate avea rezultate - pana la urma nu poti obliga omul si nici nu e normal sa-l minti ca doar pastilele functioneaza.
0
11-03-2015, ora 21:35
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
E foarte clar ca copilul necesita atat medicatie psihiatrica, cat si tratament psihologic.

@ Sasha71

I-ati facut ecografie abdominala, analize ale urinei, a fost examinata coloana vertebrala ?
Ati facut recent consult oftalmologic pentru durerile de cap ?
Sa nu aiba un nisip la bila sau ceva cu bila. De aici sa apara toate simptomele.
Eu de 21 de ani citesc carti, articole, vad filme despre anxietate dar febra (ce febra are ? stare subfebrila se intalneste dar febra ?)... Febra e in general simptom de infectie in organism. Analizele de sange ii ies ok toate ? ASLO nu e marit ?

In afara de frica de scoala cu ce simptome de anxietate se mai confrunta ?

- Bătăi puternice de inimă
- Dureri in piept
- Transpiraţii
- Tremurături
- Scurtarea respiraţiei
- Senzaţie de sufocare
- Senzatia de frica nejustificata sau de ceva anume (boli, accident vascular, boli ale inimii etc)
- Agitaţie şi nerăbdare
- Senzaţia de nod în gât
- Oboseală, stare de slăbiciune
- Dificultăţi în concentrare, senzaţia de "cap gol" sau de "vid mintal"
- Stare de nervozitate sau iritabilitate
- Tensiune musculară sau stare de încordare
- Urinare frecventa, dorinta de a ajunge cat mai repede la toaleta
- Moliciune a bratelor, picioarelor, muschilor
- Senzatii de derealizare si depersonalizare
- Tulburări de somn (dificultăţi în a adormi, trezit în mijlocul nopţii, trezit devreme dimineaţa, somn excesiv) sau somn neodihnitor
- Preocupare exagerată pentru lucruri cotidiene, obişnuite sau pentru subiecte minore
- Confuzie
- Ingrijorari
- Agitatie si nerabdare
- Imposibilitatea de relaxare
- Probleme de concentrare
- Atentia concentrata tot timpul pe potentiale pericole
- Stare ca si cum ar fi gata sa lesine
- Tensiune musculara
- Frica de a innebuni
- Trezire dimineata in stare de anxietate

etc
0
11-03-2015, ora 22:03
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ Sasha71

Exista un medicament care se numeste Lyrica si care trateaza durerile somatoforme. Mergeti la un psihiatru sa vedeti daca vi-l recomanda.
0
11-03-2015, ora 22:50
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Pai vad ca in cazul de fata au trimis medicii d-na Stoian, chiar si cand nu trebuia, deci nu e nici o conspiratie a medicilor impotriva psihologilor ! :)
0
12-03-2015, ora 08:57
Sasha71
Nu este medic/terapeut
Sasha71
@clara_p
Analizele au iesit bine cu exceptia: VSH marit (chiar si repetat), eozinofile marite, CHEM scazut, hematocrit marit, lipaza scazuta, igE marita, Ca scazut (ia de 4 luni); are un inceput de scolioza+cifoza si face kineto, poarta ochelari de la 4 ani si e la zi cu verificarea oftalmologica. Toate investigatiile, inclusiv la gastroenterolog, le-am facut cu greu, intrucat nimeni nu se straduia sa investigheze mai amanuntit de cateva probe de sange, si nimeni nu iti da indicatii incotro sa te mai indrepti - tot ce am facut pana acum a fost in urma citirii a multor materiale pe aceasta tema si conexe.
Cat priveste partea de simptome, in afara de cele enumerate mai devreme(dureri abdominale puternice, durere de cap, greata, febra doar dimineata)am recunoscut printre cele enumerate de tine: tremurături, senzatia de frica nejustificata sau de ceva anume, oboseală, stare de slăbiciune, dificultăţi în concentrare, tulburări de somn. In acest moment face tratament cu Motilium (inainte de masa) si Melatonina (seara), plus ceaiuri (roinita, anason, urzica, ghimbir s.a.).
In ceea ce priveste psihiatrul - asta e problema mea: imi dau seama ca am nevoie de un specialist foarte bun, intrucat cei la care am fost deja au tratat problema superficial - dintr-o singura sedinta au ajuns la concluzia ca psihologul e tot ce are nevoie (nici macar o reevaluare ulterioara nu au propus). Dar ca sa umbli din om in om, cautand un astfel de specialist, nu ajungi nicaieri. Plus ca orice medic sau terapeut iti recomanda o perioada (de proba) de asteptare pentru a vedea rezultatul tratamentului propus de el. Si uite asa, trec ani, pierdem scoala si nu vedem inca nici o luminita la capatul tunelului.
0
12-03-2015, ora 10:45
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
@stevens: asa e, nu-i nicio conspiratie, ci doar interes personal :). Si evident ca acei medici care au recomandat psihoterapie fac parte din acei cativa care profeseaza cu drag (si eu cunosc cativa).
@sasha71: inteleg ca dvs doriti doar psihiatru. Daca doriti, va pot trimite la un coleg care e si psihiatru si psihoterapeut. Fiind si barbat, poate ii va fi mai usor baiatului sa se deschida in fata lui si sa coopereze, in vederea reducerii simptomatologiei (cel putin pt inceput). Psihiatrul de care vorbesc recomanda medicamente de generatie mai noua si e mai bine asa.
0
12-03-2015, ora 12:17
Sasha71
Nu este medic/terapeut
Sasha71
@Cristina Stoian: as aprecia foarte tare o astfel de recomandare (cum spuneam, psiholog avem, e al doilea deja si nu vad nici o imbunatatire dupa 1 an de terapie cu ea...), este exact ce am nevoie: o recomandare de la cineva in cunostinta de cauza :)
Multumesc frumos!
0
12-03-2015, ora 12:37
Sasha71
Nu este medic/terapeut
Sasha71
@Clara_P :Multumesc mult!
0
12-03-2015, ora 13:28
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
va dau datele pe privat.
0
12-03-2015, ora 13:35
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
referitor la rezultatele cu psihologul: cam mult, e adevarat! Nu stiu ce formare avea acel psiholog, insa cele mai bune rezultate (si dovedite stiintific), fiind si de scurta durata, sunt psihoterapiile cognitiv-comportamentale. Daca vorbim de psihanaliza...e drum lung acolo :), poate toata viata :)!
0
12-03-2015, ora 13:41
Sasha71
Nu este medic/terapeut
Sasha71
multumesc, Cristina Stoian!
0
12-03-2015, ora 13:41
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Medicii care au si formare de psihoterapeuti sunt cam compromisi pt medicina fiindca au mintea in doua luntrii, dar puteti incerca ! Aici pe forum activeaza doctorul Matei pe care il gasiti la Obregia si la o clinica privata, un medic cu foarte mare experienta !
0
12-03-2015, ora 15:31
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ Sasha71

Baietelul dv. are simptome de anxietate, dar VSH marit si febra inseamna ca are undeva o infectie in organism.
Il doare gatul ? Are usturimi la urinare sau alte simptome ? Are vreo unghie incarnata sau vreun panaritiu ? I-ati dat antibiotice ? O fi facut vreo candida genitala de la antibiotice ? In general barbatii nu prea au simptome.
Toti dintii sunt buni ? Are carii ? I-ati facut e radiografie panoramica sa nu aiba vreo infectie la vreun dinte ? Are dureri de articulatii ?
Parerea mea e ca trebuie depistata intai infectia, apoi dus la psihiatru.
0
12-03-2015, ora 16:17
Sasha71
Nu este medic/terapeut
Sasha71
Merge o data pe luna la stomatolog (poarta aparat dentar), deci nu a scapat nici o infectie dentara; a avut bronsita in noiembrie, a luat 3 feluri de antibiotice pana sa cedeze, i-am dat apoi Lactoflora (ca alte eubiotice sunt deja apa de ploaie, se pare). Medicul pediatru nu ne-a dat nici o explicatie sau varianta de investigatie suplimentara, insa nu ma ingrijoreaza foarte tare aceasta situatie, febra pe care o face nefiind nici mare (37, 9 - 38, 6), nici continua si nu dureaza mai mult de 2-3 ore (fara nici un antitermic administrat). Deja de cateva zile nu mai face, dar asta o pun tot pe seama echilibrului emotional, intrucat nu l-am mai stresat cu mersul la scoala...
0
12-03-2015, ora 16:31
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ Sasha71

Am trimis cazul dv. unui medic psihiatru care a colaborat mai mult cu acest Forum. Va trimit raspunsul dansului.

"VSH inseamna un sindrom inflamator, ar trebui facute si proteina C reactiva, fibrinogen, poate fi dat si de procese neoplazice, infectii, boala Chron, intoleranta la lactosa sau gluten etc.

Febra nu e neaparat de etiologie infectioasa, poate fi neoplazie, crize epileptice febrile etc.

IgE marite inseamna ca a trecut printr-o infectie si a ramas cu anticorpi sau ceva autoimun, ar trebui sa vada tintit care fractiune IgE este marita
Daca a fost intepat vreodata de capusa, sa il verifice de Borellia.

Pot fi multe, sa fie investigat mai amanuntit pe Interne inainte de Psihiatru."

P.S.: Eu cand am avut infectie in corp, VSH marit, doctorita a insistat f. mult sa fac radiografie panoramica dentara. Chiar daca merge la stomatolog, acesta nu poate depista toate infectiile.
0
12-03-2015, ora 23:42
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ Sasha71

V-am gasit un articol despre Tulburarile somatoforme, daca vreti sa va mai documentati.

http://formarepsihoterapie.ro/tulburarile-somatoforme/
0
13-03-2015, ora 10:48
Sasha71
Nu este medic/terapeut
Sasha71
Multumesc, Clara_p. Din pacate, problema nu e diagnosticul, ci gasirea unor profesionisti care il pot ajuta in depasirea blocajului psihic prin tratament adecvat.
0
13-03-2015, ora 17:19
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ Sasha71

Exista sa zicem 10 maxim 20 de medicamente pentru anxietate in tara si in strainate.
Daca copilul dv. sufera de asa ceva inseamna ca o parte din neurotransmitatorii lui s-au dereglat. Sunt peste 60 de neurotransmitatori.
Nu poate face nimeni analize sa vada care dintre ei.
Puteti sa il duceti la 'cel mai bun' medic din Bucuresti. Daca medicamentele nu functioneaza pe neurotransmitatorii care s-au dereglat la el, trebuie sa aiba rabdare si sa le schimbe.
Pentru durerile neuropate exista Lyrica.

Ati facut analizele pe care vi le-a recomandat doctorul care v-a raspuns ?
Sunt bune toate ?
0
13-03-2015, ora 20:51
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Este gresit si diagnosticul pus d=na Sasha, prin urmare nici recomandarea medicului nu v-a ajutat !
0
14-03-2015, ora 09:39
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ Sasha71

Ecografie generala a facut sau nu ?
0
14-03-2015, ora 12:43
Sasha71
Nu este medic/terapeut
Sasha71
Toate analizele de mai sus au fost facute si au iesit normale; nu a facut fractiune IgE, iar ecografiile facute anual nu au scos in evidenta decat o usoara inflamare a colonului... Oricum, toate simptomele ii apar si se mentin doar pe timpul scolii, din acest motiv am convingerea ca problema e doar pe fond psihic.
0
14-03-2015, ora 17:30
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ Sasha71

Atunci luati trimitere de la medicul de familie si mergeti cu el la un psihiatru pentru copii pe care il veti gasi in pavilionul pentru copii de la Spitalul Obregia.

V-as fi recomandat-o pe doamna dr. Sanda Magureanu, prof. dr. univ., cu zeci de ani de experienta, considerata cel mai bun medic neuropsihiatru de la noi din tara dar nu stiu daca mai profeseaza.

Astazi la 22.30 va da interviu la Profesionistii cu Eugenia Voda pe TVR 1.

* va trimit niste date ale ei pe mesaj privat.
0
17-03-2015, ora 00:03
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
@all: Cata vreme nu apare nimic medical, e psihologic (mai concret, psihosomatic in acest caz) - e simplu si ati concluzionat corect dna @sahsa71.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: