anemie aplastica - cum ati reusit sa va tratati?

12-09-2008
lilianarus
Nu este medic/terapeut
lilianarus
Va rog frumos sa-mi spuneti care sunt cele mai reusite tratamente pentru anemia aplastica, sau daca cineva dintre dvs a avut aceasta problema cum a reusit sa o trateze? Este vorba de fiica mea de 16 ani.
3 comentarii
0
29-09-2008, ora 00:00
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Tratament

Tratamentele variaza in functie de gravitatea si de durata anemiei aplazice.


Anemiile aplazice moderate


Deseori, pacientul se vindeca spontan atunci cand cauza bolii este identificata si indepartata (de exemplu, o mononucleoza infectioasa, radiatii slabe sau utilizarea unor medicamente). In cazul unei anemii aplastice asociate cu sarcina, boala dispare la sfarsitul sarcinei intr-o treime din cazuri.

Atunci cand un agent medicamentos sau radiatiile slabe constituie cauza, trebuie incetata expunerea la aceasta. Suprimarea cauzei antreneaza in general reintoarcerea la normal. Desi vindecarea este spontanta, in perioada de convalescenta pot fi tratate unele simptome:
- tratamentul infectiilor, daca este cazul
- pentru femei, utilizarea de contraceptive orale pentru reducerea pierderilor de sange in timpul menstruatiei
- transfuzii de plachete sangvine si globule rosii pentru a compensa pierderea de sange prin hemoragii


Anemiile aplastice grave sau prelungite


Transfuzii sangvine


Transfuziile sangvine sunt deseori utilizate pentru mentinerea unui nivel acceptabil de celule sangvine in sange si pentru a asigura functiile vitale. Ele nu trateaza anemia, ci diminueaza simptomele persistente. Dupa caz, se efectueaza transfuzii de sange, sau doar de globule rosii (masa eritrocitara) sau de plachete sangvine. In schimb, transfuzia de globule albe este dificil de realizat.
- transfuzia de globule rosii - pentru diminuarea oboselii, normalizarea ritmului cardiac.
- transfuzia de plachete - previne sangerarile anormale



Grefa de maduva osoasa


Grefa de maduva osoasa ce provine de la un donator compatibil trateaza cu mai mult succes anemia aplastica la copii, adolescenti si tinerii adulti. Pentru pacientii in varsta, riscurile de complicatii fatale cresc, interventia fiind una periculoasa. Este posibil ca organismul pacientului sa respinga maduva grefata. Cu cat donatorul este mai compatibil genetic cu primitorul, cu atat sansele de succes ale grefei sunt mai mari.


Agentii imunosupresori
Daca anemia este cauzate de o autodistrugere a celulelor sistemului imunitar, pacientului ii pot fi administrate medicamente imunosupresoare. Acestea diminueaza sau suprima activitatea sistemului imunitar, permitand celulelor atacate sa se regenereze.


Alte terapii


Stimularea producerii de celule sangvine este un tratament mai recent. Diferite substante pot stimula producerea de celule sangvine:
Eritropoietina (EPO)
Acest hormon, produs in mod normal de rinichi si ficat, stimuleaza producerea de globule rosii in maduva osoasa. Injectiile cu eritropoietina sintetica sunt utilizate pentru diminuarea oboselii.
Factorii de crestere
Factorii de crestere joaca un rol important in procesul de producere a celulelor sangvine. Diferitele tipuri (G-CSF, GM-CSF, etc) pot fi combinate intre ele, sau pot fi asociate cu agentii imunosupresori, pentru a diminua simptomele anemiei aplastice.
Androgenii
Asociati cu ciclosporina, androgenii pot stimula producerea de celule sangvine.



In cazul anemiei Fanconi
Androgenii - stimuleaza producerea de globule rosii si deseori, de plachete sangvine. Sunt eficienti in 50% din cazuri.
Factorii de crestere - stimuleaza producerea de globule albe.
Grefa de maduva osoasa - constituie singurul tratament pe termen lung.

Ingrijiri speciale


Pentru pacientii cu anemie aplastica, unele precautii se impun in viata cotidiana:
- Protejarea impotriva infectiilor - prin spalarea frecventa a mainilor cu sapun antiseptic si prin evitarea contactului cu alti bolnavi.
- Evitarea lamelor, cutitelor sau altor instrumente taioase. Intrucat anemia aplastica este asociata cu un numar scazut de plachete sangvine, tulburarile de coagulare sunt frecvente. Prin urmare, trebuie evitate pe cat posibil pierderile de sange. Din aceleasi motive se recomanda alegerea unei periute de dinti cu peri moi si evitarea sporturilor de contact.
- Evitarea exercitiilor fizice prea solicitante. In cazul unei anemii prelungite, din cauza transportului deficitar de oxigen, inima este suprasolicitata. De aceea, este important ca inima sa fie menajata.
0
29-09-2008, ora 00:00
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Numai Bine!!!
0
21-10-2009, ora 15:05
ana are mere
Nu este medic/terapeut
ana are mere
buna ziua. am un frate care are anemia aplastica de cand s.a nascut. De fapt asa stiu eu pentru ca mama mea nu prea a atins acest subiect. As vrea sa stiu daca este posibil ca el sa aiba aceasta de cand era in pantecul ei avand in vedere ca nu sunt antecedente in familia mea. Si de la ce ar fi putut sa se declanseze aceasta boala. Multumesc anticipat.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: