Anemia aplastică

Anemia aplastică

Anemia aplastică

Anemia aplastică se caracterizează prin producerea deficitară de celule stem de către măduva osoasă. Celulele stem se află la originea celor trei tipuri de celule sangvine: globule roÅŸii (eritrocite), globule albe (leucocite) ÅŸi plachete sangvine (trombocite). Anemia aplastică poate fi congenitală sau dobândită. Boala poate surveni la orice vârstă ÅŸi afectează atât bărbaÅ£ii, cât ÅŸi femeile (fiind în general mai gravă la bărbaÅ£i). (3)


Anemia aplastică este o afectiune rară ÅŸi gravă, considerată în trecut a fi întotdeauna fatală prin complicaÅ£ii. În prezent însă, prognosticul bolii este unul mult mai favorabil, datorită progreselor din domeniul medical. Tratamentul pentru anemia aplastică este de tip medicamentos, plus transfuzii de sânge sau transplant de maduvă osoasă, pentru a suplimenta pancitopenia. Dacă tratamentul nu este instituit precoce, anemia aplastică se agravează progresiv, având o evoluÈ›ie rapidă ÅŸi potenÅ£ial fatală.

 

Epidemiologie

Între 1980 ÅŸi 2003 au fost identificate aproximativ 235 de cazuri noi de anemie aplastică. IncidenÅ£a a fost de aproximativ 2,34 pe milion de locuitori pe an, incidenÅ£a crescând odată cu vârsta. Majoriteatea cazurilor au fost diagnosticate ca fiind forme severe sau foarte severe. SperanÅ£a de supravieÅ£uire la 3 luni este de 73%, iar peste 15 ani este de aproximativ 51%. Transplantul de măduvă osoasă hematopoietică prelungeÅŸte speranÅ£a de viaţă cu aproximativ 2 ani. Aproximativ 20% dintre pacienÅ£i fuseseră expuÅŸi la diverse substranÅ£e toxice. (6)


Semne ÅŸi simptome

Semnele ÅŸi simptomele de anemie aplastică se datorează numarului scăzut al tuturor celor trei tipuri de celule sangvine (pancitopenie). Datorită prăbuÅŸirii celor trei linii celulare sangvine, simptomatologia va putea fi împărÅ£ită în trei categorii, astfel:

  • anemia (deficitul pe linia globulelor roÅŸii) care se va caracteriza printr-un sindrom anemic (tahicardie, fatigabilitate, paloare tegumentară, angină, dispnee în cazurile severe)
  • sindrom hemoragic secundar trombocitopeniei (epistaxis, gingivoragii, hemoragii gastrointestinale exteriorizate sub formă de hemoptizii sau melenă)
  • sindrom infecÅ£ios secundar prăbuÅŸirii liniei leucocitare (cu predispunerea către infecÅ£ii, febră, afectarea stării generale).

 

Cauze ÅŸi factori de risc

În cele mai multe cazuri, etiologia anemiei aplastice nu poate fi identificată, aceasta fiind idiopatică. În alte cazuri se pot izola o serie de factori de risc la care a fost expus pacientul È™i care sunt clasaÅ£i ca fiind la risc.
Factori de risc ÅŸi de situaÅ£ii posibil implicate în etiopatologia anemiei aplastice: (2)

  • AfecÅ£iuni ale măduvei osoase: leucemie în primele stadii de evoluÅ£ie
  • Boli autoimune de tipul lupusului eritematos sistemic, poliartritei reumatoide, hepatitei sau tiroiditei autoimune
  • Iradiere – radioterapia utilizată în tratamentul cancerului poate cauza o anemie aplastică temporară. RadiaÅ£iile nucleare, ca urmare a unei explozii nucleare sau a expunerii la contaminare nucleară, pot fi alte cauze posibile.
  • Infectiile virale: hepatita A, B sau C, virusul Epstein Barr, parvovirus B19, HIV, citomegalovirus
  • Expunerea prelungită la unele produse toxice: insecticide, ierbicide, vapori de benzen (substanţă ce se găseste în benzină, vopseluri, adezivi, dizolvanÅ£i pentru vopseluri sau lacuri, produse pentru curăţat, etc.), vopsea de păr, etc. Unele droguri puternice pot, de asemenea, provoca anemie aplastică secundară expunerii.
  • Unele medicamente: cimetidină (în tratamentul ulcerelor gastrice), cloramfenicol (antibiotic), fenilbutazonă (antiinflamator nesteroidian), medicamentele utilizate în ÅŸedinÈ›ele de chimioterapie, unele anticonvulsivante, etc.
  • Ereditatea - există o formă ereditară de anemie aplastică numită anemia Fanconi. PacienÅ£ii cu această boală pot asocia ÅŸi alte anomalii congenitale. De obicei, anemia Fanconi este diagnosticată înaintea vârstei de 12 ani, iar multi pacienÈ›i nu ajung la vârsta adultă.
  • Sarcina – cazurile de anemie aplastică asociate cu sarcina sunt foarte rare ÅŸi în general, mai puÅ£in grave. Ele pot fi puse pe seama unei reacÅ£ii autoimune a măduvei osoase. Acest tip de anemie poate fi recurentă ÅŸi de cele mai multe ori autolimitată pe durata sarcinii.


Clasificare

Clasificarea anemiei aplastice în funcÅ£ie de criteriile Camitta împart această patologie după gradul de severitate: (Camitta et al, 1975; Bacigalupo et al, 1988)

Anemia aplastică severă:

  • Celularitatea măduvei osoase <25% (sau 25–50% cu <30% celule hematopoietice reziduale), plus cel puÅ£in două dintre următoarele:

(i) neutrofile <0·5 ×109/l

(ii) trombocite <20 × 109/l

(iii) retculocite <20 × 109/l.

Anemie aplastică foarte severă: aceleaÅŸi criterii ca ÅŸi pentru anemia aplastică severă, cu amendamentul că neutrofilele <0, 2 × 109/l.

Anemia aplastică non-severă: anemia aplastică care nu îndeplineÅŸte criteriile de mai sus pentru anemia aplastică severă sau foarte severă.

 

Diagnostic

Suspiciunea de anemie aplazică trebuie ridicată la orice pacient care are manifestări clinice sugestive pentru o pancitopenie. O serie de investigaÅ£ii clinice ÅŸi paraclinice pot pune atât diagnosticul final, cât ÅŸi diagnosticul diferenÅ£ial, care este extrem de important, mai ales în ceea ce priveÅŸte atitudinea terapeutică.

Analize de sânge

Anemia aplastică este suspectată atunci când numarul celor trei tipuri de celule sangvine este scăzut (globule roÅŸii, globule albe ÅŸi plachete sangvine sau trombocite). Sunt mai rare situaÅ£iile în care apare prăbuÅŸirea tuturor liniilor celulare sanvine. Mai frecvent apare o singură linie afectată, spre exemplu în diverse alte tipuri de anemii în care este scăzut numărul globulelor roÅŸii sau în cadrul uneor sindroame de imunodeficienţă în care este afectată în principal linia globulelor albe. Este, de asemenea, foarte important de făcut diagnosticul diferenÅ£ial între o scădere reală a numărului de celule sangive ÅŸi o scădere aparentă, de exemplu în cazul unei hemodiluÅ£ii. Dozarea reticulocitelor este esenÅ£ială pentru diagnostic. (4) De asemenea, frotiul de sânge periferic poate fi sugestiv pentru anemia aplastică: macrocitoză, anizopoichilocitoză, neutrofile cu granule toxice, ÅŸi excluderea prezenÅ£ei neutrofilelor displazice, trombocite anormale, blaÅŸti ÅŸi alte celule anormale. (7)

Biopsia măduvei osoase

Pentru a confirma diagnosticul de anemie aplasctică, se efectuează o biopsie a măduvei osoase. În cadrul acestei proceduri se prelevează o mostră de măduvă osoasă cu ajutorul unui ac special. Mostra este examinată la microscop pentru a elimina posibilitatea altor boli de sânge. În anemia aplastică maduva osoasă conÈ›ine un număr scăzut de celule sangvine – sub valorile normale. (5) Hipocelularitatea măduvei osase (sub 25%) trebuie corelată ÅŸi cu alte teste care să excludă alte etiologii de tipul infiltrării maligne sau fibroză. TotuÅŸi, celulele existente au un aspect normal, spre deosebire de leucemie sau de sindromul mielodisplazic, caracterizate prin proliferarea de celule anormale. (2)

 

Anemia Fanconi este o entitate specială asociată aplaziilor medulare, apărând în aproximativ 25% din cazuri, cu transmitere x-lincată. Aceasta se asociază cu o serie de anomalii congenitale asociate: hipostaturalitatea, hiperpigmentarea cutanată sau pete cafe-au-lait, anomalii de membre (diplazia congenitală de ÅŸold, absenÅ£a policelui, clinodactilie, hipoplazia eminenÅ£ei tenare), defecte cardiace (defectul de sept ventricular, defect de sept atrial, persistenÅ£a de canal atrial), afectarea aparatului auditiv, afectare vizuală, microcefalie, anomalii de aparat renourinar (rinichi unic, displazic sau ectopic), anomalii de gonade, azoospermie, afectarea tractului gastrointestinal (atrezie de esofag, de duoden, de jejun, anomalii anale). Aceasta este asociată cu un risc crescut de pariÅ£ie a tumorilor solide sau a leucemiei acute mieloide. (1)

 

De asemenea, pentru a putea stabili etiologia anemiei aplaziece şi pentru a putea face diagnosticul diferenţial cu o serie de alte afectări care pot avea o clinică sugestivă asemănătoar, trebuie efectuate o serie mai largă de teste, printre care se numără: dozarea vitaminei B12, serologia virală (pentru virusurile hepatitice, HIV, citomegalovirus, virusul Epstein Barr, etc.), transaminazele hepatice, ecografie abdominală, radiografie cardiopulmonară şi chiar diagnostic genetic (cariotipare şi testare FISH frecvent pentru cromozomii 5, 7, 8 şi 13). (7)


Tratament (8)

Tratamentele variază în funcÅ£ie de gravitatea ÅŸi de durata anemiei aplazice. Cu cât diagnosticul este pus mai precoce ÅŸi tratamentul este iniÅ£iat mai devreme, cu atât prognosticul pe termen lung este unul mai bun.

Anemiile aplastice moderate

Pacientul se poate vindeca spontan atunci când cauza bolii este identificată ÅŸi îndepartată la timp, înainte de a apărea complicaÅ£iile (de exemplu, o mononucleoză infecÈ›ioasă, radiaÅ£ii slabe sau utilizarea unor medicamente)

În cazul anemiei aplastice asociată cu sarcina, în proximativ 33% din cazuri aceasta poate recidiva. Este recomandată o monitorizare foarte atentă cu menÅ£inerea unui număr de trombocite peste 20x/L ÅŸi administrarea, după caz, de ciclosporină. (7)

Atunci când un agent medicamentos sau radiaÈ›iile slabe constituie cauza, trebuie încetată expunerea la acestea. Suprimarea cauzei antrenează în general revenirea la normal. DeÅŸi vindecarea este spontană, în perioada de convalescență pot fi tratate unele simptome:

  • tratamentul infecÈ›iilor, dacă este cazul, de cele mai multe ori cu antibiotice
  • pentru femei, utilizarea de contraceptive orale pentru reducerea pierderilor de sânge din timpul menstruaÅ£iei
  • transfuzii cu concentrat eritrocitar sau trombocitar pentru a compensa pierderea acestora prin sângerări

Anemiile aplastice grave sau prelungite

Transfuzii sangvine

Transfuziile sangvine sunt deseori utilizate pentru menÅ£inerea unui nivel acceptabil de celule sangvine ÅŸi pentru a asigura normala funcÅ£ionalitate a organismului. Ele nu tratează anemia, ci diminuează simptomele persistente. După caz, se efectuează transfuzii de sânge sau doar de globule roÈ™ii (masă eritrocitară) sau de plachete sangvine (masă trombocitară). În schimb, transfuzia de globule albe este dificil de realizat.

Grefa de maduvă osoasă

Grefa de maduvă osoasă ce provine de la un donator compatibil tratează cu mai mult succes anemia aplastică la copii, adolescenÅ£i ÅŸi tineri adulÅ£i.  dată cu avansarea în vârstă, această procedură prezintă din ce în ce mai multe riscuri. Este posibil ca organismul pacientului să respingă măduva grefată. Cu cât donatorul este mai compatibil genetic cu primitorul, cu atât ÅŸansele de succes ale grefei sunt mai mari.

Agentii imunosupresori

Dacă anemia este cauzată de o autodistrugerea celulelor sistemului imunitar, pacientului îi pot fi administrate medicamente imunosupresoare. Acestea diminuează sau suprimă activitatea sistemului imun, permiÅ£ând celulelor atacate să se regenereze. Comitetul Britanic pentru Standarde în Hematologie (British Committee for Standards in Haematology) recomandă tratarea oricăror infecÅ£ii asociate înainte de administrarea de agenÅ£i imunosupresori sau de transplant de măduvă hematogenă, deoarece acestea se pot agrava pe durata stării de imunosupresie.

Alte terapii

Stimularea producerii de celule sangvine este un tratament mai recent. Diferite substante pot stimula producerea de celule sangvine:

  • Eritropoietina (EPO) - acest hormon, produs în mod normal de rinichi ÅŸi ficat, stimulează producerea de globule roÅŸii în măduva osoasă. InjecÈ›iile cu eritropoietină sintetică sunt utilizate pentru diminuarea sindromului anemic ÅŸi creÅŸterea hemoglobinei în limite normale.
  • Factorii de creÈ™tere - joacă un rol important în procesul de producere, diferenÅ£iere ÅŸi maturare a celulelor sangvine. Diferitele tipuri (G-CSF, GM-CSF, etc.) pot fi combinate între ele, sau pot fi asociate cu agenÅ£ii imunosupresori, pentru a diminua simptomele anemiei aplastice.
  • Androgenii - asociaÅ£i cu ciclosporină, androgenii pot stimula producerea de celule sangvine.

Pentru tratamentul anemiei Fanconi sunt utilizaţi factorii de creştere, grefa de măduvă osoasă şi hormonii androgeni.

Îngrijiri speciale

Pentru pacienÅ£ii cu anemie aplastică, unele precauÅ£ii se impun în viaÅ£a cotidiană:

  • Protejarea împotriva infecÅ£iilor – prin spălarea frecventă a mâinilor cu săpun antiseptic ÅŸi prin evitarea contactului cu alÅ£i bolnavi.
  • Evitarea lamelor, cuÅ£itelor sau altor instrumente tăioase. Întrucât anemia aplastică este asociată cu un număr scăzut de plachete sangvine, tulburările de coagulare sunt frecvente. Prin urmare, trebuie evitate pe cât posibil pierderile de sânge. Din aceleaÅŸi motive se recomandă alegerea unei periuÅ£e de dinÅ£i cu peri moi ÅŸi evitarea sporturilor de contact.
  • Evitarea exerciÅ£iilor fizice prea solicitante. În cazul unei anemii prelungite, din cauza transportului deficitar de oxigen, inima este suprasolicitată. De aceea, este important ca inima să fie menajată.

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Analize pentru anemie
  • Când suspectezi că ai anemie? Cum se manifestă anemia?
  • Riscul de anemie este mai crescut la persoanele vârstnice care folosesc aspirină
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum