Anxietate si atacuri de panica

Totul a inceput in luna iunie, probam o rochie la un magazin si mi s-a pus un carcel, imediat mi s-au inmuiat picioarele si am simtit ca lesin, mi-am revenit dupa cateva minute, nu stiu daca asta are legatura cu evenimentele ce aveau sa vina. Tot in acea seara, dupa ce am mancat un burger, la nici 10 min, m-am stricat la stomac si de aici incepe alergatura in incercarea de a cauta o toaleta in oras, intr-un interval de o ora am reusit sa descopar trei toalete. Nu am avut probleme cu direea niciodata, ba chiar din copilarie am avut probleme cu constipatia. Acesta a fost primul episod de genu, dar nu ultimul. La doua saptamani diferenta, intr-o vineri dimineata, beau pe fuga un activia si plec. Cat am asteptat la semafor mi s-a facut rau, aveam senzatia ca vars si aveam o nevoie urgenta la toaleta, m-am oprit in prima benzinarie si dupa la farmacie unde m-au umplut de calciu, pastile pt diaree si piculete pt hidratat.
Dupa aceste doua evenimente a inceput circul, de aici cred ca am inceput sa am stari de anxietate, nu mai plecam de acasa de frica sa nu mi se intample din nou, in niciun caz cu metrou sau alt mijloc de transport.
Cand am fost nevoita sa plec din oras cu autoacarul m-a apucat o stare de teama si nu am putut urca.
Starile de rau au mereu aceleasi simptome: greata si/sau varsaturi, diaree, ameteli si tremurat groaznic.
Primul atac de panica groaznic l-am avut in septembrie, eram ametita si imi venea sa vars si totusi am plecat de acasa pentru ca aveam examen, dupa cateva statii de metrou eram aproape lesinata, nu mai vedeam, imi venea sa vars, tremuram si amortisem, am chemat ambulanta si am am ajuns la spital, pe ambulanta mi s-a spus ca am atac de panica, la spital ca am cadere de calciu.
In urma acestor evenimente am mers totusi la un medic internist, unde am fost diagnosticata cu steatoza hepatica si colecist septat, insa doctorul nu este prea convins ca simpotemele sunt de la astea.
Este posibil sa fie stari de anxietate ?

Imi pare rau pentru situatia prin care treci, fiind nevoita sa te confrunti cu problematica atacului de panica.
Atacul de panica poate aparea si din cauze psihice, ca de exemplu o fire mai anxioasa.
De obicei, persoanele anxioase se confrunta mai des cu atacul de panica, deoarece se incarca cu mult stres. A avea o fire anxioasa inseamna a-ti face multe griji, chiar si din lucruri marunte. Cei anxiosi au tendinta sa exagereze in ceea ce priveste periculozitatea unor situatii, factori etc, ba chiar sa vada pericole si acolo unde ele nu exista.
Atunci cand omul traieste un atac de panica, tinde sa interpreteze simptomele ca fiind semne ale unei boli grave. Gandul ca ar putea fi ceva foarte grav produce anumite tipuri de reactii afective, in special teama, frica. In aceast context glandele suprarenale secreta adrenalina. Adrenalina este un hormon care ne pregateste pentru confruntarea cu pericolele reale sau imaginare. Concret, adrenalina produce:
-accelerarea batailor inimii;
-cresterea tonusul muscular;
-greata, diaree sau probleme cu stomacul;
-cresterea metabolismul, fapt care va duce la intetirea arderilor din organism. Acest lucru va genera senzatii de caldura. Corpul va incepe imediat contracararea acestor valuri de caldura si va genera transpiratie. Rolul principal al transpiratiei este ca, atunci cand aceasta se evapora, sa raceasca corpul si sa mentina temperatura optima. Acest proces poate genera senzatii de frig.
- accelerarea circulatiei periferice a sangelui, deci la nivelul pielii, si de aceea simti senzatii de furnicaturi si amorteli. In principiu, putem simti aceste furnicaturi in tot corpul;
In concluzie, pentru a trece mai usor peste un atac de panica, ar trebui ca, treptat, sa ajungem sa nu ne mai ingrijoram de simptomele produse de acesta, Frica pe care o traim cand avem un atac de panica, amplifica simptomele
Ce e de facut? O posibila solutie o reprezinta identificarea si corectarea convingerilor disfunctionale si educarea si dezvoltarea unui stil de gandire mai obiectiva. De asemenea persoana trebuie sa invete si sa exerseze tehnici si metode de relaxare, de detensionare neuropsihica si de autocontrol emotional. Treptat, trebuie sa invete si cum sa iasa din cercul vicios al evitarii anumitor situatii din teama ca ar declansa atacul de panica etc
Toate acestea demersuri pot fi intreprinse in cadrul psihoterapiei cognitiv-comportamentale. Aceasta terapie are o eficienta dovedita stiintific in tratarea problemelor de anxietate. Sedintele se pot desfasura in cabinet, dar si online.
Toate cele bune!


Am fost la gastroenterologie, mi-au facut tot ce era posibil, ecograf, analize, endoscopie si tot ce a iesit a fost steatoza hepatica si colecist septat dar au spus ca nu au legatura cu simptomele mele, drept urmare m-au trimis la psihiatrie, urmeaza sa fac o programare.
Intrebarea mea este, se vindeca anxietatea sau o sa fiu nevoita sa traiesc asa toata viata ?
Pana ajung la psihiatru mi s-a recomandat de la farmacie nervocalmin, am inteles ca nu produce efecte adverse pt ca este pe baza de plante.

Pe langa aceste pastile si medicul de la gastro mi-a mai dat neoromultivit, pepsane si ibutin pentru 30 de zile.
Am citit ca atat anxiar cat si fevarin pot da efecte adverse. Acestea pot aparea la toata lumea ?
Daca nu ma simt bine o sa apelez si la terapie la psiholog.
alte sfaturi aveti pentru mine ? Mi-ar prinde bine :)

Diagnosticul dvs, tulburarea de panica, cat si povestea pe care ati avut curajul sa ne-o impartasiti, inseamna nu doar ca aveti atacuri de panica, insa si ca ati inceput sa va modificati comportamentul si rutina ca urmare a temerilor ca aceste atacuri ar putea sa reapara daca nu sunteti vigilenta sau grijulie. Aceasta, dupa cum probabil ati ghicit, nu face decat sa inrauteasca situatia. De aceea trebuie invatate tehnici de control al gandurilor, de relaxare si control al corpului, pentru a scadea starea fizica de arousal ce duce la atacuri. Adesea implica si identificarea modului in care interpretati simptomele fizice la stres, o mai buna intelegere a modului in care ganditi si cum va afecteaza aceasta reactiile, o analiza a diferitelor strategii de coping si gasire aunor moduri functionale de a face fata stresului, inclusiv prin tehnici de relaxare, training pentru dezvoltarea abilitatilor de a recunoaste si reduce simptomele atacului de panica in momentul in care apar, ameliorarea reactiilor la stres, relaxarea musculara, etc. Puteti incerca si hipnoterapia, daca este ceva de care va simtiti interesata.
Foarte important insa, este si sa nu mai evitati situatiile ce va provoaca aceste temeri. Atunci cand evitam o situatie, aceasta transmite un semnal fals creierului nostru ca este ceva de temut acolo. Aceasta la randul declanseaza mecanismul de "lupta sau fuga" descris mai sus de coleg si prezent si in atacurile de panica si sporeste anxietatea in general. Daca invatam sa ne infruntam fricile si ne dam seama ca starile de discomfort sunt trecatoare si le putem face fata, in timp ne vom desensibiliza si atacurile vor disparea cu totul, incat oferim creierului sansa sa vada pe propria sa piele ca nu exista niciun pericol de fapt. Aceasta interventie si la nivelul gandurilor si la nivelul comportamentului este foarte importanta pentru ca trateaza integral cauzele problemei si atunci rezultatele se vor mentine in timp si problemele nu vor reveni, cum ar fi cazul daca am trata tulburarea de panica doar prin medicatie. Un bun psiholog va fi alaturi de dumneavoastra sa va ajute cu toate aceste lucruri si mai mult. De obicei, nu dureaza deosebit de mult pana sa vedeti rezultate.
Sper ca v-au fost de ajutor informatiile si ca poate ati inceput sa va dati seama ca e ceva destul de normal ce se intampla, ca extrem de multi se confruna cu asta, ca exista solutii deosebit de eficiente sub forma de psihoterapie cognitiv comportamentala, testate stiintific, ca medicatia va face tot procesul si mai usor si ca o sa treceti cu succes peste aceste probleme. Fiti curajoasa!
Va tinem pumnii!

Poate fi asa ? eu stiu ca anorexia este ceva f grav.
Pana una alta, am inceput de ieri tratamentul, nu stiu ce sa zic de anxiar, nu vreau sa imi dea dependenta...
si am facut o programare pt terapie bowen, am auzit ca ajuta.

Este posibil sa va fi spus ca suferiti de agorafobie si sa fi confundat termenii?
Agorafobia apare intr-adevar uneori in tulburarile de panica, constand in teama resimtita in locurile si situatiile unde ai putea avea un atac de panica sau de unde ai putea scapa dificil. De aceea multe persoane cu tulburare de panica incep sa se izoleze in casa, de frica sa nu aiba un atac undeva unde se simt foarte expusi, precum un spatiu deschis sau foarte luminos, sau locuri care au stimuli ce le aduc aminte de primele atacuri de panica. La baza problemei se afla tot mecanismul evitarii explicat mai sus.
Fiti puternica, nu va sfiiti sa cautati ajutor si continuati sa perseverati. Stiu ca poate parea ca si cum nu mai sunt multe lucruri placute in viata deoarece simti ca aceste atacuri de panica sau gandurile legate de ele iti consuma atat de intens energia si puterea de concentrare. Este bine sa tineti minte ca sunt trecatoare, ca aveti la dispozitie solutii si ca veti depasi aceasta situatie cu bine! Numai bune!

Nu am vrut sa slabesc, chiar vreau sa ma ingras la loc, dar nu am pofta de mancare.

Faceti psihoterapie ?

Ca sa intelegeti mai bine, senzatiile care le simtit in corp in atacurile de panica, au in esenta la baza mecanismul de lupta sau fuga. Gandurile dvs de ingrijorare transmit creierului un semnal fals ca exista un pericol si atunci acesta se pregateste de o potentiala confruntare sau de fuga. De aceea inima incepe sa bata mai tare pentru a pompa mai mult sange catre muschi, muschii se incordeaza pt lupta sau fuga, putem hiperventila sau sa ne simtim ca si cum ne sufocam incat oxigenul din corp este mobilizat catre muschi si mai putin catre stomac si creier incat acestea nu st necesare pt lupta sau fuga, tot din aceasta cauza simtim ca nu ne putem concentra sau putem simti ameteala intensa. Datorita mobilizarii atat de intense a acestor resurse, va puteti simti si mai obosita ca de obicei si corpul poate slabi incat sunt arse calorii ca sa traiti in aceasta stare de surmenaj fizic si psihic.

Faptul ca aveti aceste senzatii de voma, pe mine ma duc cu gandul tot la anxietate. Acidul reflux sau voma sunt tot simptome comune in aceste tulburari. Incercati sa va fortati putin sa mancati alimente mai bogate in proteine si fibre care absorb acidul si care sa combata si ele putin stresul. Trebuie sa aveti o dieta completa, chiar daca nu aveti pofta de mancare, altfel daca aveti deficiente alimentare, va va afecta si starea psihica. Pestele, curcanul, semintele de canepa, legumele cat mai intens colorate si diverse si cateva portii de nuci precum arahide sau migdale pe zi ar fi ideale. Incercati portii mici dar dese ca sa nu vi se faca rau.
Nu in ultimul rand, este posibil sa aveti o tulburare secundara de anxietate sau ceva simptome psihosomatice din descrierea dvs. Nu suna deloc a anorexie. Chiar este bine sa apelati la un bun psihoterapeut si sa cereti o a doua opinie, cat si informatii cat mai detaliate legate de diagnosticul dvs: de ce l- a pus, ce inseamna, cum a aparut in opinia sa, etc. daca ramaneti la acelasi psihiatru. Mi se pare de bun simt sa va ofere o conceptualizare/ explicatie detaliata a cazului dvs. si sa decideti impreuna daca e nevoie de medicamente. Eu nu stiu cum ati petrecut sedinta dvs dar este dreptul dvs. ca pacient sa primiti aceste informatii. Trebuie sa intelegem ca adesea in spitale, datorita finantarii saracacioase de la stat, si medicii st presati de timp si lipsa personalului si pot aparea neintelegeri. Trebuie sa comunicam clar si uneori sa ne repetam si sa cerem clarificari pt a ne asigura ca obtinem cel mai bun si potrivit tratament, fie medicamentuos, fie psihologic.
Sper sa va fie de ajutor informatiile si va tinem pumnii in continuare. Nu va sfiiti sa cereti o a doua opinie si sa cautati un bun specialist pana il gasiti pe cel potrivit pt dumneavoastra. Fiti curajoasa!

Parca nu mai sunt asa ametita, dar de starea de greata tot nu scap, asta ma deranjeaza cel mai tare.. nu stiu ce sa mai fac, am iesit de doua ori din casa toata saptamana, am stat mai mult in pat. Cand ma ridic in picioare mi se face mai rau.
Din seara asta trebuie sa maresc dozele de anxiar si fevarin, sa iau o pastila intreaga, sper sa imi fie mai bine.
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care va prezinta peste 2500 de terapeuti din Romania. Avantajul acestui site este ca pune mare pret pe recomandarile pacientilor. Gasiti prezentari detaliate ale serviciilor psihologice, cititi recomandari, va puteti programa online. In plus, exista o sectiune cu o multime de articole interesante si teste psihologice.
- 67Dureri in piept senzatie de nod in gat, greata...
- 11Dupa o cearta violenta cu bona copilului meu am facut un prim atac de pania
- 6Atac de panica (acum 2 ani).. Au inceput palpitatii, amorteli, intepaturi in partea stanga
- 22anxietate si depresie?
- 6atac de panica sau alta tulburare?
- 5Atac de anxietate si depresie
- 69ma lupt in fiecare zi cu mine insumi
- 8sufar de foarte multi ani de atacuri de panica, anxietate, o fobie puternica ca fac infarct
- 17Depresie sau atac de panica?
- 17Se poate muri din aceasta boala? depresie, anexietate, atacuri de panica..
- 14atac de panica
- 1Anxietate cancer gat
- 0Betablocant
- 2Anxietate
- 72A luat cineva haloperidol?
- 37Fara chef speriat.
- 15Imi e fric sa nu fiu schizofrenic
- 434Ajutor! Atac Panic, Anxietate si Depresie
- 6Cum sa scapi de Anxietate, starile depresive ?
- 5Anxietatea si tratamentul ei
Mai multe informații despre: Anxietatea Atacurile de panica