Aveti mare grija cu grapefruitul, pentru ca potenteaza sau reduce actiunea medicamentelor

17-07-2022
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Grapefruitul (Citrus paradisi), celebrul fruct citric, conține substanțe naturale deosebit de potente care alterează arhitectura enzimatică intestinală. Printre altele, acestea "blochează" o enzimă din intestin care are rolul de a limita absorbţia medicamentelor, permiţând astfel absorbția acestora cu până la 420% mai mult. O absorbție intestinală mai mare înseamnă o concentrație plasmatică mai mare, reacții adverse mai multe, mai puternice, toxicitate mai mare și, în unele cazuri, chiar risc de moarte subită. Dar grapefruitul nu doar potențează acțiunea farmacologică a medicamentelor, ci și reduce efectul unor medicamente, cum ar fi HIPOTENSOARELE.
Este CONTRAINDICAT să consumați grapefruit cu puțin timp înainte de administrarea medicamentelor alopate, în același timp cu acestea sau la puțin timp după acestea. Paleta de medicamente este largă, de la statine (medicamente care reduc colesterolul) până la antihipertensive, imunosupresoare, antiinflamatoare, benzodiazepine, chimioterapice, antibiotice și betablocante, printre multe altele.
Consumați acest fruct cu 3-4 ore înainte sau la 3-4 ore după administrarea medicamentelor alopate. În unele situații, însă, cel mai indicat este să nu îl consumați deloc în perioada în care vă administrați anumite medicamente alopate. Un singur grapefruit administrat cu medicamentele nepotrivite poate chiar să VĂ OMOARE!
7 comentarii
0
25-07-2022, ora 18:28
narcissalaz
Nu este medic/terapeut
narcissalaz
Bine de stiut. Pe principiul spus de tine, grepfruitul nu mareste si actiunea plantelor, a remediilor naturale?
2
25-07-2022, ora 18:47
TeoSofia
Nu este medic/terapeut
TeoSofia
Am luat odata, 4 zile la rand, pastilele de hipertensiune cu un pahar de suc de grapefruit si am crezut ca o sa mor. Am vazut stele verzi si galbene. Tensiunea imi ajunsese la 8 cu 7, de la 12 cu 8 cum o aveam in mod normal de la tratament. Nu stiam care era problema. Am ajuns la urgenta, mi-au pus perfuzii. M-au internat sa imi schimbe tratamentul. Doar ca in spital aceleasi pastile nu imi scadeau tensiunea ca acasa. M-am gandit bine atunci, ce fac acasa diferit si mi-am dat seama ca am consumat grapefruit. Am cautat pe telefon sa vad daca nu exista vreo legatura si am gasit ca poate interactiona negativ cu medicamentele. Nu am mai consumat si nu am mai avut probleme.
CONFIRM pe pielea mea treaba cu grapefruitul. Trebuie consumat cu precautie.
3
30-07-2022, ora 12:28
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Bună ziua!

@narcissalaz,
Ba da, ai gândit foarte bine.
Grapefruitul potențează inclusiv efectele/proprietățile terapeutice ale suplimentelor alimentare pe bază de plante, vitamine, etc.

Toate cele bune,
Mr. Nick
3
30-07-2022, ora 12:34
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Bună ziua!

@TeoSofia,
Mulțumesc pentru mărturie. Ca să fiu și mai precis decât în postingul meu inițial, grapefruitul conține substanțe naturale deosebit de potente (precum furanocumarinele) care alterează nu numai arhitectura enzimatică intestinală, ci și HEPATICĂ. Printre altele, furanocumarinele inhibă o enzimă (CYP3A4) care are rolul de a limita absorbţia medicamentelor, permiţând astfel absorbția acestora cu până la 420% mai mult. Aceasta este explicația pentru faptul că tratamentul dv. antihipertensiv vă scădea exagerat tensiunea arterială sistolică. Drept să vă spun, puteați să muriți dintr-o prostie. De aceea tot insist eu, în general, că informația ne dă putere și ne și salvează din situații deosebite, unele chiar incompatibile cu viața.
Aveți mai grijă cu grapefruitul și la fel și cu sunătoarea, altă plantă problematică. Deși extraordinară, interacționează negativ cu multe medicamente.

Toate cele bune,
Mr. Nick
1
30-07-2022, ora 13:29
ManuelaD.
Nu este medic/terapeut
ManuelaD.
Eu era sa o patesc cu talpa gastii, nu cu grapefruitul.
Am combinat tinctura de talpa gastii cu o benzodiazepina (xanax) si cred ca eram sa mor. Am lesinat, am fost dusa la spital. Am zis ca 80 de picaturi nu mi-or face rau, ca ma vor linisti mai bine, si erau sa ma linisteasca de tot. Greseala mea a fost ca le-am luat cu 1 mg de xanax.
0
30-07-2022, ora 13:30
ManuelaD.
Nu este medic/terapeut
ManuelaD.
Am ajuns la spital in Franta. Tinctura o luasem din Romania. Medicul de aici nu stia ca eu urma sa fac combinatia intre ce imi prescrisese el si ce m-a taiat pe mine capul.
2
08-08-2022, ora 16:07
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Bună ziua!

@ManuelaD.,
1 mg de xanax + 80 de picături de tinctură de talpa gâștii = o combinație care NU se face niciodată, cel puțin NU în dozele pe care le-ați utilizat dv. În general, plantele care au efect sedativ nu se combină cu medicamente standard (alopate) care la rândul lor induc un efect sedativ, cum sunt celebrele benzodiazepine precum alprazolamul (xanax).
Dacă ați fi luat, de exemplu, 0, 25 mg de xanax și 20 de picături de tinctură de talpa gâștii, fără să aveți contraindicații specifice, nu ați fi avut un efect sedativ atât de pregnant și nu ați fi leșinat. Trebuie să știți că talpa gâștii este o plantă extraordinară, mai ales pentru INIMĂ.
Înainte să faceți combinații, totuși, chiar dacă dv. vi se par inofensive, consultați-vă cu un medic sau un terapeut.

Toate cele bune.
Multă sănătate,
Mr. Nick
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Grapefruitul, o frumusete alternativa
  •