Cancer esofag

23-12-2016
micudaniela1965
Nu este medic/terapeut
micudaniela1965
Mama mea are montata gastrostoma, si as vrea sa stiu ce ii pot da ptr. constipatie
Vreau sa mentionez ca este foarte slabita are doar 36 kg. (Virsta 72 ani)
3 comentarii
1
04-01-2017, ora 09:15
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Cauzele constipatiei in situatia mamei dvs. sunt multiple, in principal datorate inactivitatii fizice firesti, fortata de imprejurari, de reducerea miscarilor musculare intestinale, de aportul redus de lichide si fibre, slabiciunea muschilor abdominal si pelvini, respectiv in urma utilizarii analgezicelor. Prin urmare abordarea doar nutritionala a constipatiei nu garanteaza si succesul.

Pot fi incluse alimente bogate in sorbitol (in ordine descrescatoare a continutului): piure de prune proapete, pere, caise, mere uscate administrate sub o forma corespunzatoare pentru gastrostoma, piure pere proaspete, suc de pere, pentru a stimula tranzitul intestinal.

Interesati-va de solutiile pentru nutritie enterala standardizate, imbogatite cu fibre pentru ameliorarea constipatiei si imbogatirea aportului alimentar cu aminoacizi esentiali, vitamine si minerale.

Acordati o mare atentie prevenirii contaminarii alimentelor: sa fie mereu poaspete, de preferat preparate termic in prealabil, carnea, ouale sa fie de calitate, cu provenienta cunoscuta, controlata, lactatele sa fie controlate microbiologic (pasteurizate)!!.

Atentie la administrarea in exces a sucurilor de fructe si legume in perioada tratamentului oncologic activ si utilizarea suplimentelor de orice fel. Concentratiile mari de antioxidanti si substantele bioactive pot interactiona cu metabolismele deja profund afectate de cancer si implicit pot reduce eficienta tratamentului oncologic.

Se vor prefera alimentele concentrate din punct de vedere al nutrientilor, includerea legumelor in preparate imbogatite cu unt sau ulei vegetal, lapte praf, pudre proteice din zer, ou, bulion de carne, smantana sau iaurt grecesc 10% pentru aportul suplimentar de probiotice. Pentru hidratare folositi lichide imbogatite cu putin zahar, miere, lapte integral pentru a aduce si un aport suplimentar de nutrienti. Respectati indicatiile oferite cu privire la ingrijirea gastrostomei, frecventa meselor si cantitatile indicate de alimente!

Consultati-va cu medicul care urmareste cazul cu privire la utilizarea docusatului sau a altor laxative (De ce este important acest lucru? Deoarece pot sa apara efecte secundare- poate agrava greturile, varsaturile si alte consecinte ale tratamentului oncologic, de asemenea poate interactiona cu medicamentele etc.).

Puteti cere sfatul unui dietetician care se poate familiariza cu acest caz si sa ofere indicatii personalizate, sa adapteze recomandarile la tratament si gradul de evolutie al patologiei oncolice, implicit sa evalueze si sa monitorizeze statusul nutritional pentru a incetini deteriorarea acestuia.

Multa sanatate mamei dvs. si putere pentru a trece prin aceste momente!
Daca aveti nelamuriri, va raspund cu drag!
0
14-01-2017, ora 19:39
micudaniela1965
Nu este medic/terapeut
micudaniela1965
Va multumesc foarte mult pentru un raspuns atit de amplu.
Va rog sa imi recomandati un dietetician bun in Constanta, daca stiti, as vrea sa ii recomande mai multe alimente; ptr.a putea merge sa o vada si sa ii faca un meniu personalizat în funcție de boală pe care o are.
0
16-01-2017, ora 12:07
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Cu drag.

Pentru a găsi un terapeut in domeniu nutritiei si dieteticii va recomand sa accesati unul dintre urmatoarele link-uri: http://www.romedic.ro/cabinete.php sau http://www.romedic.ro/medici.php

Numai bine!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Constipația în timpul sarcinii
  • Constipația
  • Noi abordări terapeutice în colonul iritabil și constipația cronică idiopatică
  • Ar putea exista o legătură între constipație și infecțiile herpetice?
  • Constipaţia cronică creşte riscul de cancer de colon?
  • O proteină recent descoperită în intestin ar putea juca un rol cheie în constipație
  • Gastrostoma – ghidul pacientului cu gastrostomie
  •