Parkinson

17-10-2017
sorelina
Nu este medic/terapeut
sorelina
Mama mea are Parkinson de aproape douazeci de ani.Pana acum trei ani a mers(ajutata de baston, apoi de cadru).Acum este imobilizata la pat.In iulie a facut escara la fesa stanga(gradul 3 suprainfectata).tratata cu antibiotic, in august la fesa dreapta la fel ca la stanga, apoi acum trei saptamani bronhopneumonie la fel tratata intavenos si cu perfuzii.Acum si-a mai revenit, dar nu poate inghiti hrana solida.bea doar apa.Exista vreo hrana lichida pe care sa o poata inghiti?Mentionez ca problemele de deglutitie le are cam de cand a ramas imobilizata, dar nu asa rele ca acum.A facut cateva perfuzii cu Kabiven si i-am cumparat la recomandarea medicului Nutren Optimum, dar se pare ca este alergica la el.
4 comentarii
1
17-10-2017, ora 11:16
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua.

Trebuie stabilit clar daca efectele adverse au aparut de la preparat si daca este cu adevarat o reactie alergica. Un alergolog v-ar putea oferi un raspuns la aceasta necunoscuta.

Daca da, este obligatoru sa fie identificata concret componenta din Nutren Optimum la care mama dvs. a dezvoltat reactie alergica si ulteior sa aveti grija sa o evitati si in celelalte preparate cu destinatie nutritionala speciala.

Exista pe piata diverse suplimente nutritive de baut (Fresubin, Nutridrink Nutricia etc.) pentru scopuri medicale speciale care pot fi, la recomandarea medicului sau a nutritionistului, indicate in cazuri de malnutritie, cazuri cu aport scazut de calorii, unele care pot fi folosite ca unica sursa de nutritie. Cantitatile administrate vor fi indicate de o persoana avizata pentru a acoperi nevoile nutritionale speciale ale mamei dvs., care desi nu poate realiza efort fizic, are nevoi energetice, dar mai ales de nutrienti, vitamine, minerale si fibre, mai mari din prisma complicatiilor aparute.

Trebuie luata legatura cu medicul care ii monitorizeaza starea de sanatate si statusul nutritional, in cazul in care va fi nevoie de a abordare mai invaziva, cum este de exemplu alimentatia prin gastrostoma.

Bronhopneumonia poate fi o complicatie a tulburarii de deglutitie, ca urmare a aspiratiei unor fragmente de alimente sau picaturi de lichid in tractul respirator.

Este importanta mentinerea o perioada cat mai lunga a functiei tubului gastrointestinal, chiar si in prezenta tulburarilor de deglutitie, chiar daca se impune șuntarea caii orale de administrare a alimentelor.

Multa sanatate dvs. si mamei!
0
17-10-2017, ora 23:36
sorelina
Nu este medic/terapeut
sorelina
Buna seara! Multumesc pentru raspunsul prompt Dna Doctor.Medicul i-a recomandat Fresubin.L-am achizitionat, dar pe prospect scrie ca se administreaza pe sonda.Intrebarea este:se poate administra si pe cale orala?Mama are 78 ani si a slabit foarte mult in ultimul timp.are in jur de 33Kg. O seara frumoasa va doresc!
1
18-10-2017, ora 10:03
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Cu mare drag.

Sunt produse de băut de la același producător pe care le puteti folosi. Din pacate nu ma pot pronunta daca poate sau nu ca produsul achizitionat sa fie administrat pe cale orala, daca are indicatie pentru sonda. Imi fac griji din cauza gustului preparatelor, deoarece el nu este unul foarte atragator chiar si atunci cand sunt folosite aromele - acest produs nu are arome, gustul nefiind o prioritate avand in vedere modul de administrare - fapt care ar putea sa o determine sa refuze alimentarea.

Luati legatura cu medicul si alegeti produsul cel mai potrivit ca modalitate de administrare, frecventa aportului, cantitate care trebuie consumata, si nu doar firma producatoare, astfel incat sa ii acopere nevoile nutritionale - sa fie hipercaloric, sa asigure un aport corespunzator de fibre si nutrienti. Regret ca nu va pot ajuta mai mult.

Incercati sa urmariti ca pe prospect sa se mentioneze daca preparatele dietetice destinate scopurilor medicale speciale se administreaza oral (ONS, Oral Nutritional Supplements).

Multa sanatate!

Cu stima,
Mihaela Acasandrei
Nutritionist-dietetician
0
14-01-2019, ora 17:45
Danielcioaba
Nu este medic/terapeut
Danielcioaba
Buna ziua! Mama mea are 73 ani si de circa 5 ani a fost diagnosticata cu parkinson si dementa. Pana acum 3 luni mergea sustinuta. De 2 saptamani este imobilizata, si nu mai poate inghiti. Oare mai este speranta ca o sa-si revina ca acum o luna sa poata macar sa manance?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: