Cauze slabire

12-06-2017
Amy M.
Nu este medic/terapeut
Amy M.
Am efectuat un set de analize complet printre care si TSH, FT4 si Helicobacter Pylori, deoarece vroiam sa aflu o cauza pentru care nu reusesc sa ma ingras( am 1, 72 si 45 kg) si ma simt mereu rau( oboseala excesiva, amorteli la nivelul bratelor, ameteli, dureri de cap, respiratie grea, parul care imi creste greu si imi cade, dar in primul si in primul rand nu reusesc sa ma ingras desi mananc de 2 ori pe zi consistent).
Nu am fost niciodata atat de slaba- am avut mai mereu 50 kg, dar de 2 ani am tot 45 kg si ma simt slabita si obosita mai mereu.
Credeam ca motivul ar putea fi la glanda tiroida sau ca as putea avea helicobacter.
Astazi primesc rezultatul analizelor( facute intr-un laborator zonal) si mi-i se spune ca nu am pb.nici cu glanda si nici helicobacter nu am.
In schimb mi-i se descopera valorile hemoglobinei si hematocritelor mici.
Refuz sa cred ca nu reusesc sa ma ingras doar in baza unei anemii
Ma gandeam sa imi repet analizele la o clinica buna.
Ce ma sfatuiti?
Chiar as vrea sincer sa aflu motivul pt care ma simt rau si nu ma pot ingrasa, deoarece refuz sa cred ca este doar o anemie.
1 comentarii
0
13-06-2017, ora 11:26
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Evaluarea obiectiva „mananc de 2 ori pe zi consistent” nu este o garantie ca este si suficient sau echilibrat. Hemoglobina si hematocritul scazute cel mai posibil sunt consecinta subalimentatiei si nu cauza scaderii dvs. in greutate. Iar acuzele pe care le mentionati pot fi de asemenea semne ale subalimentatie si subnutritiei in special.

Intr-adevar, indicele ponderal se situează sub limita admisa drept sanatoasa, fiind 15.2 (18.5-24.9), fapt care poate fi considerat ingrijorator.

Este important sa tratati anemia conform indicatiilor primite de la medic si sa consultati cat de curand un dietetician sau medic nutritionist care sa va evalueze aportul alimentar actual pentru a spune cu certitudine daca este vorba de un aport insuficient de alimente, calorii si nutrienti deopotriva și pentru a stabili ce s-a schimbat in urma cu 2 ani astfel incat de atunci a inceput sa se agraveze statusulul ponderal si nutritional.

O apreciere calitativa a aportului alimentar (surse principale de nutrienti: fier, calciu, magneziu, vitamine B 12, acid folic, vitamina D, acizi grasi mono si polineasturati etc) este mai mult decat binevenita de asemenea. Dozarea acestor parametri ar putea sa fie tot un punct de plecare pentru interventia nutritionala pentru a fi suplimentate corespunzator in cazul in care este remarcat un deficit in acest sens.

Comportamentul alimentar trebuie de asemenea evaluat: cand apare senzatia de foame, satietatea este precoce, sunt prezente inapetenta, fobia fata de unele alimente, unele texturi, ati adoptat anumite restrictii dietetice in ultimul timp. Cum va raportati fata de mancare? Aveti anumite frici? Nu poate fi exclusa prezenta unei tulburari de comportament alimentar, chiar daca e nespecifica si nu clasica anorexie de exemplu. Aceasta precizare nu este cu titlul de semnal de alarma, pur si simplu incerc sa va atrag atentia ca sunt multe alte cauze la care poate nu v-ati gandit si nu ar fi o problema mare daca exista. Adevarata drama ar fi daca nu sunt identificate si gestionate la timp.

Suferiti de afectiuni ale caror tratamente consta in respectarea unor principii specifice de alimentatie (excluderea glutenului in celiachie, alergii alimentare- excluderea alimentelor ce contin factorul cauzal, intoleranta la lactoza- limitarea sau excluderea totala a lactatelor etc.)? Urmati anumite tratamente care pot sa favorizeze scaderea in greutate?

Un set de analize sau repetarea lui nu poate oferi solutii, el este doar o prima parte din raspuns. Trebuie sa gasiti echipa de specialisti care sa va indrume catre rezultatele dorite.

Mult succes si sanatate!

Daca aveti nelamuriri, va stau la dispozitie cu mare drag! Sper sa ne tineti la curent cu evolutia dvs. si sa gasiti sprijinul de care aveti nevoie.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: