Colon iritabil, Ibutin

28-08-2016
Raluca dArc
Nu este medic/terapeut
Raluca dArc
Bună ziua!
Mama mea este operată de 2 ani și jumătate de colecist. În urma acestei operații, consecința majoră a fost colonul iritabil. În urma consultului la gastroenterologie, i s-au prescris Zir Fos, Creon și Ibutin. Dintre toate acestea, cu Ibutin se împacă cel mai bine, i-a reglat foarte bine secreția biliară și a ajutat să ameliorze acest colon iritabil. Medicul la care a fost i-a spus să ia acest Ibutin pe o perioadă îndelungată, dar nimic concret. Mama le ia cam de 3 luni, 20 de zile pe lună, și apoi 10 zile pauză. Să mai continue? Cât anume cu exactitate? O perioadă lungă de tratament îi poate dăuna în vreun fel? Precizez că dacă nu le-ar lua deloc, se simte destul de rău, simptomele colonului iritabil se accentuează.
Mulțumesc!
1 comentarii
0
28-08-2016, ora 22:12
Dr. Stancu George
Medicina interna, Ploiesti
Dr. Stancu George
Majoritatea pacienților colecistectomizati au complicații postoperatorii datorate secreției continue de bila in lumenul intestinal.
Înainte de operație colecistul era evacuat numai la mese când alimentele grase ajungeau in duoden. Rolul bilei ca si secreție digestivă este de emulsionare a grăsimilor.
Secreția continua de bila induce o accelerare a tranzitului intestinal fiind un laxativ si modifica aciditatea continutului intestinal. Modificarea pHului duce si la alterarea florei colonice si de aici acel așa-zis colon iritabil.

Medicația pe care o primește in prezent este bine aleasa si trebuie urmată pe termen lung neffiind posibila o "vindecare" in cazul acestei patologii. In plus ar putea urma si un tratament cu un chelator de bila - colestiramina.

In plus se poate discuta si de necesitatea unei colonoscopii pentru a exclude o patologie concomitenta.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
06-06-2023, ora 10:15
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Proctoline
HEMOROIZI? FISURI ANALE? Tratament fără operație și fără internare!
Clinicile Proctoline sunt centre medicale specializate în tratarea eficientă a hemoroizilor și a fisurilor anale. Ne găsiți în 14 orase din țară! Detalii aici
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sindromul intestinului iritabil a fost asociat cu o diversitate bacteriană mai scăzută în intestine
  • Tratament colon iritabil
  •