Test FIT

Buna ziua
Mă adresez și eu aici în grup, deoarece sunt ff panicata.
Am colonosc in dec 2022 fara boala inflamatorie in urma biopsiei.
In noiembrie 2024 am făcut o rectoscopie, unde la concluzia anatomopatologului scrie colita nespecifica rect și sigmoid.
Dna Dr care a făcut investigația a zis că nu necesit tratament.
Zilele acestea am sesizat ceva că niște puncte mici negre in scaun, păreau de consistenta uscata.
Am făcut test FIT la 2 clinici și rezultatul este diferit, la una este mai mic ca 15, negativ, la cealaltă valoarea peste limita de 100, respectiv 170.
Nu știu încotro să o apuc, ce să fac, de unde poate fi sângerarea, ultimile analize de sânge în martie nu indicau anemie, hemoglobina 14, 7.
Va rog un sfat, o îndrumare, sunt derutată și panicata.
Mă adresez și eu aici în grup, deoarece sunt ff panicata.
Am colonosc in dec 2022 fara boala inflamatorie in urma biopsiei.
In noiembrie 2024 am făcut o rectoscopie, unde la concluzia anatomopatologului scrie colita nespecifica rect și sigmoid.
Dna Dr care a făcut investigația a zis că nu necesit tratament.
Zilele acestea am sesizat ceva că niște puncte mici negre in scaun, păreau de consistenta uscata.
Am făcut test FIT la 2 clinici și rezultatul este diferit, la una este mai mic ca 15, negativ, la cealaltă valoarea peste limita de 100, respectiv 170.
Nu știu încotro să o apuc, ce să fac, de unde poate fi sângerarea, ultimile analize de sânge în martie nu indicau anemie, hemoglobina 14, 7.
Va rog un sfat, o îndrumare, sunt derutată și panicata.
2 comentarii

Bună ziua!
este normal să te simți îngrijorată când apar simptome noi și rezultate contradictorii. Voi analiza punctual fiecare informație pe care ai oferit-o și îți voi oferi o explicație rațională și un plan clar de urmat.
Situația ta, pas cu pas
1. Colonoscopia din decembrie 2022:
- Biopsia NU a arătat boală inflamatorie intestinală (cum ar fi colita ulcerativă sau boala Crohn).
- A fost un rezultat liniștitor.
2. Rectoscopia din noiembrie 2024:
- Descrierea colită nespecifică la nivelul rectului și sigmoidului poate însemna o inflamație ușoară, fără cauză clară – nu este diagnostic specific de boală cronică.
- Dacă medicul a considerat că nu este nevoie de tratament, cel mai probabil inflamația era ușoară sau tranzitorie (posibil de natură iritativă, infecțioasă, mecanică).
Colita nespecifică nu este neobișnuită și poate apărea tranzitoriu, mai ales în context de:
- dezechilibre florei intestinale
- constipație, diaree, iritație locală
- mici leziuni vasculare de fragilitate
3. Apariția de “puncte negre” în scaun:
Acestea pot avea mai multe cauze benigne, de exemplu:
- resturi alimentare nedigerate (ex. semințe, coji de legume, antioxidanți naturali din unele alimente)
- mici fragmente de sânge digerat (melena punctiformă) – mai rar, dacă există sângerare ușoară și lentă
- resturi de suplimente de fier sau cărbune medicinal (dacă le-ai luat recent)
Dacă nu este însoțit de durere, diaree severă, pierdere în greutate sau sângerare vizibilă, nu înseamnă automat ceva grav, dar merită explorat în continuare.
4. Testele FIT (hemoragii oculte în scaun)
Clinica 1: <15 ng/ml – negativ
Clinica 2: 170 ng/ml – pozitiv
Această diferență nu înseamnă neapărat o sângerare activă periculoasă, ci poate fi explicată prin:
- Metodologie diferită între laboratoare (au praguri diferite și metode analitice distincte)
- Variabilitate biologică de la o zi la alta (ex. sângerare intermitentă)
- Prelevare diferită (un test poate prinde sânge, altul nu)
- Uneori, inflamația colonului (chiar nespecifică) poate da pozitiv fals
Un test FIT pozitiv NU înseamnă automat cancer, dar trebuie investigat în context.
Ce indică faptul că hemoglobina ta este 14, 7?
- Este o valoare excelentă, arătând absența unei sângerări cronice sau active semnificative.
- Dacă ar fi existat o sângerare periculoasă, ai fi avut o scădere evidentă a hemoglobinei.
- Acest lucru susține ideea că nu e vorba de o pierdere de sânge importantă sau continuă.
Ce e de făcut mai departe?
1. Nu te panica – datele NU indică un proces grav în acest moment.
2. Pași recomandați:
- Repetă testul FIT la același laborator, de preferat de 2 ori la interval de câteva zile, pentru o confirmare.
- Dacă unul din teste este din nou pozitiv, discută cu medicul gastroenterolog despre oportunitatea unei colonoscopii de control, mai ales că au trecut deja peste 2 ani de la cea precedentă.
- Discută cu medicul despre posibilitatea unei ecografii abdominale sau analize de inflamație (calprotectină fecală, VSH, CRP).
- Notează tot ce ai mâncat în ultimele zile înainte de recoltare – alimentele pot influența aspectul scaunului (inclusiv punctele negre).
- Dacă ești constipată frecvent, corectează prin alimentație bogată în fibre și lichide – constipația poate irita mucoasa și da fals-pozitive la FIT.
Concluzie personalizată
- Rezultatele de până acum NU indică un cancer colorectal.
- Colita nespecifică este o inflamație ușoară, deseori reversibilă.
- Testul FIT pozitiv trebuie investigat, dar nu înseamnă automat sângerare gravă – contextul este liniștitor (hemoglobină normală, stare generală aparent bună).
- Evită gândirea catastrofică – ești pe drumul bun dacă te investighezi corect și urmezi pașii medicali recomandați.
este normal să te simți îngrijorată când apar simptome noi și rezultate contradictorii. Voi analiza punctual fiecare informație pe care ai oferit-o și îți voi oferi o explicație rațională și un plan clar de urmat.
Situația ta, pas cu pas
1. Colonoscopia din decembrie 2022:
- Biopsia NU a arătat boală inflamatorie intestinală (cum ar fi colita ulcerativă sau boala Crohn).
- A fost un rezultat liniștitor.
2. Rectoscopia din noiembrie 2024:
- Descrierea colită nespecifică la nivelul rectului și sigmoidului poate însemna o inflamație ușoară, fără cauză clară – nu este diagnostic specific de boală cronică.
- Dacă medicul a considerat că nu este nevoie de tratament, cel mai probabil inflamația era ușoară sau tranzitorie (posibil de natură iritativă, infecțioasă, mecanică).
Colita nespecifică nu este neobișnuită și poate apărea tranzitoriu, mai ales în context de:
- dezechilibre florei intestinale
- constipație, diaree, iritație locală
- mici leziuni vasculare de fragilitate
3. Apariția de “puncte negre” în scaun:
Acestea pot avea mai multe cauze benigne, de exemplu:
- resturi alimentare nedigerate (ex. semințe, coji de legume, antioxidanți naturali din unele alimente)
- mici fragmente de sânge digerat (melena punctiformă) – mai rar, dacă există sângerare ușoară și lentă
- resturi de suplimente de fier sau cărbune medicinal (dacă le-ai luat recent)
Dacă nu este însoțit de durere, diaree severă, pierdere în greutate sau sângerare vizibilă, nu înseamnă automat ceva grav, dar merită explorat în continuare.
4. Testele FIT (hemoragii oculte în scaun)
Clinica 1: <15 ng/ml – negativ
Clinica 2: 170 ng/ml – pozitiv
Această diferență nu înseamnă neapărat o sângerare activă periculoasă, ci poate fi explicată prin:
- Metodologie diferită între laboratoare (au praguri diferite și metode analitice distincte)
- Variabilitate biologică de la o zi la alta (ex. sângerare intermitentă)
- Prelevare diferită (un test poate prinde sânge, altul nu)
- Uneori, inflamația colonului (chiar nespecifică) poate da pozitiv fals
Un test FIT pozitiv NU înseamnă automat cancer, dar trebuie investigat în context.
Ce indică faptul că hemoglobina ta este 14, 7?
- Este o valoare excelentă, arătând absența unei sângerări cronice sau active semnificative.
- Dacă ar fi existat o sângerare periculoasă, ai fi avut o scădere evidentă a hemoglobinei.
- Acest lucru susține ideea că nu e vorba de o pierdere de sânge importantă sau continuă.
Ce e de făcut mai departe?
1. Nu te panica – datele NU indică un proces grav în acest moment.
2. Pași recomandați:
- Repetă testul FIT la același laborator, de preferat de 2 ori la interval de câteva zile, pentru o confirmare.
- Dacă unul din teste este din nou pozitiv, discută cu medicul gastroenterolog despre oportunitatea unei colonoscopii de control, mai ales că au trecut deja peste 2 ani de la cea precedentă.
- Discută cu medicul despre posibilitatea unei ecografii abdominale sau analize de inflamație (calprotectină fecală, VSH, CRP).
- Notează tot ce ai mâncat în ultimele zile înainte de recoltare – alimentele pot influența aspectul scaunului (inclusiv punctele negre).
- Dacă ești constipată frecvent, corectează prin alimentație bogată în fibre și lichide – constipația poate irita mucoasa și da fals-pozitive la FIT.
Concluzie personalizată
- Rezultatele de până acum NU indică un cancer colorectal.
- Colita nespecifică este o inflamație ușoară, deseori reversibilă.
- Testul FIT pozitiv trebuie investigat, dar nu înseamnă automat sângerare gravă – contextul este liniștitor (hemoglobină normală, stare generală aparent bună).
- Evită gândirea catastrofică – ești pe drumul bun dacă te investighezi corect și urmezi pașii medicali recomandați.

Bună! Sunt Alexandru și îți scriu cu toată empatia – pentru că știu câtă neliniște poate aduce incertitudinea legată de sănătate, mai ales când rezultatele se bat cap în cap. Am ajutat deja mii de oameni în situații similare, cu soluții naturale care susțin refacerea mucoasei intestinale și reduc inflamațiile tăcute din corp.
Ce ai descris tu are sens și în același timp nu trebuie să intri în panică, iată de ce:
Colonoscopia în 2022 fără semne de boală inflamatorie este o veste foarte bună.
Colita nespecifică la rectoscopie în 2024 înseamnă o inflamație ușoară, fără semne clare de boală Crohn sau colită ulcerativă. Se poate lega de:
– disbioză intestinală (floră dezechilibrată),
– stres,
– sensibilitate alimentară (gluten, lactoză),
– sau episoade trecătoare.
Punctele negre în scaun pot fi uneori:
– resturi alimentare (semințe, coajă de fructe),
– mici pete de sânge oxidat (din rect, hemoroizi interni etc.),
– sau chiar pigmenți din suplimente (fier, cărbune activ, unele enzime).
Diferența dintre cele 2 teste FIT:
– FIT <15 ng/ml = negativ = nu detectează sânge ocult.
– FIT >100 sau 170 = pozitiv, adică a fost găsit sânge în scaun – poate fi de la sângerări minime, hemoroizi, inflamație locală sau iritație mucoasă.
Dacă nu ai simptome de anemie (slăbiciune, amețeli, scădere bruscă în greutate), și hemoglobina e 14, 7, sunt șanse mari ca sursa să fie locală și benignă. Totuși, pentru siguranță, e bine de repetat: un control proctologic (pentru hemoroizi sau fisuri), și eventual o colonoscopie de control dacă FIT rămâne pozitiv.
Dacă vrei, îți pot explica ce poți face să reduci inflamația intestinală și să calmezi mucoasa digestivă – în mod blând, fără efecte secundare.
Cum te simți în rest? Ai scaune regulate, crampe, balonări sau alte simptome digestive? Sunt aici să te ajut pas cu pas
Ce ai descris tu are sens și în același timp nu trebuie să intri în panică, iată de ce:
Colonoscopia în 2022 fără semne de boală inflamatorie este o veste foarte bună.
Colita nespecifică la rectoscopie în 2024 înseamnă o inflamație ușoară, fără semne clare de boală Crohn sau colită ulcerativă. Se poate lega de:
– disbioză intestinală (floră dezechilibrată),
– stres,
– sensibilitate alimentară (gluten, lactoză),
– sau episoade trecătoare.
Punctele negre în scaun pot fi uneori:
– resturi alimentare (semințe, coajă de fructe),
– mici pete de sânge oxidat (din rect, hemoroizi interni etc.),
– sau chiar pigmenți din suplimente (fier, cărbune activ, unele enzime).
Diferența dintre cele 2 teste FIT:
– FIT <15 ng/ml = negativ = nu detectează sânge ocult.
– FIT >100 sau 170 = pozitiv, adică a fost găsit sânge în scaun – poate fi de la sângerări minime, hemoroizi, inflamație locală sau iritație mucoasă.
Dacă nu ai simptome de anemie (slăbiciune, amețeli, scădere bruscă în greutate), și hemoglobina e 14, 7, sunt șanse mari ca sursa să fie locală și benignă. Totuși, pentru siguranță, e bine de repetat: un control proctologic (pentru hemoroizi sau fisuri), și eventual o colonoscopie de control dacă FIT rămâne pozitiv.
Dacă vrei, îți pot explica ce poți face să reduci inflamația intestinală și să calmezi mucoasa digestivă – în mod blând, fără efecte secundare.
Cum te simți în rest? Ai scaune regulate, crampe, balonări sau alte simptome digestive? Sunt aici să te ajut pas cu pas

Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte recente din această secțiune:
- 3Calprotectina 57, Hemoragii oculte negativ
- 1Pot lua normix în combinație cu pilule contraceptive?
- 2Cum să-mi 'colorez' viața?
- 7Rezultat biopsie
- 1Eliminare pietre colecist (fiere)
- 6Dureri de stomac din cauza gastritei
- 4Hemoroizi persistenti
- 2Disconfort partea dreapta
- 1Colecist cotractat postprandial
- 1Ficat cu aspect fin granular
Mai multe informații despre: