Colonoscopie si colecistectomia laparoscopic- interval intre interventii?

23-09-2016
KlauJessy
Nu este medic/terapeut
KlauJessy
Buna ziua. Sunt o fata de 33 ani si as dori daca se poate sa imi raspunda si un specialist. De un an ma confrunt cu probleme digestive. Acum doua luni am fost diagnosticata cu litiaza biliara. Sunt in asteptarea programarii pentru operatie. Intrebarea mea este daca in data de 7 octombrie am deja programata o colonoscopie cu sedare dupa cat timp pot sa ma operez daca ma contacteaza pentru stabilirea datii operatiei?Cat timp trebuie sa transcurga intre cele doua interventii sau se poate face chiar in ziua urmatoare colonoscopiei operatia? Va multumesc anticipat.
7 comentarii
1
23-09-2016, ora 22:50
Dr. Chiriac Stefan
Gastroenterologie, Iasi
Dr. Chiriac Stefan
Buna ziua. Colonoscopia in sine nu reprezinta o conditie care sa restrictioneze efectuarea unei colecistectomii ulterioare. In cazul realizarii unei colonoscopii strict diagnostice, fara gesturi interventionale, fara a se scoate polipi (nu se realizeaza polipectomie) si in cazul in care aceasta decurge fara probleme (nu apare o complicatie imediata, de exemplu perforatie), riscurile la distanta sunt minime. In functie de gestul terapeutic realizat in timpul colonoscopiei (de exemplu polipectomia), riscul de aparitie a unei complicatii dupa procedura creste. In cazul polipectomiei, riscul pentru sangerare este fie imediat (sangerare in timpul polipectomiei), fie la distanta (cel mai frecvent la 5-7 zile dupa, dar poate aparea teoretic chiar si la 30 de zile dupa). Va rog sa retineti totusi ca aceste riscuri sunt mici, in special in cazul in care nu se realizeaza gesturi terapeutice. Cu toate acestea, riscurile asociate trebuie luate in considerare, intrucat aparitia unei complicatii dupa colonoscopie poate reprezenta, printre altele, cauza unei intarzieri pentru realizarea colecistectomiei. In plus, intervalul de timp la care se poate realiza o noua sedare, trebuie discutat cu medicul anestezist. In concluzie, nu va recomand programarea colecistectomiei in ziua urmatoare realizarii colonoscopiei, intrucat intervalul de timp trebuie stabilit dupa consultarea medicilor gastroenterolog, anestezist si chirurg. De asemenea, va recomand sa consultati acesti specialisti inaintea programarii colecistectomiei.
1
24-09-2016, ora 01:57
Dr. Vlad-Olimpiu Butiurca
Chirurgie generala, Tîrgu-Mures
Dr. Vlad-Olimpiu Butiurca
Colecistectomia laparoscopica este de preferat a fi realizata la distanta (cel putin 24 de ore) dupa realizarea colonoscopiei.
0
24-09-2016, ora 11:06
KlauJessy
Nu este medic/terapeut
KlauJessy
Va multumesc domnule doctor pentru raspuns. As mai avea o nelamurire in ziua colonoscopiei respectiv colecistectomiei trebuie suspendat tratamentul ce il iau zilnic (lansoprazol 30mg unu dimineata, cinarizina 25mg 3 pe zi si lorazepam 1mg jumatate de 3 ori pe zi)? Va multumesc.
1
24-09-2016, ora 19:34
Dr. Vlad-Olimpiu Butiurca
Chirurgie generala, Tîrgu-Mures
Dr. Vlad-Olimpiu Butiurca
Pentru colonoscopie depinde de ora la care se efectueaza (dimineata, dupa masa). Si depinde daca colonoscopia este cu sedare sau nu (va „adoarme” in cursul procedurii). In principiu nu exista contraindicatie de a lua medicamentele in ziua colonoscopiei. Discutati cu medicul care efectueaza colonoscopia. In cazul interventiei chirurgicale, in preziua operatiei se pot lua medicamentele, in ziua operatiei se pot lua medicamentele ce se administreaza de obicei dimineata (daca veti fi operata dimineata) cu o gura mica de apa, cat sa le inghititi. Trebuie intrebat medicul operator/ anestezistul.
0
24-09-2016, ora 22:18
KlauJessy
Nu este medic/terapeut
KlauJessy
Colonoscopia am fost informata ca este cu sedare nu cu anestezie generala si este la 18:00 dupamasa. Din pacate aici (mentionez ca locuiesc in Spania) nu se poate cere o programare inainte de interventie sa vorbesti cu medicul care iti realizeaza procedura. Am fost programata de medicul specialist digestiv si mi-a dat plicurile de solutie evacuanta Bohm care sa le beau incepand cu ziua dinaintea probei. Si mi-a solicitat un set de analize ale caror rezultate le va vede medicul in ziua probei. Eu nu stiu care este diferenta dintre sedare intravenoasa si ceva pentru durere cum mi s-a spus si anestezie generala. Doctorita a optat pentru sedare deoarece cu anestezie la asigurare medicala abia in 2018 avea loc. Eu as fi preferat fara nimic deoarece sunt alergica la multe medicamente si sunt si hipotensiva dar mi-a explicat ca este o proba dureroasa si cu fondul de anxietate ce il am acum nu suport durerea.
0
26-09-2016, ora 11:52
KlauJessy
Nu este medic/terapeut
KlauJessy
Buna ziua. Domnule doctor acum m-a sunat si m-programat pentru miercuri 28 octombrie pentru operatie. Trebuie tinut un regim special in ziua dinaintea interventiei laparoscopice? Credeti ca mai pot face colonoscopia in data de 7 noiembrie sau trebuie sa tresca un timp pana ma recuperez? Va multumesc anticipat si astept raspunsul dumnesvoastra.
1
26-09-2016, ora 21:39
Dr. Vlad-Olimpiu Butiurca
Chirurgie generala, Tîrgu-Mures
Dr. Vlad-Olimpiu Butiurca
Diferentele nu sunt atat de multe, dar nu are rost sa vi le explic din moment ce aveti doar o singura optiune. Din punct de vedere al interventiei chirurgicale, in preziua operatiei incercati sa consumati mai multe lichide si mai putina mancare solida. Mic dejun normal urmat de pranz si cina 80% lichidian. Acest regim va va ajuta sa va reluati tranziutul intestinal mai rapid dupa operatie si va scadea sansa sa apara balonarea. Puteti face fara nici o problema colonoscopia dupa operatie.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
06-06-2023, ora 10:15
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Proctoline
HEMOROIZI? FISURI ANALE? Tratament fără operație și fără internare!
Clinicile Proctoline sunt centre medicale specializate în tratarea eficientă a hemoroizilor și a fisurilor anale. Ne găsiți în 14 orase din țară! Detalii aici
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sedarea mai profundă poate ajuta la detectarea polipilor în timpul colonoscopiei
  •