Colonoscopie urmata de colecistectomia laparoscopic - interval intre interventii?

23-09-2016
KlauJessy
Nu este medic/terapeut
KlauJessy
Buna ziua. Sunt o fata de 33 ani si as dori daca se poate sa imi raspunda si un specialist. De un an ma confrunt cu probleme digestive. Acum doua luni am fost diagnosticata cu litiaza biliara. Sunt in asteptarea programarii pentru operatie. Intrebarea mea este daca in data de 7 octombrie am deja programata o colonoscopie cu sedare dupa cat timp pot sa ma operez daca ma contacteaza pentru stabilirea datii operatiei?Cat timp trebuie sa transcurga intre cele doua interventii sau se poate face chiar in ziua urmatoare colonoscopiei operatia? Va multumesc anticipat.
2 comentarii
1
23-09-2016, ora 22:52
Dr. Chiriac Stefan
Gastroenterologie, Iasi
Dr. Chiriac Stefan
Buna ziua. Colonoscopia in sine nu reprezinta o conditie care sa restrictioneze efectuarea unei colecistectomii ulterioare. In cazul realizarii unei colonoscopii strict diagnostice, fara gesturi interventionale, fara a se scoate polipi (nu se realizeaza polipectomie) si in cazul in care aceasta decurge fara probleme (nu apare o complicatie imediata, de exemplu perforatie), riscurile la distanta sunt minime. In functie de gestul terapeutic realizat in timpul colonoscopiei (de exemplu polipectomia), riscul de aparitie a unei complicatii dupa procedura creste. In cazul polipectomiei, riscul pentru sangerare este fie imediat (sangerare in timpul polipectomiei), fie la distanta (cel mai frecvent la 5-7 zile dupa, dar poate aparea teoretic chiar si la 30 de zile dupa). Va rog sa retineti totusi ca aceste riscuri sunt mici, in special in cazul in care nu se realizeaza gesturi terapeutice. Cu toate acestea, riscurile asociate trebuie luate in considerare, intrucat aparitia unei complicatii dupa colonoscopie poate reprezenta, printre altele, cauza unei intarzieri pentru realizarea colecistectomiei. In plus, intervalul de timp la care se poate realiza o noua sedare, trebuie discutat cu medicul anestezist. In concluzie, nu va recomand programarea colecistectomiei in ziua urmatoare realizarii colonoscopiei, intrucat intervalul de timp trebuie stabilit dupa consultarea medicilor gastroenterolog, anestezist si chirurg. De asemenea, va recomand sa consultati acesti specialisti inaintea programarii colecistectomiei.
0
23-09-2016, ora 23:11
KlauJessy
Nu este medic/terapeut
KlauJessy
Va multumesc din suflet pentru raspuns. Am inteles ca in cazul colonoscopiei este doar cu sedare intravenoasa nu imi realizeaza anestezie si se vor prelua mostre pentru biopsie. Eu sunt deja diagnosticata cu colon iritabil in urma unei colonoscopii in 2009 in Romania. Mentionez ca acum locuiesc in Spania. Listele de asteptare prin asigurare sociala sunt foarte mari si dureaza cu lunile pana iti dau o programare. Pe mine m-a vazut anestezistul pentru colecistectomie acum 2 luni am facut si analizele corespunzatoare si inca astept sa ma sune pentru programare. Si de 6 luni am asteptat colonoscopia ce mi-au programat in 7 octombrie. De aici si teama mea ca daca ma suna sa nu pierd locul si sa mai astept alte cateva luni.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sedarea mai profundă poate ajuta la detectarea polipilor în timpul colonoscopiei
  •