Copil 5 ani - atac de panica sau reactie adversa | Forumul Medical ROmedic

Copil 5 ani - atac de panica sau reactie adversa

27-07-2020
rionescu
Nu este medic/terapeut
rionescu
Buna ziua,
Fetita noastra in varsta de 5 ani si jumatate a trecut printr un episod care ne a ingrijorat foarte tare.
Are un abces dentar, iar la recomandarea medicului tratam infectia cu augmentint es. Mentionez faptul ca in urma cu 6 luni am mai avut o problema similara, tratamentul urmat fiind acelasi, fara probleme.
Antibioticul se administreaza la 12 ore iar la cea dea doua administrare, la interval de o ora dupa ce luase si probioticul aferent fetita a varsat, moment in care presupun ca s a speriat foarte tare. Seara, la ce a de a treia administrare, la 20 minute dupa ce a baut siropul, brusc fetita s-a ridicat din pat si a spus ca ii este putin rau, dupa care a intrat intr-o criza necontrolata, a devenit hiperactiva, a inceput sa se agite prin casa, sa loveasca si sa arunce tot ce ii pica in fata tipand si repetand obsesiv "ce se intampla cu mine?"ce se intampla?" "dar de ce nu vars?"ce se intampla?" Sotia a incercat sa o ia in brate, sa o linisteasca dar a inceput sa o loveasca, pe mine m a zgariat cand am luat o in brate, tipa sa o lasam, sa nu o atingem, in acelasi timp repetand inconitnuu ca nu stie ce se intampla cu ea! Am incercat sa o linistim, am intrebat o daca o doare ceva, daca i se pare ceva ciudat, de ce intreaba ce se intampla?... nu a putut spune decat ca ii este frica. La un moment dat ne a rugat sa ii dam la tv pe desene si ia intins telecomanda sotiei spunand ca ea nu isi da seama cum sa faca asta, cu toate ca manuieste telecomanda mai bine decat noi.
Ne am speriat foarte tare asa ca am sunat la ambulanta. Episodul a durat cam 20 minute, in momentul in care a ajuns echipajul de pe ambulanta fata se mai linistise putin dar era in continuare foarte speriata, probabil si de prezenta medicului. Acesta a incercat sa vorbeasca cu ea, nu a obtinut foarte multe informatii si ne a recomandat sa mergem totusi pana la spital ca sa o vada un medic pediatru. Nu a facut decat sa ii ia temperatura, 36.9 deci copilul nu avea febra. La spital, medicul pediatru de garda ia luat temperatura din nou, 38C si a spus ca nu isi poate explica decat un puseu febril si de aici asa numitul "delir febril". Am intrebat, la temperatura 38?? a spus ca este posibil daca cresterea este brusca. A vrut sa ii faca o injectie celei mici cu un antitermic si dexametazona parca dar nu a fost chip fetita fiind in continuare foarte speriata asa ca ne a recomandat sa continuam cu augmentinul + nurofen ca sa tinem febra in frau.
A doua zi dimineata am sunat medicul de familie, pediatru ca specializare care a spus ca nu poate fi vorba de asa ceva, delir febril la temperatura 38 + ca nu astea sunt reactiile si ca ne recomanda si dansa sa continuam tratamentul pentru ca augmentinul nu poate da asa reactii si sa o monitorizam pe cea mica, din punctul ei de vedere fiind vorba de un atac de panica care daca se mai repeta ar trebui evaluat de un psihiatru pediatru.
Am aruncat augmentinul administrat cu gandul ca poate avea ceva si am cumparat altul. Facandu se deja tarziu nu am mai administrat doza de dimineata si a ramas sa continuam seara, de la aceeasi ora, 9. Seara, la 10 minute dupa administrarea antibioticului aceeasi poveste, fetita brusc a intrat intr o stare de agitatie extrema, a inceput sa impinga, sa arunce si sa loveasca tot ce ii iesea din cale si sa repete "ce se intampla?"imi e rau?" de ce nu vars?". am incercat sa o linistim, sa ii spunem ca totul este ok, ca nu e nici o problema... aveam pe masa prospectul augmentinului si instinctiv am inceput sa ii citesc din el... Uite tati, fiecare medicament are o carticica care ne invata cum sa il folosim, aici scrie ca daca copilul a papat ceva inainte sa ia siropul nu are cum sa ii fie rau sau sa verse, iar daca se simte putin agitat sa respire adanc, si am inceput sa inspir si expir adanc, iar ea sa ma imite in timp ce tipa "citeste in continuare"citeste in continuare". Folosind prospectul am inceput sa o intreb daca o doare burtica, capul sau orice altceva dar a spus ca nu, doar ca ii este frica! Episodul a durat mai putin de data aceasta, dupa circa 5 minute copilul s a linistit si am iesit afara sa ne plimbam, sa ii distragem atentia.
Am oprit administrarea antibioticului, nu am mai avut probleme in ultimile doua zile dar fetita a ramas in continuare speriata, se opreste uneori din activitatea care o face de parca s ar verifica, analiza si daca o intreb daca s a intamplat ceva imi raspunde ca nu ii e rau. Se alimenteaza foarte putin si de fiecare data intreaba daca nu o sa i se faca rau sau daca nu o sa verse. Am incercat sa nu devoltam foarte mult subiectul de fata cu ea, nu am reusit sa scoatem decat ca ii e frica si ca atunci cand a venit salvarea ia fost rau si "parca nu era pe lumea asta".
Mentionez ca nu a trecut prin vreun soc copilul, nu s a lovit sau nu a vazut ceva deosebit, in seara in care a debutat criza eram cu totii la televizor, ea se juca pe telefon.
Rugamintea mea este, pana in momentul in care reusim sa ajungem la un specialist, daca cineva s a mai lovit de astfel de episoade sa ne ajute cu un sfat, poate fi o reactie adversa a augmentinului? ( cu toate ca atat medicul de garda cat si cel de familie au spus ca nu e posibil si tinand cont de faptul ca fetita a mai luat in trecut si nu a avut probleme ) mi se pare prea mare coincidenta ca abele situatii sa aiba loc imediat dupa administrarea acestuia. Poate fi un atac de panica asa din senin la o varsta atat de frageda?
Multumim!
3 comentarii
0
27-07-2020, ora 16:54
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Bună ziua,
Este greu de spus dacă este un atac de panica, dar sigur este o reacție la o situație pe care nu a mai întâlnit-o și nu a știut cum sa o gestioneze. Augmentinul poate da stări ciudate, am mai auzit astfel de povesti.
În condițiile date ar fi extraordinar dacă ați reuși sa duceți copila la un psihoterapeut de copii cu experiență. Prin tehnicile specifice ar fi mai ușor de aflat ce s-a întâmplat și mai ales ce se poate face pe viitor
0
27-07-2020, ora 17:38
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Schimbati antibioticul.
0
02-09-2020, ora 05:38
Cristi1999
Nu este medic/terapeut
Cristi1999
Pot fi reactii adverse. Pe langa antibiotice se iau si probiotice caci afecteaza sistemul gastrointestinal si implicit creierul, daca flora bacteriana nu e in echilibru
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: