Copil de 2 ani nu vorbeste!

12-10-2013
yannis andrei
Nu este medic/terapeut
yannis andrei
Buna seara!Am un baietel de 2 anisori.Ma preocupa ca inca nu vorbeste...La 1 an si 1 luna spunea mama isi striga tatal, cerea apa, papa.Insa s-a oprit din momentul in care tatal sau a plecat de acasa.A mai urmat o serie de evenimente in viata noastra.Am devenit anxioasa, timp de o luna s-a ocupat de el mama mea, dupa care am plecat din tara.A schimbat casa, totul...lucru ce l-a marcat, spun asta caci se vedea cat sufera...El este un copil bun, cuminte...foarte afectuos, ascultator.Am fost la medic si mi-a spus ca are o intarziere in vorbire din cauza traumelor traite insa parca imi este frica.Ce ar trebui sa fac, sa stau sa astept ziua in care va vorbi?
Va multumesc!
5 comentarii
0
12-10-2013, ora 02:50
Psiholog Cristian Andrei Nica
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Cristian Andrei Nica
Buna ziua,
Indiferent de mediu, copii au nevoie de stimulare. Cu cât se oferă mai multe informaţii cu atât dezvoltarea va fi mai favorabilă.
Pentru dezvoltarea limbajului verbal trebuie să existe interacţiuni verbale, urmate de solicitări pentru exprimarea adecvată (mulţumesc, salut, acord etc). Uneori copilul va trebui integrat şi stimulat, chiar dacă acest lucru îl pune în centrul atenţiei.
Limbajul este dependent de vocabular, iar pentru dezvoltarea vocabularului în general se insistă pe:
-lectura împărtăşită, mai ales când există cărţi cu ilustraţii.
-vizionarea/audierea unor materiale bazate pe un limbaj simplu.
-dialoguri centrate pe obiecte, ce întăresc asimilarea prin repetiţie.
Numai bine,
C.A.N.
0
12-10-2013, ora 09:51
Psiholog Aldescu Delia
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Aldescu Delia
Daca copilul nu vorbeste ca urmare a evenimentelor prin care ati trecut si care l-au traumatizat inseamna ca fiul d-voastra inca sufera, ca nu stie ce sa faca cu suferinta, cum si cui sa o impartaseasca. La aceste varste mici copiii nici nu constientizeaza ce simt daca nu li se spune. Iar daca nu vorbeste fiindca e prea mic ptr a detine un vocabular, vocea mamei este cea care trebuie sa vorbeasca in locul lui.
In acest moment este necesar sa rezolvati cauza nu sa va preocupati de efecte. Prin tacere copilul tipa dupa ajutor. Un terapeut va poate insoti pe acest drum.
0
12-10-2013, ora 09:56
Psiholog Otvos Monika
Psihologie, Brasov
Psiholog Otvos Monika
Pentru dezvoltarea armonioasa a copilului este nevoie ca parintii sa fie disponibili din punct de vedere afectiv. Episodul dv.de anxietate poate genera emotii negative si pt copil, mai ales cand se vede "parasit" de catre tata, apoi de bunica.
Incercati sa tratati aceasta anxietate cu ajutorul unui psiholog, luptati pentru a schimba modul de gandire care duce la producerea starilor de anxietate, pentru a putea fi alaturi de copilul dv.
Baiatul este destul de mic inca, insa in jurul varstei de 3 ani il puteti integra in ateliere de dezvoltare personala pentru copii, cele care utilizeaza art-terapia, pentru rezolvarea conflictelor emotionale. Pana atunci insa, este nevoie de disponibilitate afectiva din partea dv. si a familiei, atentie si stimularea despre care se vorbea mai sus. Insa nu insistati ca el sa repete cuvinte, o va face atunci cand se va simti pregatit. Cu cat simte mai multa presiune, cu atat mai mult ii va fi teama sa se exprime.
0
13-10-2013, ora 21:56
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Buna seara,
asa cum spuneau si colegii mei, este important sa mergeti la un psiholog, atat copilul, cat si dumneavoastra.
Relatia mama-copil este cea mai importanta, iar daca veti reusi sa lucrati cu dumneavoastra, veti putea sa-i fiti alaturi copilului si sa-l ajutati sa depaseasca acest moment dificil din viata lui.
Aveti o sansa in plus la recuperare deoarece copilul are numai 2 ani, dar si pt ca dvs ati inteles ca trebuie sa actionati acum. El are nevoie sa exprime emotia pe care o traieste, iar un specialist il va ajuta sa faca asta.
Fiti increzatoare in ajutorul psihologului, insa nu va bazati doar pe acesta; este esential sa va simta echilibrata, aproape si sa se simta el in siguranta, iubit. Pana la urma e doar un omulet in formare, ce nu poate sa treaca singur peste momentele grele.
Succes!
0
23-10-2013, ora 11:19
Demetra Cucueanu
Identitate neconfirmată
Demetra Cucueanu
Primul pas este de a va echilibra dumneavoastra, pentru ca copilul este ca un burete care absoarbe totul, cuvinte, emotii, stari.
Vorbiti cu el ca si cum el va vorbeste deja, comunicati normal, faceti-l sa se simta inteles, indiferent ca va vorbeste cu ochii, capul, manutele, etc. Folositi uneori acelasi limbaj cu el. Este necesat sa se simta in siguranta si iubit, sa-i comunicati cat mai des acest lucru.
Este greu, mai ales dupa traumele pe care le-ati trait, sa va descurcati fara psiholog/ psihoterapeut. Daca nu sunteti n tara si e mai dificil sa abordati un specialist acolo, exista si consultatii online.
Exista si grupuri de suport, pentru terapie ocupationala/recreativa.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cărțile interactive pentru bebeluși îi pot împiedica pe copii să învețe cuvinte noi
  • Legătura dintre utilizarea acetaminofenului (paracetamol) în timpul sarcinii și întârzierile de limbaj la copii
  •