Copil de trei ani suspect de autism

10-02-2019
Denisa Ungureanu
Nu este medic/terapeut
Denisa Ungureanu
Buna ziua! Am un băiețel de 3 ani pe care il suspecte de autism din urmatoarele motive:
1. Nu răspunde la nume decât dacă este strigat de mai multe ori, pot spune că foarte greu răspunde cand il strig
2.Are foarte putin contact vizual..se uita la mine doar cand ii cant, cand ne jucam, , cucu-bau" sau stie ca a făcut o pozna.
3. Nu arată cu degetul/ spune ce vede, denumește obiectul.
4. Nu striga mama/tata Dar este foarte atasat de noi, este afectuos si nu putem pleca din camera pentru ca imediat vine după noi.
5. Nu intelege ce ii spui, răspunde doar la comenzi simple ca:, , adu sticla, du hârtia la gunoi, etc. In schimb cooperează la orice ii ceri
6. Nu raspunde decât la întrebarea, , ce e asta? Sau ce vezi aici?"
7. E foarte greu sa ii atragi atentia.
8. In ceea ce privește limbajul...foloseste doar cuvinte pentru a spune ce vede si imita orice cuvant aude la mine.
Suntem in dubii, si scriu acest mesaj deoarece mai sunt câteva zile până vom vorbi cu un medic si sunt panicată. In primul rand tin sa precizez ca băiețelul meu a stat foarte mult timp in fata telefonului, a stat acasa cu o bona, în timp ce noi am muncit. A avut telefonul lui de la 2 ani..Si se uita de la 1 an la desene.. In ultimele 5 luni i am limitat accesul si am vazut îmbunătățiri. Deși sunt
prezente aceste trăsături de spectrul autist, baieteul are si foarte multe aptitudini. De exemplu:
Mănâncă singur..ma ajuta sa il îmbrac se spală singur..Stie sa foloseasca obiectele pe care le primește.urca si coboară scările fara probleme..ii plac animalele. Se ferește de pericole: foc, colțuri.. stie sa deseneze soarele.. se joacă cu jucariile.. se joacă cu copii( uneori nu intelege regulile jocului dar ii place sa rada sa deseneze cu alți copii sa alerge sa joace ascunsa..mai mult el cauta decât să se ascunda).ii place sa fie in centrul atentiei..E foarte vesel cand sunt multi copii in preajma lui.. Stie sa numere..Stie culorile..Stie alfabetul..Stie animalele..Si majoritatea obiectelor, stie părțile corpului.. invata imediat ce ii spui( imediat ce ii capteze atentia)..ma ajuta zilnic la treburi, se joacă el, sterge praful, ma ajuta cu vasele, cu aspiratorul, cauta mereu joacă cu noi.
E foarte atasat de tatăl lui( si de mine dar cu el E foarte fericit si plânge mereu cand pleaca). Stie doua cântecele pe care le-a invatat deoarece a auzit cum i le cântăm inainte sa adoarmă. Stie sa taie cu foarfeca, are cutit de jucarie si il tine corect sa isi taie fructele, cunoaste fructele si legumele. Imi arata mereu unde se lovește, e foarte fericit cand se joacă cu pisica. Recunoaște personajele din desene.
Dacă ma puteti ajuta cu o parere va sunt recunoscătoare !
5 comentarii
0
12-02-2019, ora 15:46
Dr. Eugenia Vitan
Pediatrie, Alba-Iulia
Dr. Eugenia Vitan
Buna ziua
Din descrierea amanuntita pe care o faceti, copilasul are unele deficiente de comportament, dar care nu se inscriu in autism, dupa parerea mea. Asa cum deja ati sesizat, ii este mult mai bine daca nu este supus unui atac electromagnetic prin aparatura pe care i-ati furnizat-o si ati comunica cu el mai mult, atat verbal cat si prin activitati interactive. Desigur ca un consult periodic, pe masura ce creste, la un medic de psihiatrie pediatrica l-ar ajuta sa recupereze deficientele. Sanatate !
0
13-02-2019, ora 11:33
Denisa Ungureanu
Nu este medic/terapeut
Denisa Ungureanu
Va multumesc pentru raspuns!
0
08-04-2019, ora 00:16
vdmt
Nu este medic/terapeut
vdmt
Buna ziua,


Sunt si eu mama unui baietel de 3 ani si doua luni. Acum 7-8 luni baiatul meu se afla oarecum in situatia fiului d-voastra. Ce consider eu ca e de folos: creati situatii in care copilul sa fie nevoit sa va ceara lucruri. Puneti tot ce il intereseaza la inaltime dar totodata la vederea lui, si nu ii dati nimic daca nu intinde mana/degetul spre ce doreste si nu isi orienteaza ulterior privirea spre ochii d-voastra. Copilul autist nu stie/ nu-l intereseaza sa ceara! Daca d-voastra ii oferiti totul, el nu va fi nevoit sa interactioneze.

Sanatate multa!
0
18-04-2019, ora 13:55
Denisa Ungureanu
Nu este medic/terapeut
Denisa Ungureanu
Va multumesc frumos! De la ultima mea postare, i-am oprit de tot orice acces la mediul virtual. In doar doua luni baietelul meu arata cu degetul, spune ce vrea, ne striga, intelege mai multe lucruri, e mult mai linistit( inainte era mereu agitat). Exact asa am facut, i-am cerut mereu sa spuna ce vrea sau sa imi arate si cu mai multa comunicare, am cumparat jocuri speciale si m-am axat mult pe interactiunea cu copiii din jurul lui sau chiar cu noi. Am rezultate foarte bune cu el. Dumneavoastra ati dus copilul la terapie speciala? Multumesc!
0
22-04-2019, ora 01:23
vdmt
Nu este medic/terapeut
vdmt
Buna seara,


Sunteti pe drumul cel bun! Nu l am dus la nici o terapie insa, ca si d-voastra, am eliminat orice sursa de virtual ( nici TV-ul nu e aprins cand el e treaz). L-am dus la gradinita, i-am cumparat jucarii care sa il ajute sa dezvolte jocul simbolic ( pompieri/politisti/ animalute etc) l-am lasat la gradinita 6h/zi 5 zile/sapt ajungand sa mi-i se spuna ca in ultimele 6 luni e copilul care a evoluat cel mai mult in grupa.

In prezent, baiatul are 3, 2 ani, intelege TOT ce ii spunem, are un vocabular variat, face fraze, raspunde la intrebari. Este de nerecunoscut fata de septembrie anul trecut cand spunea cu indulgenta 50 cuvinte! ´Mama’ m-a strigat prima data in octobrie anul trecut ( 2, 7ani!).
Aveti incredere in copilul d-voastra!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
Căutați un pediatru bun?
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic unde găsiți cea mai completă listă de medici pediatri din România. Alegeți din peste 4000 de pediatri - cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți.
Cunoașteți un pediatru bun? Oferiți-i o recomandare aici! Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: