Anxietate si frica de straini

09-07-2024
Aadu
Nu este medic/terapeut
Aadu
Buna ziua
Fetita mea de 18 luni are o frica de straini groaznica. A inceput acum 2 sapt sa planga isteric la oricine se apropie, oricine strain vorbeste cu ea, chiar daca nu ii face nimic ea tot plange si cere sa fie dusa acasa. Nu mai stiu cum sa procedez cu ea. Nu putem pleca mai nicaieri din cauza crizelor de plans daca cumva intalnim pe cineva pe traseu. Oare e doar o perioada sau ce ar putea fi?
Tot timpul a fost mai sensibila si maraia cand mergeam la cineva, apoi se acomoda si nu mai avea treaba, dar acuma nu mai inteleg ce se intampla, nu stiu cum sa procedez
Multumesc!!
1 comentarii
0
10-07-2024, ora 13:41
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Frica de străini la copiii mici este un comportament destul de comun, în special în jurul vârstei de 18 luni. Este o parte naturală a dezvoltării copilului și reflectă recunoașterea de către copil a diferenței între persoanele cunoscute și cele necunoscute. Acest comportament este adesea mai pronunțat la copiii care sunt în mod natural mai timizi sau mai sensibili.

Cu toate acestea, dacă frica de străini este atât de intensă încât interferează semnificativ cu activitățile zilnice ale copilului, cum ar fi plimbările sau vizitele în locuri publice, poate fi necesar să abordați situația cu mai multă atenție. Iată câteva sugestii care vă pot ajuta:

1. Oferiți confort și securitate: Asigurați-vă că sunteți aproape de copilul dvs. și oferiți confort fizic și verbal atunci când interacționați cu străini. Copilul trebuie să se simtă în siguranță și protejat.

2. Expunere graduală: Încercați să expuneți copilul la situații sociale într-un mod foarte gradual și controlat. Începeți cu situații mai puțin amenințătoare, cum ar fi să stați la distanță de străini, apoi treptat să permiteți străinilor să se apropie mai mult.

3. Evitați forțarea interacțiunii: Nu forțați copilul să interacționeze cu străini. Acest lucru poate intensifica anxietatea. În schimb, permiteți copilului să observe și să se obișnuiască cu prezența altor persoane în ritmul propriu.

4. Modelați comportamentul: Arătați prin exemplul propriu că interacțiunile cu străinii sunt sigure și pozitive. Copiii sunt foarte receptivi la comportamentul părinților și îl pot imita.

5. Mențineți o rutină constantă: Copiii se simt mai în siguranță și mai puțin anxioși atunci când rutina lor zilnică este predictibilă și constantă.

6. Discutați cu un specialist: Dacă frica copilului nu se ameliorează sau dacă simțiți că interferează cu dezvoltarea sa normală, poate fi util să discutați cu un pediatru sau un psiholog pentru copii. Ei pot oferi sfaturi suplimentare sau pot recomanda intervenții specifice, dacă este necesar.

Este important să aveți răbdare și să înțelegeți că frica de străini va scădea treptat pe măsură ce copilul dvs. va începe să înțeleagă mai bine lumea din jurul său și să dezvolte mai multă încredere în sine. Această etapă este, în cele mai multe cazuri, temporară și parte a dezvoltării normale.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
La-Pediatru.ro - Centrul de informare pentru părinți
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic ce vine în sprijinul părinților cu informații complete și documentate științific despre toate aspectele îngrijirii copiilor. În plus vă oferă o listă actualizată de peste 4000 de pediatri cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: