diabet si sarcina

11-12-2008
elena mocanu
Nu este medic/terapeut
elena mocanu
Am 25 de ani sti tocmai am aflat ca sunt insarcinata am deja 4 saptamani.Problema este ca am diabet zaharat tip 1 insulino dependent fac insulina novorapid de 3 ori pe zi cate 10 unit si lantus la ora 22 - 22 unit.Am fost si la doctor dar nu mi-a spus prea multe in legatura cu sarcina pt ca e prea devreme. Imi doresc copilul foarte mult si ca oricare viitoare mamica imi doresc sa am un copil sanatos.O alta problema pe langa diabet este ca ma doare burta nu foarte tare dar totusi ma doare si nu stiu cat este de normal.As vrea sa stiu ce trebuie sa fac pt a duce sarcina la capat fara probleme si daca o persoana cu diabet poate naste un copil sanatos. Mentionez ca locuiesc intr-un oras mic si este un pic mai greu sa gasesc un specialist care sa ma ajute. multumesc
5 comentarii
0
13-12-2008, ora 08:54
Dr. Balcan Anisoara
Medicina de familie, Erbiceni, Iasi
Dr. Balcan Anisoara
Trebuie sa mergi la medicul diabetolog care iti da lunar insulina si sa vorbesti cu el caci el are experienta in aceste cazuri de sarcina cu diabet.Roga-l sa-ti recomande si un ginecolog care sa te urmareasca pe perioada sarcinii.Consultatiile la ginecolog trebuie sa se faca la 2 saptamani, iar din saptamana 32 de sarcina se recomanda internarea in spital.In primele 3 luni de sarcina pot apare mai frecvent accidentele hipoglicemice, de aceea dozele de insulina trebuie ajustate, revizuite.Regimul alimentar si mentinerea prin insulina a unei anumite valori a glicemiei pe toata perioada sarcinii este foarte importanta pentru a duce sarcina la termen si a naste un copli fara probleme.Numai bine!
0
08-04-2010, ora 00:12
nyko_naty
Nu este medic/terapeut
nyko_naty
Buna !!in.Eu am cautat pe internet mai multe informatii despre diabetul in sarcina(tip 1), dar nu gasesc prea multe.As vrea sa aflu din experienta femeilor care sunt insarcinate si care au diabet de tip 1.Stiu ca ai postat acum f mult timp, dar esti singura pe care am gasit-o.Daca mai e cineva care are diabet de tip 1 si este sau a fost insarcinata, as vrea sa-mi impartasiti din experienta voastra.Eu am diabet de tip 1 de 2 ani, nu am in familie pe nimeni cu diabet.In urma cu 1 an am avut o sarcina extrauterina.Am facut injectii cu metrotexat si am scapat.Dupa 1 an am ramas din nou insarcinata.La examenul eco s-a vazut ca nu mai e extrauterina(am ramas cu aceeasi trompa uterina, la care am avut sarcina ectopica!!!!!).Am facut toate analizele care se puteau face in cazul meu:screening de trombofilie, listerya, toxopasmoza, citomegalovirusul etc.Sa nu uit sa va zic ca am fost de la 4 saptamani, la toate analizele.Toate mi-au iesit f bine.Am fost la 5 saptamani si i-am auzit inimioara, la 7 saptamani.Apoi la 12 saptamani am fost programata pt. dublu test si eco pt trimestrul 1.Cand am facut eco, am primit vestea :sarcina oprita in evolutie, la 10 sapt., fat fara activitate cardiaca.A doa zi am facut avort terapeutic.Oricum nu se poate descrie in cuvinte durerea prin care treci.Acum astept sa primesc rezultatele la anatomia patologica al fatului.Am f multe intrebari in legatura cu ceea ce mi s-a intamplat.Din punct de vedere ginecologic, cred ca mi s-au facut toate analizele care se puteau face.sau poate din cate am aflat, probabil tb sa ma cheme la 2 sapt.la control.DIn pct. de vedere al medicului diabetolog sunt o pacienta care a tinut sub control glicemiile.De aproape 2 ani, eu nu am avut glicemia glicozilata peste 7(5-7).AS vrea sa aflu care ar fi problema in cazul me si daca sunt femei care au diabet si au avut o sarcina dusa la termen si bineinteles au un copil sanatos?
0
13-04-2010, ora 22:28
sttef
Nu este medic/terapeut
sttef
Salut chiar nu mai intrasem de mult pe forum asa ca am uitat si parola sunt elena mocanu. Eu intre timp am nascut pe 10.09.2009 la aproape 40 sapt un baietel de 4750 gr si 56 cm perfect sanatos in 3 zile am mers acasa. Sarcina a fost relativ usoara doar ca la 7 sapt. am facut varicela in sarcina si pe langa diabet era destul de periculos sa o pierd dar nu mi-am pierdut speranta si nici curajul si dupa foarte multe teste si ecografii s-a ajuns la concluzia ca fatul nu a fost afectat. Nu stiu de unde esti eu am mers la dr. Mihalceanu de la maternitatea Cuza Voda Iasi este o dr. foarte buna. Glicemiile le tineam destul de bine dar le mai scapam cateodata si la 300 dar in general erau destul de bine in sarcina hemoglobina glicozilata am avuta cam 6-8 de ce sa faci poftele. Nu am luat nici o pastila decat vitaminele am facut toate analizele care se fac cele uzuale si triplu test si am mers lunar la medic iar din luna 7 de doua ori pe luna dar pana la urma m-am internat in spital la 37 de saptamani. Singura problema care a aparut prin sapt. 37 a fost tensiunea care a inceput sa oscileze destul de mult si am stat la terapie intensiva 2 zile dar bebele a fost bine. Asa ca mult curaj eu am ajuns la concluzia ca diabetul daca e bine controlat nu e nici o problema si anul acesta am de gand sa raman iar insarcinata sa-i fac o surioara baietelului meu. Mult noroc si mai vb
0
13-04-2010, ora 23:03
nyko_naty
Nu este medic/terapeut
nyko_naty
Buna Elena!Multa sanatate atat tie cat si bebelusului tau!Eu sunt din Bucuresti.Ma bucur f mult sa aud ca sunt femei cu diabet care au avut sarcini cat de cat usoare(, cred ca mai mult sunt emotiile si stresul gandindu-te ca ai diabet si ca s-ar putea sa ai vreo problema din cauza lui) si sincer chiar aveam nevoie sa aud pe cineva (cu diabet), ca totul e bine.Se pare ca la mine, in urma analizei patologice, cauza a fost ca s-a oprit in evolutie, ca asa a fost sa fie.Si diabetologul mi-a zis sa-mi scot din cap ideea ca am pierdut sarcina din cauza asta( mentionez ca am avut hemoglobina glicozilata sub 6, 5 in ultimii 2 ani;iar acum dupa avortul terapeutic o am 5, 5-e mai mica deoarece am avut cateva hipoglicemii din cauza avortului).Cica poti sa pierzi sarcina din cauza diabetului numai daca stai pe hemoglobine glicozilate de 9-10 sau intri in coma diabetica.Eu imi faceam probleme ca si eu am avut de vreo 3-4 ori glicemii mari, dar niciodata 300.Tot doctorul diabet. a zis ca in cazul asta iese copilul macrosom si exista riscul sa se nasca prematur.Eu mai incerc sa vad daca mai e vreo cauza, dar sincer cred ca le-am eliminat pe toate.Cred f mult ca stresul este un factor important din cauza careia multe sarcini se opresc in evolutie.DAca vrei sa vb.cu mine te rog trimite-mi mesaj pe e-mail.Te pup si numai bine tie si bebicului.Mult succes sa-i faci o surioara!
0
13-04-2010, ora 23:15
nyko_naty
Nu este medic/terapeut
nyko_naty
AM uitat sa te intreb ceva Elena!Tu cum ai nascut, prin cezariana sau normal?As vrea sa-mi spui cum ai avut glicemiile imediat dupa ce ai nascut.Mai aveam cateva intrebari(de fapt o gramada), dar le las pe alta data.Mersi mult!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.