Diagnosticare schizofrenie

21-04-2018
Mihai2990
Nu este medic/terapeut
Mihai2990
Buna ziua, am nevoie de niste sfaturi.

La serviciu avem un coleg pe care il banuim de schizofrenie, cum il putem ajuta? cum il putem face sa apeleze la un medic psihiatru? i-am facut cateva sugestii si s-a aratat destul de ultragiat, deci cred ca voluntar nu o sa se rezolve nimic. Cum il putem determina sa apeleze la un medic psihiatru?
Multumesc!
12 comentarii
0
21-04-2018, ora 13:03
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Psihiatrie, Sibiu
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Buna ziua
Daca nu are conștiința bolii este greu.
Daca se decompensează sunați.la salvare și se face internare voluntară/nevuntara depinde de situație!
Sănătate!
0
21-04-2018, ora 14:15
Mihai2990
Nu este medic/terapeut
Mihai2990
Imi cer scuze, nu sunt de specialitate, ce insemna decompenseaza?
Cum ar trebui sa se comporte ca sa putem apela la ajutor specializat, nu este un om violent.
Noi l-am intrebat daca are halucinatii vizuale sau auditive, el a spus ca nu...
0
21-04-2018, ora 15:06
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Psihiatrie, Sibiu
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Buna ziua
Comportament delirant halucinator, halucinații auditive vizuale, stare de agitație psihomotorie sau aplatizare afectivă lipsa îngrijirii de sine idei de persecuție urmărire sau mistice.
0
21-04-2018, ora 17:53
Mihai2990
Nu este medic/terapeut
Mihai2990
Buna ziua, noi credem ca isi ascunde halucinatiile, ca sa para normal, este posibil?
0
21-04-2018, ora 18:08
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Psihiatrie, Sibiu
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Buna ziua
Se poate dar nu o poate face la infinit acel comportament bizar îl va da de gol, cel mai bine ar fi sa îl vadă un.medic.Daxa e sub tratament poate funcționa foarte bine fara sa ne dam seama.Daca nu mai.ia tratament suferă recăderi.Vedeti daca are antecedente psihiatruce întrebați familia.
Sănătate
0
21-04-2018, ora 21:08
Cristi199
Nu este medic/terapeut
Cristi199
Salut, Mihai!
Nu prea are cum sa si ascunda simptomele, daca asta simte si nu este doar in mintea ta, desigur.
Daca el nu pomeneste de halucinatii si un medic specialist nu a mentionat ca halucineaza, atunci aceasta este doar o simpla idee.
La nevoie, cu siguranta ca va merge el la medic cand se simte rau sau fiindu-i starea de sanatate atat de agravata incat sa si faca altii griji pentru el, va ajunge pe mana celor de pe salvare la un moment dat.
Lasa l in pace, poate ca este bine el cu sine si aveti doar voi idei. Discutati cu seful vostru in caz de nu puteti lucra impreuna iar, in caz de urgenta, apropiatii lui vor interveni sau chiar politia va initia demersurile.
0
21-04-2018, ora 21:37
CatincaR
Nu este medic/terapeut
CatincaR
Daca e bolnav de mai demult, a putut constientiza in timp ce simptome are si poate incerca -macar partial - sa le ascunda, stiind deja ca n-o sa fie inteles, aprobat.
Daca e la inceputul bolii...nu prea cred ca ar ascunde simptome, ca el ar fi convins ca ceea ce vede/aude e realitate 100%. Fireste, la intrebarea: "Ai halucinatii?" ar raspunde Nu!

Dar, concret Mihai...ce vede/aude si voi nu vedeti/nu auziti desi, daca ar exista in realitate, ar trebui sa puteti?
Isi poate indeplini sarcinile de serviciu?
0
22-04-2018, ora 00:23
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ Mihai2990

Luati legatura cu parintii lui. Ei il cunosc mai bine si sunt in masura sa se ocupe de internarea involuntara.
1
22-04-2018, ora 12:56
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Ce anume vă face să-l bănuiți?
De obicei la serviciu se fac și evaluări psihologice anuale. La dumneavoastră nu se fac? Un psiholog chiar dacă face evaluări pentru muncă își dă seama dacă ceva nu-i în ordine.
Diagnosticele nu se pun numai pentru bănuieli, sunt simptome care se pot întâlni în cazul mai multor tulburări. Numai un psiholog clinician cu experiență sau un psihiatru poate pune diagnostic.
Dacă are această tulburare, mai devreme sau mai târziu tot va ajunge la psihiatru, pentru că boala nu se poate ține sub control fără medicație.
Puteți încerca să-i fiți mai apropiați, să-i cunoașteți familia și să aflați informații de la aceasta. Dacă are o problemă și-i tot repetați să se ducă la medic, ar putea să se simtă hărțuit și să nu înțeleagă că-i vreți binele.
0
09-06-2023, ora 16:42
Davincii
Nu este medic/terapeut
Davincii
o mare problema este ca cei suferint nu constientizeaza boala si nu o accepta pe buna dreptate. Eu l-as lua deoparte si i-as spune cat se poate de frumos ca esti ingrijorat pentru el si ca ar fi indicat sa vada un medic de specialitate. Iti vei da seama de mai multe din raspunsul lui
0
22-08-2023, ora 15:56
Placebo10
Nu este medic/terapeut
Placebo10
E posibil ca tu sa suferi de schizofrenie si sa incerci sa iti ascunzi simptomele, ai cam multa paranoia pe colegi. Daca te-as intreba daca ai halucinatii vizuale sau auditive ce mi-ai raspunde?

- Da - esti vinovat
- Nu - iti ascunzi simptomele, esti tot vinovat

Este ca un proces prin ordalie cum se facea in evul mediu. Omul nu a savarsit nici o infractiune, nu este violent, si totusi colegul de serviciu "binevoitor" vrea sa il priveze de libertate, sa il lobotomizeze chimic si sa faca aproape imposibila angajarea lui ulterioara. Sigur ii vrei binele sau vrei sa scapi de el ca nu iti place de el si nu prea ai cum legal? Te-au inspirat cazurile recente din presa, problema de la Oradea pe locul de parcare sau judecatorul de la inalta curte vs politist de acum cateva zile? Vezi sa nu patesti si tu vre-o nasolie deasta ca viata e rotunda si kamma se intoarce.
0
22-08-2023, ora 21:24
Davincii
Nu este medic/terapeut
Davincii
E pertinent răspunsul tău Placebo.
Vezi ca ulterior am văzut data. E discrepanta de 3 ani. Și totuși în astfel de situații cred ca ar fi bine E sa vadă u medic privat, deși nu a specificat nimic care l-ar da de gol.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul