E bine sa bem sucuri din fructe naturale?

12-05-2020
Verno
Nu este medic/terapeut
Verno
Sau smoothie-uri din fructe.
Caci unii zic ca nu, ca afecteza ficatul, au zahar mult etc
Dar ma gandesc ca au o gramada de nutrienti si vitamine si intr-un smoothie poti sa le combini foarte bine pentru a te revigora si vitaliza.
2 comentarii
1
26-10-2020, ora 12:21
Nutritionist-terapeut Coralia Capusan
Identitate neconfirmată
Nutritionist-terapeut Coralia Capusan
Fructele sunt bune daca sunt consumate ca atare, prin mestecare. Daca le punem in smoothie, concentratia de zahar (fructoza) care este brusc asimilata de organism este prea mare. Consumati fructele singure, iar in smoothie adaugati unul, maxim 2 fructe, pentru gust (restul compozitiei sa fie apa, legume, frunze verzi, seminte, nuci)
1
07-04-2021, ora 19:46
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua,

Nutrientii ii luam din acele alimente, indiferent de forma de procesare. Problema ca sucurile si smoothiurile este ca forma lor lichida/semilichida permit consumul unei cantitati mai mari de zaharuri in special, fără a le percepe o masă în sine datorita consistentei si a faptului că se scurteaza timpul de digestie.

Sănătos nu este să bem echivalentul unui kilogram de portocale sub forma unui pahar de de suc, ceea ce ar aduce un exces de zaharuri rapid absorbabile, cât este sanatos sa consumam 1-2 fructe/zi.

Pentru a-si manifesta efectele benefice ingredientele dintr-un smoothie, nu trebuie pasate, ci doar consumate. Procesarea alimentelor la nivelul cavitatii bucale este prima etapa a digestiei, respectiv procesarea la nivelul stomacului. Aceste etape sunt sărite atunci când este consumat un smoothie si timpul de digestie este unul redus.

De regula astfel de produse pasate sunt recomandate persoanelor care, din cauza nevoilor nutritionale crescute si/sau a afectiunilor de la structurile anatomice mentionate, nu pot procesa alimentele și trebuie aduse gata procesate din exterior. In rest, se recomanda respectarea fiziologiei organismului.

Consumate excesiv, sucurile din fructe si/sau smoothiurile au fost asociate cu patologii metabolice (diabet zaharat, steatoza hepatica, obezitate). Dar din nou, doza face otrava. Prin acest lucru nu militez pentru consumul sub aceasta forma, ci doar subliniez ca acel caracter repetitiv al consumului este asociat cu bolile respective.

In mod paradoxal, persoanele care consuma astfel de bauturi sunt cele care vor sa previna afectiunile asociate si cad in aceasta capcana.

Din experienta clinica si personala, o hidratare optima, consumul fructelor integrale, asocierea mai multor cruditati la mesele principale, o nutritie echilibrata per total, somnul odihnitor, miscarea, sunt toate revitalizante practicate regulat. De obicei este suma comportamentelor practicate cea care ne aduce beneficii.


Sper sa fie utile explicatiile.

Multa sanatate,

Mihaela Acasandrei
Nutritionist Dietetician
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: sucul de fructe

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Poate sucul natural din fructe să reducă riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare?
  • Consumul de suc de fructe 100% a fost asociat cu creșterea în greutate la copii
  • Expunerea timpurie la băuturi îndulcite cu zahăr sau la suc de fructe pune bazele obezității la maturitate
  • Consumul regulat de băuturi dulci și sucuri de fructe a fost asociat cu un risc mai mare de diabet de tip 2 la băieți
  •