Uită de sucul de fructe! Consumă fructele întregi!
Autor: Mancaș Mălina

Cu toate acestea, conform oamenilor de știință și în special conform USDA (Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii), consumul de suc de fructe nu este cea mai bună metodă de a asigura porția zilnică de fructe, deoarece în urma obținerii sucului se pierde cea mai mare parte a fibrelor. Fibrele sunt asociate cu beneficii majore asupra sănătății, inclusiv reducerea riscului cardiovascular, reducerea riscului de diabet sau a constipației. De asemenea, asigură senzație de sațietate, controlând și greutatea corporală. Sucul se digeră mult mai rapid și nu conferă senzație de sațietate.
Un alt aspect negativ este cel legat de conținutul de zahăr. Deși zaharurile din fructe sunt considerate zaharuri naturale, ca cele din lapte, iaurt, legume etc., în lipsa fibrelor, zaharurile din suc se absorb mult mai rapid. Astfel, sucul este o sursă mult mai concentrată de zaharuri decât fructul întreg. De exemplu, sunt 12 g de zaharuri într-o portocală medie, dar o porție (un pahar) de suc natural de portocale (237 ml) are 21 g. Un pahar de suc de struguri are la fel de mult zahăr ca 50 de struguri.
Sucul de fructe are și multe calorii. De exemplu, un pahar cu suc de portocale are 112 calorii, comparativ cu 65 calorii într-o portocală medie.
Dacă totuși nu vreți să renunțați complet la sucul de fructe, renunțați la storcător și folosiți un blender, care reține o cantitate mai mare de fibre din fruct, și limitați consumul la o porție pe zi.
Sursa: Consumer Reports
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Fructele consumate dupa masa imediat sau dupa 1-2 ore?
- Smoothie-uri din fructe
- Alimentatie doar fructe.
- Ce suc ii pot da unui bebe de 9l care are probleme cu stomacelul?