Consumul de suc de fructe este benefic și fără efecte adverse asupra greutății corporale la preadolescenți

©

Autor:

Consumul de suc de fructe este benefic și fără efecte adverse asupra greutății corporale la preadolescenți

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Chobanian din Boston arată că sucul de fructe consumat de copii la vârste imediat anterioare adolescenței are un impact pozitiv din punct de vedere dietetic și nu prezintă efecte adverse asupra greutății corporale ulterior. Conform oamenilor de știință, consumul de fructe a crescut în ultima perioadă în rândul copiilor, însă nu și în rândul adolescenților, care nu consumă suficiente fructe.
Lynn L. Moore, profesor la universitatea americană și autor principal al studiului, afirmă că adolescenții care au consumat suc de fructe în cadrul studiului au atins recomandările specialiștilor în domeniul nutriției referitoare la cantitatea de fructe pe care un copil ar trebui să o consume de două ori mai mult decât cei care nu au aderat la acest obicei.

În ceea ce privește dinamica greutății corporale a acestor copii, s-a evidențiat faptul că adolescenții care consumaseră în preadolescență minimum un pahar și un sfert de suc de fructe pe zi au înregistrat obiceiuri alimentare mai bune în adolescență și un indice de masă corporală mai bun, diferența dintre copiii care au băut suc de fructe și cei care nu au făcut-o fiind de 1,7 kilograme per metru pătrat.

Eșantionul de studiu a fost compus din 2.100 de fete din cadrul studiului National Growth and Health Study, iar constatările acestuia au relevat o influență direct asupra consumului total de fructe, atât sub formă întreagă, cât și sub formă combinată de fruct cu pulpă și suc de fructe, a consumului zilnic de suc de fructe.

Mai mult, potrivit specialiștilor, copiii care au băut suc de fructe au reușit să atingă nivelurile recomandate de consum general de fructe de două ori mai mult decât cei care nu au adoptat acest obicei, în ciuda faptului că aceștia nu consumau neapărat fructul în forma în care acesta era recomandată, anume în formă întreagă, cu tot cu pulpă.

Moore este de părere că rezultatele acestui studiu pot întări recomandările actuale privitoare la consumul de fructe, în condițiile în care până acum se credea că fructele consumate sub această formă determină modificări ale greutății corporale. Din contră, persoanele care consumă suc de fructe prezintă o stare mai bună de sănătate și pot înregistra scăderi ale indicelui de masă corporală în perioada postadolescentină.

Autorul concluzionează evidențiind faptul că, în mod ideal, fructele ar trebui să fie consumate întregi și mâncate, însă acestea sunt sănătoase și sub formă de suc, în condițiile în care alternativa, uneori, este lipsa completă a acestora din alimentație.

sursa: News Medical


Data actualizare: 13-06-2023 | creare: 13-06-2023 | Vizite: 247
Bibliografie
Drinking fruit juice has positive dietary benefits with no adverse effect on weight in pre-teens, link: https://www.news-medical.net/news/20230609/Drinking-fruit-juice-has-positive-dietary-benefits-with-no-adverse-effect-on-weight-in-pre-teens.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sucul de portocale 100% este mai bun pentru glicemie decât alternativele nenaturale
  • Consumul de suc de fructe 100% a fost asociat cu creșterea în greutate la copii
  • Expunerea timpurie la băuturi îndulcite cu zahăr sau la suc de fructe pune bazele obezității la maturitate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum