Educatie bilingva la copii

02-12-2009
sebdea
Nu este medic/terapeut
sebdea
Buna ziua,

Am o fetita de 4 luni. Din cartile ce le-am citit am inteles ca este foarte benefic pentru copii sa le vorbesti, sa le citesti si sa le pui muzica sa asculte (clasica cu precadere). De curand, impreuna cu sotia ne-am gandit daca nu ar fi benefic pentru fetita sa-i vorbim bilingv. Eu engleza si sotia romana. Dat fiind faptul ca sotia sta cu fetita mult mai mult timp decat mine, ne gandim ca limba romana va fi limba "primara", iar engleza ar fi limba "secundara".

Este bine ce facem? Este corect? Nu riscam sa o bulversam si sa vorbeasca, in final, un fel de rominglish?

Multumim frumos pentru ajutor.
3 comentarii
0
02-12-2009, ora 12:15
Dr. Boia Iulia Cristiana
Pediatrie, Bucureşti
Dr. Boia Iulia Cristiana
din câte se ştie, copiii au o capacitate mai mare de acumulare a acestor tipuri de cunoştiinţe- limbile străine, şi nu cred să fie o problemă
0
02-12-2009, ora 23:25
catalinachirita
Nu este medic/terapeut
catalinachirita
In ziua de azi multe familii vorbesc acasa mai mult de o limba. Multi folosesc o limba acasa si o alta in afara casei. Este foarte important pentru un copil mic sa invete prima limba bine intrucit va invata o a doua mult mai usor daca prima are deja un fundament solid. Alegerea limbii va depinde de multe lucruri, inclusiv de atasamentul dvs de limba materna si fluenta dvs in cea de-a doua limba.
Daca vreti ca copilul sa invete mai mult de o limba, fiti consistent si alegeti una din cele 2 abordari de mai jos:

- o persoana, o limba - in aceasta abordare decideti care persoana va vorbi copilului si in ce limba si pastrati acest obicei. De ex ii puteti vorbi copilului in engleza (lb. Materna) tot timpul, iar bunica i-ar putea vorbi copilului in alta limba. Daca decideti asta, nu amestecati limbile. Copilul dvs trebuie sa stie ce limba sa astepte atunci cind comunica cu o persoana cunoscuta. Daca aude aceeasi persoana schimbind limbile intre ele, acesta va fi confuzat.
- o locatie, o limba - in aceasta abordare copilul invata o limba intr-un loc si o alta in alta locatie. De ex puteti folosi o limba acasa si poate invata alta la gradinita.
0
09-12-2009, ora 15:20
sebdea
Nu este medic/terapeut
sebdea
Va multumesc frumos pentru sfaturile voastre.

In final, cred ca raman la varianta locatiilor. Adica sa vorbim in romana acasa si in viitor sa o dam la o gradinita cu predare intr-o limba straina. Caci e destul de dificil sa ii vorbesc in engleza, iar sotia sa ii vorbeasaca in romana. Daca am proceda asa, cum sa vorbim intre noi cand e de fata si Noemi (fetita noastra)? Mai mult, in fiecare seara m-am obisnuit sa le citesc cateva minute. M-ar auzi citind in romana. Cu siguranta ar deveni confuza. Mi-ar fi placut sa o initiem sa vorbeasca bilingv.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
La-Pediatru.ro - Centrul de informare pentru părinți
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic ce vine în sprijinul părinților cu informații complete și documentate științific despre toate aspectele îngrijirii copiilor. În plus vă oferă o listă actualizată de peste 4000 de pediatri cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți. Accesați site-ul
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: Educatia bebelusului sugar