Practicile moderne de parenting pot împiedica dezvoltarea creierului

©

Autor:

Practicile moderne de parenting pot împiedica dezvoltarea creierului
Practicile sociale și credințele culturale aferente societății moderne previn o dezvoltare neurologică și emoțională sănătoasă a copiilor. Aceasta este concluzia cercetărilor interdisciplinare prezentate la un simpozion desfășurat la Universitatea Notre Dame.

Folosirea laptelui praf, izolarea bebelușului în camera sa, ori credința că atenția acordată bebelușui duce la răsfăț, toate aceste obiceiuri nechibzuite sunt comune în cultura noastră”, spune Prof. de psihlogie Darcia Narvaez, specializată în dezvoltarea morală la copii și influența primelor experiențe în viață asupra dezvoltării creierului.

„Alăptarea la sân, reacția promptă la plânsul bebelușului, contactul aproape constant și prezența mai multor îngrijitori adulți - acestea sunt practici ancestrale care au un impact pozitiv dovedit asupra dezvoltării creierului, modelând personalitatea și ajutând la sănătatea fizică și dezvoltarea morală.”

Aceste cercetări fac legătura între metodelele de educație și creștere a bebelușilor folosite de societatea străveche de vânători-culegători și dezvoltarea emoțională optimă a adultului. Potrivit studiilor, răspunsul imediat la plânsul bebelușului influențează dezvoltarea conștiinței; atingerile pozitive influențează reacția la stres, controlul impulsurilor și empatia; jocul liber în natură influențează aptitudinile sociale și agresivitatea; mai mulți îngrijitori maturi (pe lângă mamă) prezic inteligența, reziliența și empatia.

Potrivit lui Narvaez, în Statele Unite, în loc să fie ținuți în brațe, bebelușii petrec mai mult timp în cărucior, doar 15% dintre mame alăptează până la 12 luni, familiile extinse sunt fracționate, iar jocul liber a scăzut dramatic din anii 1970.

Partea bună este că și alte persoane pot avea un impact benefic, dacă copilul se simte în siguranță în prezența acestora. Potrivit autorilor, deficitele timpurii pot fi recuperate mai târziu în viață. „Partea dreaptă a creierului, cea care guvernează mare parte din auto-reglare, creativitate și empatie, poate crește de-a lungul vieții. Acest proces are loc prin activități ce implică tot corpul, ca dansul, joaca-hârjoneală, sau creația artistică independentă.”

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 12-12-2021 | creare: 03-02-2017 | Vizite: 998
Bibliografie
Modern parenting may hinder brain development, research suggests, lin: https://www.sciencedaily.com/releases/2013/01/130107110538.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Educatia bebelusului sugar
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum