Educatia bebelusului sugar

©

Autor:

Educatia bebelusului sugar
Educatia la o varsta atat de frageda poate suna un pic ciudat, insa educatia sugarului reprezinta de fapt stimularea gandirii bebelusului sugar, o experienta extraordinara, atat pentru parinti, cat si pentru copii. Educatia corecta a bebelusului sugar faciliteaza dezvoltarea intelectuala a copilului si il ajuta pe acesta sa-si formeze obiceiuri sanatoase. Cu cat un parinte isi cunoaste mai bine copilul si reuseste sa creeze o legatura stransa cu acesta, cu atat ii va fi mai usor sa il inteleaga, sa-l ingrijeasca si sa-l invete. Insa asteptarile nerealiste pot afecta in mod negativ dezvoltarea ulteroara a copilului. Nu este normal ca educatia bebelusul sugar sa includa lucruri normale pentru copiii mai mari.

Sugarul invata din propria experienta, prin exersarea simturilor intr-un mediu relaxant, iar parintii au responsabilitatea de a crea pentru copiii lor mediul adecvat invatarii:

• Reactionati la plansul sugarului - plansul este prima forma de comunicare a bebelusului si are rolul de a-i asigura acestuia necesitatile in ceea ce priveste mancarea, confortul si interactiunea sociala. Raspunsul parintilor ii dau bebelusului un sentiment de siguranta si incredere in sine.

• Exista o legatura speciala intre alaptarea la san si educatie. Educatia bebelusului sugar implica cunoasterea copilului, iar alaptarea la san este cea mai buna metoda de a crea o legatura afectiva cu sugarul.

• Iesiti la plimbare cu bebelusul - sugarii care sunt plimbati de catre parinti au sentimentul ca fac parte din lumea acestora si ca sunt identitati importante pentru parintii lor. Acest sentiment ii va ajuta mai departe sa aiba un comportament corespunzator in societate si sa aiba mai multe sanse de a invata lucruri noi.

• Jucati-va cu bebelusul - Sugarii invata prin joc: informatiile senzoriale transmise prin manevrarea si observarea jucariilor, precum si mimarea comportamentului si sunetelor emise de catre parinti ii ajuta pe bebelusi sa "devina oameni", sa inteleaga mai bine lumea in care traiesc si sa se comporte ca atare.

Atunci cand ii cititi si cantati, sau ii repetati sunetele si gangurelile, bebelusul sugar invata pronuntia si intonatia cuvintelor, dar invata si sa comunice cu alti oameni; daca ii dati copilului sa simta diferite texturi si senzatii tactile, acesti stmuli vor produce dezvoltarea creierului. Aproape orice joc interactiv dedicat copiilor ii va ajuta pe bebelusii sugari sa isi dezvolte capacitatea de a invata.

• Deveniti un mediator pentru bebelusul sugar - pe parcursul dezvoltarii sale, bebelusul sugar are nevoie de legaturi afective multiple, persoane care sa-l iubeasca si pe care sa le indrageasca si el. Aceste persoane sunt un fel de mediatori care anticipeaza nevoile sugarului in fiecare stadiu de dezvoltare si il ajuta pe bebelus sa se descurce in lume. Rolul de mediator o ajuta pe mama sa nu "sufoce" bebelusul sugar cu o atitudine prea protectoare si sa ofere copilului independenta, in masura in care acesta are nevoie.

In ceea ce priveste educatia bebelusului sugar in sensul de disciplina, copiii pana la varsta de 1 an testeaza permanent limitele parintilor, dar si limitele lor proprii. Astfel incep sa faca deosebirea dintre bine si rau. Pentru a primi atentie, bebelusii pot face o multime de lucruri care ii pot irita pe parinti - apasa pe butoanele telefonului, arunca diverse obiecte pe jos, musca sanul in timp ce sunt alaptati, etc. Evitati sa tipati sau sa reactionati negativ, pentru ca bebelusul va invata ca astfel capata atentia dorita. Incercati sa anticipati comportamentul copilului, oferindu-i ceea ce isi doreste inainte de a cere. Evitati sa spuneti "Nu!" foarte des, pentru ca isi va pierde impactul asupra bebelusului. In schimb, actionati cu calm, spunandu-i copilului ca nu este bine ce face si de ce nu este bine sa aiba acest comportament. Aratati-i copilului care va sunt limitele si aplicati regulile in acelasi fel, de fiecare data.
Cum invat bebelusul sa manance cu lingurita?

Trecerea de la lapte la mancarea solida reprezinta pentru bebelus o adevarata schimbare. Din pacate, micutul nu poate sa manance singur, de cele mai multe ori trebuie hranit cu lingurita. Intotdeauna folositi o lingurita de plastic sau acoperita cu cauciuc ori silicon, astfel gingia nu va fi afectata....

Temperamentul sugarului si importanta sa in educatie

Temperamentul bebelusului sugar se manifesta prin comportamentul si reactiile copilului in fata unor diverse situatii sau factori externi. Aceste caracteristici sunt innascute si, in general, se pastreaza de-a lungul vietii....

Cum stimulezi inteligenta copilului mic?

Ce trebuie să facă o mamă pentru a-și stimula copilul de la o vârstă fragedă? Ultimele descoperiri în domeniul neuroștiințelor au demonstrat că mediul în care un copil se formează este extrem de important în dezvoltarea intelectului. Această etapă a dezvoltării creierului este în general în intervalul 0–2 ani, cu finalizarea rețelei de bază a creierului în jurul vârstei de 3 ani....


Data actualizare: 24-02-2014 | creare: 10-11-2009 | Vizite: 21674
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Practicile moderne de parenting pot împiedica dezvoltarea creierului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum