Gastrita acuta sau cronica?

03-05-2010
brunetzik
Nu este medic/terapeut
brunetzik
Buna.In urma cu ceva vreme am facut o endoscopie, asta era in luna octombrie.Mi s-a spus ca am o gastrita cu HP, intre timp am scapat de HP, dar ma mai deranjeaza stomacul cateodata in sensul ca mai am arsuri.De unde stiu daca mai am gastrita sau am scapat de ea? Am inteles ca daca mai sunt prezente arsurile inseamna ca nu a trecut.De unde stiu ca este gastrita acuta sau cronica?Daca este cronica inseamna ca o sa am probleme toata viata de acuma incolo si ca primavara si toamna o sa fie si mai grav? Cam ce ar trebui sa mananc sa nu mai am probleme si ca sa se vindece de tot? Am citit ca sunt oameni care au gastrita cronica si nu au nici o problema..nu au simptome si nu ii deranjeaza cu nimic.Multumesc
6 comentarii
0
03-05-2010, ora 10:05
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
alimente uscate (curmale, nuci, prune uscate) doar de placere, nu ai voie sa abuzezi) Idem citrice, ananas.

Nu cred ca e posibil sa ai probleme toata viata, mucoasa gastrica se reface, numai sa o menajezi ceva timp.
Argila si varza sunt in top, deci o data dedoua ori pe sapt te poti gandi sa faci o salata de varza cruda.

Uite aici am dat niste mesaje foarte utile:

http://forum.romedic.ro/prod/caut_tratament_naturist_pt_gastrita_042328.html

daca ai avut HP, ceaiul verde previne cancerul gastric, numa sa nu-l bei pe ph acid. 7 e ok, 5 nu mai este bun.
0
03-05-2010, ora 17:03
brunetzik
Nu este medic/terapeut
brunetzik
Multumesc mult pentru raspunsul tau Germont.

numa sa nu-l bei pe ph acid. 7 e ok, 5 nu mai este bun. adica?

eu stiu ca am gastrita hiperacida...si poate de acolo sunt arsurile...dar eu de unde sa stiu ce ph am?
0
03-05-2010, ora 17:49
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
Cu placere...

5 (mai acid) obtii cand stai foarte mult infometata, sau cand folosesti otet in salata, lamaie etc.
Ceaiul verde este ideal la 10 min dupa 1 cartof fiert, un pilaf cu ciuperci sa zicem. Incetineste procesarea amidonului.
Atunci cu siguranta nu vei avea ph prea scazut si tu poti specula momentul.

Altfel, este imntervalul de maxim 3-4 ore dupa ultima masa, cand un stomac sanatos compenseaza variatia ph-ului cu ajutorul pepsinei.
Daca nu te arde la stomac, inseamna ca phul nu e prea scazut. dar in general la 10-15 min dupa masa.




*******************************************************
am scris pe alt topic despre ceaiul verde

*********************************************************
Ceaiul verde este de mare ajutor (unul BIO e mai recomandat). Asigura o stare de calm fiindca are theanina si tonifica fiindca cofeina este oferita TREPTAT. Iar cantitatea dintr-o ceasca de ceai (1 lingurita planta), este un sfert din cea de cafea! In acest fel actioneaza pe SNC si menajeaza sn simpatic.
*******************************************************
Sa mai spun ca chiar daca are cofeina previne mai degraba HTA, litiaza renala ?
De exemplu ceai verde bio din MegaImage (are mai multa cofeina) sau Sonnentor Eco din plafare.

Pui apa la fiert, da in clocot. Lasi 4 min la racit, ajunge la 70-80 grade celsius.
In timpul asta in ceainicul nemetalic ai pus 1 lingurita rasa planta. Torni apa, astepti 3 min sa infuzeze. Nu folosesti linguri de metal, zahar, lamaie.
Torni ceaiul in cesaca, si incerci sa simti savoarea, cu ochii inchisi, fara emotii negative.
E pacat sa nu faci si a doua infuzie 3 min, costa vro 13 lei cutia. Totu in prima jumate de ora, dupa o ora antioxidantii s-au dus pe copca.

Cam asta ar fi cu ceaiu verde in 2 cuvinte.
-
a folosi apa de robinet pt ceai verde este o mare bataie de joc. Trebuie apa plata sau de izvor etc. Filtrata are un ph mai acid, dar asta e ce sa-i faci.
Ceaiul verde trebuie protejat de umezeala, deci nu deschizi cutia in bucatarie, mai bine faci toata operatia in alta camera, cu o lingurita uscata.
Se pot bea chiar si 2-3 ceaiuri /zi.
0
03-05-2010, ora 23:58
Bestiutza23
Nu este medic/terapeut
Bestiutza23
Gastrita reprezinta inflamatia mucoasei gastrice care poate fi acuta si cronica.

Gastrita acuta

Este inflamatia acuta, reversibila a mucoasei gastrice. Mucoasa gastrica este tumefiata, prin edem si congestie, iar la nivelul suprafetei mucoasei apar eroziuni hemoragice si chiar ulcere acute. Ulcerul acut se vindeca rapid si nu are tendinta de recidiva, nu trebuie confundat cu ulcerul cronic.

Din punct de vedere clinic, gastrita acuta poate fi muta, fara nici o manifestare, dar cu leziuni endoscopice prezente, chiar severe, si se poate manifesta prin hemoragie digestiva superioara fara durere sau chiar cu durere, greata si varsaturi.

Exista diverse cauze ce pot determina aparitia gastritei acute:

1.Consumul de medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS).

Gastropatia la AINS se manifesta prin hemoragie digestiva, adesea fara durere. Cele mai agresive preparate sunt aspirina si indometacina urmate de diclofenac si apoi de celelalte AINS: fenilbutazona, piroxicam, ibuprofen etc. Efectul lor asupra stomacului se exercita si in cazul in care ele se administreaza pe alta cale decat cea orala (ex. ca supozitoare). Aspirina are insa si un efect lezional local, care este prezent la administrarea orala. Riscul la aspirina incepe in primele 72 ore si incepe de la o singura doza, chiar mica (ex. 325 mg).

Recent, au fost comercializate AINS care nu au (sau il au foarte redus) efect agresiv asupra mucoasei gastrice: Flosulide, Nimesulide (AULIN), Coxibe (VIOXX).

Tratamentul gastritei hemoragice la AINS se realizeaza cu omeprazol sau pantoprazol ori cu misoprostol si concomitent intreruperea administrarii medicamentului cauzal.

2.Consumul de alcool. Gastrita acuta alcoolica se manifesta prin durere epigastrica, greata, vome, hemoragie digestiva care apar dupa pranzuri abundente insotite de consum important de alcool. Tratamentul presupune 48 - 72 ore de dieta de protectie (ceai, paine, branza) mucoasa gastrica avand o capacitate exceptionala de refacere: in 2 zile mucoasa lezata a stomacului este "ca si noua."

3.Gastrita acuta de stres, "hemoragica" - Apare la bolnavii gravi cu diverse afectiuni: infectie grava, insuficienta respiratorie, hepatica, renala, traumatisme, arsuri, hematom subdural. Apar hemoragii digestive grave, dificil de stapanit cu omeprazol sau chirurgical, iar in cazuri foarte grave poate duce la deces.

4.Alte gastrite acute: prin reflux duodenogastric, dupa ingestie de acizi sau baze, dupa iradiere, prin infectie cu Helicobacter Pylori (gastrita acuta epidemica), prin infectie cu alti microbi (gastrita flegmonoasa), gastrita virala (Herpes simplex, citomegalovirus, Rotavirus). Uneori nu se poate depista nici o cauza - gastrita enteropatica.




Gastrita cronica

Gastrita cronica presupune o inflamatie cronica cu limfocite si plasmocite a mucoasei gastrice care tinde sa se atrofieze. Gastrita cronica nu se vindeca, persista toata viata. Prin aparitia zonelor de metaplazie intestinala care pot genera adenocarcinom gastrita cronica reprezinta un precursor al cancerului gastric.

Gastrita cronica se imparte in gastrita:
- de tip A (afecteaza corpul si fundul gastric)

- de tip B (afecteaza antrul)

- pangastrita care rezulta din extensia gastritei antrale la intregul stomac.

Gastrita de tip A are o patogenie imuna si apare pe un teren cu predispozitie genetica. Secretia de acid clorhidric dispare si se constituie o anemie grava (anemia megaloblastica, anemia Breimer) care trebuie tratata toata viata cu vitamina B12. Gastrita cronica de tip A are un risc crescut pentru cancer gastric. Se poate insoti de alte boli autoimune: tiroidita, hepatita autoimuna, diabet.

Gastrita de tip B (antrala) se datoreaza in cel putin 80% din cazuri infectiei stomacului cu Helicobacter Pylori. Rareori se datoreaza refluxului de bila in stomac (cand a fost numita si gastrita de tip C). Este mai frecventa dupa 50 de ani si prezenta ei creste odata cu varsta.

Gastrita cronica se manifesta prin anemie si uneori dispepsie. Diagnosticul necesita endoscopie digestiva si examenul bioptic al mucoasei gastrice. Examenul radiologic nu poate afirma diagnosticul de gastrita cronica.

Tratamentul gastritei cronice: eradicarea Helicobacter Pylori cu antibiotice adecvate, tratamentul anemiei cu vitamina B 12 sau si fier cand se asociaza deficitul de fier.
0
04-05-2010, ora 00:01
Bestiutza23
Nu este medic/terapeut
Bestiutza23
Ideea e asa...vad ca si GASTRITA ACUTA SI CEA CRONICA poate aparea din cauza bacteriei HELICOBACTER PYLORI.

Poate e cineva mai avizat pe aici care sa iti zica clar ce si cum...eu am gasit undeva articolul de mai sus si l-am postat..sper sa te ajute cu ceva si sa nu te bage mai tare in ceata.

Oricum si eu sunt tare curioasa cum sta treaba pana la urma.

O seara placuta.
0
04-05-2010, ora 23:46
scarface
Nu este medic/terapeut
scarface
Toate bolile au o cauza sufleteasca in primul rand (griji, ganduri, emotii, enervare, suparare, etc)
In al doilea rand apar greselile facute in alimentatie, ingurgitarea de medicamente, alimentatia gresita cu legume crude si salate inainte de mancare cald, alimente reci, inghetate, baut de apa rece, stresul, mancatul in graba, mancare industriala, etc.

Bacteriile si microbii care apar nu sunt NICIOADATA cauza bolii ci numai URMAREA ei.

Daca microbii ar fi intradecar cauza bolii atunci am avea de a face cu boli contagioase. Insa oamenii chibzuiti si cumpatati nu fac boli la stomac si nici nu e pot lua de la altii si daca va uitati la cine se imbolnaveste de stomac o sa vedeti in 99% din cazuri aceleasi cauze: stres, griji, nervozitate, graba, mancare in graba, alimentatie dezastruoasa.

Pe urma se apeleaza la medicamente, boala se face cronica si pe urma nici nu mai stiti ce sa mai credeti si ati uitat ca pana la urma voi insiva ati fost cauza bolii.
Dar e mai comod sa dam vina pe microbi.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
06-06-2023, ora 10:15
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Proctoline
HEMOROIZI? FISURI ANALE? Tratament fără operație și fără internare!
Clinicile Proctoline sunt centre medicale specializate în tratarea eficientă a hemoroizilor și a fisurilor anale. Ne găsiți în 14 orase din țară! Detalii aici
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: