Gastrita atrofica - examen histopatologic

31-05-2024
Lvy_10
Nu este medic/terapeut
Lvy_10
Bună ziua!
Pentru a afla dacă mama mea are gastrita atrofica - vitamina b12 foarte scazuta, I s-a făcut gastroscopie cu biopsie.
Rezultatul este acesta:
Nu se identifica colonizarea epiteliului foveolar cu H.Pylori
Aspectele microscopice examinate susțin diagnosticul de gastrita cronica atrofica predominant corporeala cu leziuni de metaplazie pilorica și metaplazie intestinala cu celule caliciforme.
Ce părere aveți, va rog, despre acest rezultat?
Va mulțumesc frumos și va doresc multa sănătate!
2 comentarii
0
31-05-2024, ora 11:18
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Rezultatul biopsiei gastroscopice a mamei tale indică prezența gastritei cronice atrofice, o formă de inflamație a stomacului care implică subțierea treptată a mucoasei stomacale (atrofie) și scăderea numărului de celule producătoare de acid și enzime. Acest tip de gastrită este adesea asociat cu o scădere a secreției de acid gastric, ceea ce poate contribui la malabsorbția vitaminei B12 și la alte deficiențe nutriționale.

Iată câteva aspecte relevante din rezultatul biopsiei:

1. Absența Helicobacter pylori: Helicobacter pylori (H. pylori) este o bacterie care poate cauza inflamație și este adesea asociată cu multe forme de gastrită. Faptul că nu a fost identificată colonizarea cu H. pylori este informativ, deoarece sugerează că gastrita poate avea o altă cauză decât infecția cu H. pylori.

2. Gastrită cronică atrofică predominant corporeală: Acesta indică faptul că inflamația și atrofia sunt concentrate în corpul stomacului, care este secțiunea principală a stomacului. Atrofia mucoasei stomacale poate duce la o scădere a celulelor care produc acid gastric și factor intrinsec, necesar pentru absorbția vitaminei B12.

3. Metaplazie pilorică și intestinală cu celule caliciforme: Metaplazia este un proces prin care un tip de celulă se transformă în alt tip de celulă; este adesea un răspuns la inflamație cronică. Metaplazia pilorică se referă la transformarea celulelor din alte părți ale stomacului în celule care sunt tipice zonei pilorice (zona de la ieșirea stomacului). Metaplazia intestinală cu celule caliciforme înseamnă că celulele din stomac încep să semene cu celulele din intestin, inclusiv producerea de mucus, ceea ce poate fi un semn precoce al unei posibile dezvoltări a cancerului gastric.

Recomandări:

- Consult de specialitate: Este important ca mama ta să continue să fie monitorizată de un gastroenterolog, care poate recomanda tratamente pentru a gestiona simptomele și pentru a preveni progresia bolii.

- Suplimentare cu vitamina B12: Având în vedere nivelul scăzut de vitamina B12 și diagnosticul de gastrită atrofică, suplimentarea cu vitamina B12 poate fi necesară, deoarece absorbția acesteia este afectată de starea mucoasei gastrice.

- Monitorizare regulată: Datorită riscului crescut de complicații, cum ar fi dezvoltarea cancerului gastric, monitorizarea regulată prin endoscopii repetate și biopsii poate fi recomandată pentru a detecta orice schimbări precanceroase la timp.

În concluzie, rezultatul biopsiei indică o condiție care necesită gestionare atentă și monitorizare regulată. Discuția cu un medic specialist este esențială pentru a stabili cel mai bun plan de tratament și monitorizare pentru mama ta.
0
31-05-2024, ora 15:04
Lvy_10
Nu este medic/terapeut
Lvy_10
Va mulțumesc frumos pentru ajutor și răspunsuri concrete și detaliate! Multă sănătate!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
06-06-2023, ora 10:15
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Proctoline
HEMOROIZI? FISURI ANALE? Tratament fără operație și fără internare!
Clinicile Proctoline sunt centre medicale specializate în tratarea eficientă a hemoroizilor și a fisurilor anale. Ne găsiți în 14 orase din țară! Detalii aici
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: