Interpretare Babes Papanicolau

24-04-2013
Katie29
Nu este medic/terapeut
Katie29
Buna ziua,

Am 28 de ani si imi doresc foarte mult un copil, dar nu se intampla si gata.
In urma cu aproape 2 saptamani am facut eco transvaginal unde mi s-a gasit ceva lichid in Douglas precum si un posibil hidrosalpinx stg. De asemenea, mi s-au dat de facut analize ce tin de tiroida, si maine merg sa le fac. Problema este alta insa acum. Tot la examanul de acum 2 sapt mi s-au prelevat probele necesare pentru Examenul Babes - Papanicolau, si rezultatele mi s-au trimis pe e-mail, cu mentiunea ca este totul in regula.
Desi intr-adevar, apare ' Frotiuconventional/ coloratie Papanicolau:
â–  adecvat; â–¡ insuficient; â–¡ nesatisfacator;
â–  celule endocervicale prezente; â–¡ celule endocervicale absente
â–  Negativ pentru leziune intraepiteliala sau malignitate (NILM),

ma nelinisteste rezultatul citologic:

Celule exocervicale superficiale si intermediare, metaplazie scuamoasa imatura, celule endocervicale dispuse izolat şi in placarde, nuclei liberi, citoliza, mucus, PMN, bacili Doderlein.

Mai exact, m-ar interesa cum se poate interpreta aceasta descriere citologica, ce inseamna metaplazia scuamoasa imatura, mucus, PMN, bacilii Doderlein.
Daca poate cineva sa-mi raspunda, raman recunoscatoare...

PS: Mentionez ca NU mi s-au gasit probleme precum inflamatii, infectii cu HPV, Trichomonas etc...

Va multumesc.
8 comentarii
0
24-04-2013, ora 13:31
Katie29
Nu este medic/terapeut
Katie29
Ok...intre timp m-am documentat si am vazut ca bacilul Doderlein face parte din flora vaginala normala, deci nu-mi mai fac probleme, insa celelalte nu -mi suna bine. Ma puteti ajuta sa descifrez, va rog?
Multumesc.
0
24-04-2013, ora 17:00
AnorienRO
Nu este medic/terapeut
AnorienRO
Incerc sa te ajut, dar retine ca nu sunt medic si iti zic din cunostintele mele generale:
PMN sunt celule polimorfonucleare, iar cand sunt frecvente apar ca raspuns la o infectie sau inflamatie, dar la tine nu vad sa scrie in ce nr sunt, daca frecvente sau moderate sau etc.
despre metaplazia scuamoasa poti citi aici inde taliu: http://www.contraboli.ro/metaplazie-scuamoasa-cervicala-poze/

Cred ca e un rezultat normal, dar mergi cu rezultatul la un ginecolog pentru a sta linistita si din punct de vedere al unei posibile inflamatii/infectii.
0
24-04-2013, ora 21:41
Katie29
Nu este medic/terapeut
Katie29
Va multumesc mult pentru raspuns! Adevarul e ca nici nu se scrie daca PMN sunt frecvente sau nu, eu efectiv dand copy/paste la descrierea citologica din buletin. Cred ca totusi trebuia sa se explice mai pe larg...
Lunea viitoare ma prezint la ginecolog si sper sa-mi explice in amanuntime rezultatul analizei si sa-mi recomande tratamentul adecvat si/sau analize ulterioare.

Oricum, desi am citit informatiile din link-ul trimis de dvs, si nu pare a fi ceva grav, e cazul sa tin sub observatie, pentru ca se poate ascunde o cervicita in spatele acestei descrieri.

Va multumesc inca odata.
O seara buna!
0
25-04-2013, ora 20:35
Katie29
Nu este medic/terapeut
Katie29
Buna seara,

revin si cu analizele endocrinologice, unde iarasi e ceva ce nu-mi da pace.
Mi s-a dat sa fac: TSH, T3, FT4, testosteron, prolactina si glucoza serica.
TSH - 2.47 (valori de referinta 0.27-4.2)
T3 - 2.05 (va;.ref. 1.3 -3.1)
FT4 - 16.4 (val.ref. 12-22)
Testosteron - 1.08 (val.ref. 0.22-2.9)
Glucoza serica - 99.4

Prolactina insa...m-a lasat perplex: 909.6 (val.ref. 127-637).
M-am apucat sa citesc despre hiperplolactinemie, dar nu stiu ce sa cred. As exclude adenom hipofizar, caci ar trebui ca valorile sa fie cica mult mai mari. Dar totusi prolactina e prea mare. In conditiile in care mi-am facut eco endovaginal chiar la ovulatie, deci medicul mi-a spus ca ovulam chiar atunci, cum se poate sa fie prolactina atat de mare? Stiam ca prolactina marita inhiba ovulatia, dar eu am ovulat in ziua a 16-a a CM luna asta. Sau ca determina cicluri menstruale neregulate, dar eu il am odata la 29 zile.
Conteaza oare ziua in care iti faci analiza? Nu mi s-a dat o zi anume, si nu am avut timp pana azi sa o fac. Iar azi sunt in a doua zi a CM. De asta sa fi iesit asa mare?
Insarcinata nu-s, ca tocmai asta mi-e problema, ca nu raman, si mi-e ca e fix tocmai din cauza prolactinei marite. Dar ce o poate cauza, asta nu mi-e in clar...
Daca aveti un raspuns, va rog ajutati-ma. Va multumesc.
0
25-04-2013, ora 22:14
AnorienRO
Nu este medic/terapeut
AnorienRO
Buna seara,
Nu cunosc foarte multe despre aceste analize, deci sper sa va raspunda si un medic legat de aceste analize.
In mod normal prolactina creste doar in perioada de alaptare a bebelusului.
Exista o legatura intre prolocatina crescuta si infertilitate, prima cauzand-o pe a doua, procesul fiind unul complicat, influenteaza negativ productia de estrogen si afecteaza productia de FSH si LH, ambii hormoni necesari conceptiei, pe scurt creeaza dezechilibru hormonal.

Dupa cum probabil ati citit ea creste din diverse motive, poate fi provocata de niste chisturi/tumori in glanda pituitara, cel mai adesea benigne. Pentru a verifica aceasta ipoteza este nevoie de un RMN sau CT cranian.
Alte cauze ar mai fi: hipotiroidismul, anumite medicamente (unele antitusive, antipsihotice, anticonceptionale, tratamente cu estrogen, etc) si chiar si stresul.

Ovulatia a fost testata cu un test de ovulatie?
Uneori chiar daca ovulati, prolactina poate produce si o faza luteala scurta, impedicand fixarea sarcinii.

Cred ca sunteti pe calea cea buna in aflarea cauzei infertilitatii si vestea buna e ca nivelul prolactinei se trateaza.

Multa bafta!
0
26-04-2013, ora 08:59
Katie29
Nu este medic/terapeut
Katie29
Multumesc din suflet pentru raspuns. Nu, ovulatia nu a fost verificata cu un test special, e doar ce s-a observat la ecografia intravaginala. Intr-adevar, mai mult eu eram cea fericita, crezand ca daca medicul mi-a aratat cum ovulam, gata, totul e ok si am scapat de probleme. El nu era atat de exaltat, si probabil a stiut el ce face din moment ce mi-a dat aceste analize.


Intrebarea mea este: daca am facut analizele acestea ieri, in a doua zi de CM, este ceva rau? Influenteaza nivelul prolactinei in vreun fel? Pe unele site-uri se spune ca cea mai buna zi de testare a prolactinei ar fi a 21-a zi a CM.


Nu am luat niciun medicament gen antitusiv, antipsihotic [Doamne Feri], sau ceva ce sa regleze estrogenul. Acum vreo doi ani mi s-a prescris Premestril, un medicament destul de natural, care contine progesteron si Vitex Agnes Castus, pentru Sindromul meu Premenstrual de care sufar de multi ani, si care imi da niste stari aiurea [ sani umflati si extrem de durerosi, mici noduli durerosi la sani, dureri de cap, stari psihice schimbatoare]. Abia ieri am aflat ca si o prolactina marita poate da astfel de stari.

Daca se poate, astept un raspuns privind intrebarea de mai sus. Multumesc.
0
26-04-2013, ora 10:04
AnorienRO
Nu este medic/terapeut
AnorienRO
De obicei se masoara dimineata, pe nemancate, la macar o ora dupa ce v-ati trezit. (noaptea nivelul prolactinei fiind mai mare decat ziua).
Se recomanda sa fie testat inainte de ovulatie, sau dupa, pt ca nivelul prolactinei creste in timpul ovulatiei.
Mai creste si daca in ziua precedenta ati avut in vreun fel stimulare la nivelul sanului sau mameloanelor, fie datorata vreunui control, sau din alte motive.
Si stresul creste mult nivelul prolactinei.
Totusi cresterea trebuie investigata pentru aflarea cauzei si tratata cauza. In momentul in care nivelul prolactinei se stabilizeaza si daca nu sunt alte probleme sansele de a ramane insarcinata vor fi excelente.
0
26-04-2013, ora 10:09
Katie29
Nu este medic/terapeut
Katie29
Am inteles, va multumesc mult de tot pentru raspuns.
In orice caz, voi merge la medic cu analizele si sper sa mi se ofere tratamentul necesar.

Sunt o fire mai agitata de felul meu, ma consum pentru orice nimic, posibil si stressul la care ma supun singurica, fiind asa de agitata, sa conduca la o crestere anormala a prolactinei. Dar eu stiu...poate ar trebui sa fac si un RMN.

Fiind in a doua zi a CM... eram trecuta bine de ovulatie... si eram trezita de o ora si un pic cand mi s-au facut analizele... dar sigur, vazand acul acela, m-am cam agitat in sinea mea :p

Sper sa fie bine si sa reusesc anul asta sa raman insarcinata.
Multumesc inca odata si numai bine va doresc!
Adaugă un comentariu / răspuns

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Testul Papanicolau
  • Am făcut testul Papanicolau. Ce înseamnă rezultatul?
  • Testul Babeș Papanicolau ar putea ajuta la depistarea mai multor tipuri de cancere ginecologice
  • Cum se depistează cancerul de col uterin?
  • Rezultat Papanicolau anormal - ce urmează?
  • Ce înseamnă celule endocervicale prezente (explicații)
  •  
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.