Interpretare bronhoscopie

20-02-2019
BMI
Nu este medic/terapeut
BMI
Buna ziua,
In urma unei radiografii pulmonare, tatalui meu si s-a descoperit o galma pe plaman.
I s-a recomandat bronhoscopie, CT si citologie bronho pulmonara.
Rezultat COMPUTER Tomograf: CONCLUZIE: formatiune tumorala de lob superior drept pleuro pulmonara de aspect malign, asociata cu multiple determinari secundare bilaterale si adenopatii mediastinale si hilare.(se recomanda bronhoscopie)
Rezultat cito bloc: Mucus care inglobeaza relativ frecvente macrofage, limfocite si celule epiteliale bronsice atipice. Concluzie: aspirat bronsic actual negativ pentru malignitate.
Rezultat biopsie: fragmente acoperite de epiteliu respirator pseudostratificat si stratificat; subiacent stroma fibrocolagena cu usor infiltrat inflamator limfocite; mic cheag hematic ce include celule descuamate cu usoare hipertrofii nucleare, elemente inflamatorii.
Cu aceste rezultate, acum trebuie sa mearga la oncolog sau pneumolog? El este in provincie, unde nu exista prea multe conditii in spital. Aceste analize le-a facut la Bucuresti si tot in Bucuresti as vrea sa il aduc si pentru urmatoarele investigatii. Problema este ca nu stiu daca sa caut doctor pneumolog sau oncolog.
Va multumesc anticipat pentru raspuns,
1 comentarii
0
31-03-2019, ora 21:33
Dr. Ciubotariu Bogdan-Iliuță
Pneumologie, Iași
Dr. Ciubotariu Bogdan-Iliuță
Bună seara! Cu aceste rezultate mergeți mai întâi la un pneumolog, e posibil să fie necesare și alte analize pentru diagnosticul de certitudine, căci sunt posibile și alte diagnostice înafară de cancer, precum tuberculoza pulmonară care uneori e greu de diferențiat de cancer. Aș vrea să vă rog să îmi descrieți și simptomele tatălui dumneavoastră (tuse seacă/productivă/cu sânge, scădere ponderală importantă, febră, frisoane, transpirații, durere toracică, modificări ale timbrului vocii ). Alegeți din acestea dacă sunt prezente, sau altele care le-ați observat dumneavoastră. Deci vă recomand să mergeți mai întâi la pneumolog, și dacă va fi cazul (mă rog să nu fie așa) la oncolog. O seară liniștită!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: Bronhoscopia

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: