Interpretare ct toracic

26-05-2024
Raresno1
Nu este medic/terapeut
Raresno1
Buna ziua, mi ar fi de ajutor o interpretare și din partea dvs unui ct.. plămâni aerator și exiansionati la peretele toracic, cu formațiune înloc de spatiu LSD ovalara, bine delimitata, contur ușor polilobulat de 41/32 mm cl, cu densități parafluide/parenchimatoase, slab iodofila, formațiunea este tangenta la un ram segm. Al br LSD.cateva benzi de fibroza bazale bilat. Va mulțumesc anticipat.
2 comentarii
0
27-05-2024, ora 10:33
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Rezultatul CT-ului descris pare să indice prezența unei formațiuni în lobul superior drept (LSD) al plămânului, care are caracteristici mixte, sugerând o densitate care nu este nici pur fluidă, nici complet solidă, fiind descrisă ca parțial fluidă sau parenchimatoasă. Dimensiunile acestei formațiuni sunt de aproximativ 41 x 32 mm, iar conturul său polilobulat și bine delimitat poate sugera diverse posibilități, inclusiv o natură benignă, cum ar fi o infecție pregresivă sau un tip de tumoare benignă, dar și posibilități mai serioase nu pot fi excluse fără investigații suplimentare.

Câteva aspecte cheie și posibile interpretări:
1. Formațiune „ovalară, bine delimitată, contur ușor polilobulat”: Acest tip de descriere este adesea asociat cu leziuni benigne, dar forma polilobulată necesită o evaluare atentă pentru a exclude alte cauze.
2. „Densități parafluide/parenchimatoase, slab iodofilă”: Indică faptul că formațiunea nu a captat intens contrastul iodat folosit în timpul scanării CT, sugerând că poate avea o vascularizație redusă. Aceasta poate sugera o varietate de condiții, de la chisturi necomplicate la tumori mai puțin active din punct de vedere metabolic.
3. Localizare „tangenta la un ram segm. al br LSD”: Aceasta înseamnă că formațiunea este apropiată de o ramură a bronhiilor din lobul superior drept, ceea ce este relevant pentru planificarea unei posibile intervenții chirurgicale sau biopsii.
4. „Câteva benzi de fibroză bazale bilaterale”: Indică modificări fibrotice în zonele bazale ale ambilor plămâni, ceea ce poate fi un semn al unei expuneri anterioare la agenți infecțioși sau inflamatorii, sau poate indica o boală pulmonară interstițială cronică.

Pentru o interpretare exactă și pentru a determina semnificația clinică a acestei formațiuni, este esențială coroborarea acestor rezultate cu simptomatologia pacientului, antecedentele medicale și, posibil, efectuarea unor investigații suplimentare. Acestea ar putea include:
- Biopsie: Pentru a obține un diagnostic histologic.
- Imagini suplimentare: Cum ar fi RMN-ul, pentru a evalua mai detaliat caracteristicile formațiunii.
- Teste funcționale pulmonare: Pentru a evalua impactul formațiunii asupra funcției plămânilor.

Este recomandabil să discutați aceste rezultate cu un medic pneumolog sau cu un oncolog, pentru a decide asupra celor mai adecvate pași următori.
0
27-05-2024, ora 11:07
Raresno1
Nu este medic/terapeut
Raresno1
Va mulțumesc pt că v-ați făcut timp pt acest subiect, da o sa mergem la un pneumolog..doamne ajuta.la toată lumea.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.