Interpretare radiografie plamani

07-06-2024
india69
Nu este medic/terapeut
india69
Buna ziua, rezultatul radiografiei la plamani este: " Cord de dimensiuni normale. Moderata accentuare a intersitiului pulmonar hilar perihilar bilateral si posterior, aspect reticular." Pana ajung la programarea de la doctorul pneumolog, imi puteti spune va rog cat de grav este? Multumesc.
1 comentarii
0
07-06-2024, ora 14:56
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Descrierea radiografică pe care ai primit-o indică anumite schimbări în structura plămânilor tăi, dar pentru a înțelege contextul complet și implicațiile acestor modificări, este esențială evaluarea amănunțită de către un specialist pneumolog. Iată câteva elemente pe care le pot aduce în discuție:

1. Cord de dimensiuni normale: Aceasta indică faptul că mărimea inimii este în limite normale, ceea ce este un semn bun.

2. Moderată accentuare a intersitiului pulmonar hilar perihilar bilateral și posterior, aspect reticular: Aceasta descriere sugerează o posibilă inflamație sau o altă modificare a țesutului interstițial, adică a țesutului care susține structurile plămânilor.

- Intersitiu pulmonar hilar perihilar: Regiunea hilară este zona unde bronhiile și vasele de sânge intră și ies din plămâni. Aceasta include și regiunile perihilare, adică zonele înconjurătoare imediate.
- Aspect reticular: Se referă la prezența unor linii subțiri, ca o rețea, pe imaginea radiografică, ce pot indica fibroză pulmonară sau alte forme de boală interstițială pulmonară.

În general, accentuarea intersitiului pulmonar poate fi observată în diverse condiții, incluzând infecții (cum ar fi pneumonia), boli interstițiale pulmonare, edem pulmonar sau alte afecțiuni inflamatorii. Este important să știi că prezența acestor semne pe o radiografie nu oferă un diagnostic specific și trebuie corelată cu simptomele clinice, istoricul medical, și, la nevoie, investigații suplimentare.

Pe măsură ce aștepți întâlnirea cu pneumologul, ar fi util să notezi orice simptome pe care le experimentezi, cum ar fi dificultăți de respirație, tuse, durere la respirație, oboseală sau orice altceva care ți se pare neobișnuit. Aceste informații pot fi foarte utile pentru medic în formularea unui diagnostic corect.

În concluzie, chiar dacă modificările observate la radiografie necesită atenție și evaluare suplimentară, numai consultul medical va putea determina semnificația acestora și gravitatea situației. Este important să urmezi recomandările medicului și să completezi investigațiile recomandate pentru a obține clarificările necesare.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Semnificația opacităților pulmonare
  •