Lipsa menstruatie dupa tratament cu Duphaston

15-08-2017
alecsandra88
Nu este medic/terapeut
alecsandra88
Buna ziua,

Am 29 ani si in urma cu 4 ani am descoperit ca sufar de hipotiroidism. In decursul anilor am tot fost la controale si mereu aveam alt diagnostic sau alta abordare a tratamentului.

In luna martie am fost la un control endocrinologic pentru a discuta si in legatura cu o viitoare sarcina, Am primit de facut un set de analize destul de complet avand in vedere ca a costat o mica avere.

Probele au fost recoltate in ziua 21 a CM:

Imunologie-Markeri Endocrini
Test Rezultat UM Interval de referinta
TSH 2.19 µUI/mL 0.27-4.20 µUI/ml

Free T4 13.31 pmol/L 10.0 - 23.0 pmol/L

Estradiol 383.2
Faza foliculara: 46 - 607 pmol/l
Faza ovulatorie: 315 - 1828 pmol/l
Faza luteala: 161 - 774 pmol/l
Postmenopauza: 18.4 - 201 pmol/l
Sarcina trim. I: 563 - 11902 pmol/l
Sarcina trim. II: 5729 - 78098 pmol/l
Sarcina trim. III: 31287 - 110100 pmol/l

FSH 4.56
Faza foliculara: 3.5 - 12.5 UI/L
Faza luteala: 1.7 - 7.7 UI/L
Faza ovulatorie: 4.7 - 21.5 UI/L
Postmenopauza: 25.8 - 134.8 UI/L

LH 18.31
Faza foliculara: 2.4 - 12.6 IU/L
Faza ovulatorie: 14 - 95.6 IU/L
Faza luteica: 1 - 11.4 IU/L
Postmenopauza: 7.7 - 58.5 IU/L

Progesteron 11.82
Faza foliculara: 0.057 - 0.893 ng/mL
Faza ovulatorie: 0.121 - 12.0 ng/mL
Faza luteala: 1.83 - 23.9 ng/mL
Postmenopauza: <0.05 - 0.126 ng/mL
Prepubertar: 0.09 - 0.56 ng/mL
Sarcina: trim.I: 11.0- 44.3 ng/mL
trim.II: 25.4 - 83.3 ng/mL
trim. III: 58.7 - 214.0 ng/mL

Prolactina 16.26 4.79- 23.3 ng/mL
Gravide: trim I: 8.92- 191.16 ng/mL
trim II: 44.98- 266.0 ng/mL
trim III: 52.25- 348.8 ng/mL

Testosteron 0.835 nmol/L 0.29 - 1.67 nmol/l

SHBG ** 55.7nmol/l 19.8 - 155.2 nmol/L

Imunologie-Markeri Endocrini

DHEAS ** 252.3√ug/dL 95.8 - 511.7 ug/dl

17 OH Progesteron ** 2.396√
Faza foliculara: 0.1-0.8 ng/ml
Faza ovulatorie: 0.3-1.4 ng/ml
Faza luteala: 0.6-2.3 ng/ml
Post-menopauza: 0.13-0.51 ng/ml

Cortisol seric 484.8
Ante-meridian: 133 - 537 nmol/l
Post-meridian: 68.2 - 327 nmol/l

Imunologie-Autoimunitate

Ac Anti-Tireoperoxidaza (TPO) 6.13 IU/ml < 34 UI/ml

Ac Anti-Tiroglobulina 17.45√ IU/ml < 115 IU/mL

Imunologie-Markeri Tumorali
Methanefrine urinare * Urina, metoda spectrofotometrica 0.79√ mg/24h 0 - 1 mg/24h

Imunologie-Markeri Ososi

25-OH Vitamina D **22√> 30 ng/mL
deficit: <10 ng/ml
insuficienta: 10 - 30 ng/ml
toxicitate > 100 ng/ml

Diagnosticul pus in urma acestor rezultate a fost de insuficienta ovariana si insuficienta de vitamina D.

Tratament:

-eutirox de 25 mg
-Detrical
-Duphaston 1 pastila pe zi timp de 10 zile din a 16-a zi a CM, timp de 6 luni.

Inainte de a incepe tratamentul cu Duphaston, aveam CM destul de regulat. In primele 2 -3 luni ale tratamentului, CM a devenit destul de neregulat ( 24-23-26-16). Dupa 3 luni cu duphaston am inceput sa am dureri mari de sani, ameteli, irascibilitate, iar la prima pastila a lunii a 4-a mi-a venit CM si am decis sa intrerup tratamentul.

Problema este ca de la ultimul CM au trecut 39 de zile si nu am nici un semn ca ar tb sa apara CM. Testele de sarcina sunt negative, deci exclud si sarcina.

In urma cu 3 sapt am fost si la ginecolog unde mi s-a reconfirmat faptul ca am ovare polichistice si mi s-a spus ca nu e cazul sa iau duphaston si ca e o prostie sa fac un asa tratament. Singurul tratament pentru ovare polichistice ar fi anticonceptionalele ( Aproximativ 9 ani cu pauze am luat anticonceptionale pentru ovare polichistice. Am renuntat in septembrie 2016).

In acelasi timp, cand am fost la endocrinolog si am rugat medicul sa-mi recomande un ginecolog bun, mi-a spus ca el nu-mi recomanda pe nimeni pentru ca ideile lor se bat cap in cap si cu siguranta un ginecolog imi va spune ca duphastonul nu este o solutie pentru mine.

Stiu ca mi se va recomanda sa merg la medic pentru problema mea si cu siguranta voi face asta in zilele urmatoare, insa v-as ruga sa imi spuneti care credeti ca este problema, sa-mi recomandati un medic bun din Constanta (endocrinolog si ginecolog) si daca cineva s-a mai intalnit cu aceasta problema de sanatate as vrea sa stiu ce pasi a urmat si daca a putut sa faca bebe.

Multumesc anticipat!
0 comentarii
Adaugă un comentariu / răspuns

10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
Căutați un pediatru bun?
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic unde găsiți cea mai completă listă de medici pediatri din România. Alegeți din peste 4000 de pediatri - cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți.
Cunoașteți un pediatru bun? Oferiți-i o recomandare aici!
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Există o asociere între migrene și fluctuațiile estrogenului?
  • De ce întârzie menstruația?
  • Modificări la nivelul sistemului reproducător la sugarii hrăniți cu formule pe bază de soia
  • Semne de dezechilibru hormonal
  • Caracteristici ale ciclului menstrual ce ridică semne de întrebare
  • Ce este o dereglare hormonală?
  • Când menstruația e considerată anormală și ar trebui să te adresezi medicului
  • Ciclul de două ori pe lună
  • Câte zile poate să întârzie ciclul (fără a fi o problemă)
  •  
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.