Lucrare dentara premolar si molar

09-11-2018
vmalex21
Nu este medic/terapeut
vmalex21
Buna Seara.In urma cu 5 ani am avut nevoie de o coroana pe al doilea premolar din partea dreapta si molarul de langa el, ambii foarte cariati, tratati endontic.Mi s-a pus dupa o lucrare proteica pe ambii dinti, premolarul fiind imbracat cu o coroana semifizionomica din compozit iar molarul cu o coroana total metalica(doamna doctor a spus ca exista forte mari de masticatie pe molar si o coroana metalica este cea mai buna dupa parerea ei, dansa avea la randul ei o astfel de coroana pe un molar).Nu am avut nicio problema pana de curand cand fateta din compozit a cedat, arata foarte urat premolar, momentan sunt in alta tara iar doamna doctor de aici mi-a recomandat retratamentul canalelor(a spus ca nu au fost obturate in intregime, atunci a lucrat fara radiografie), montarea unor pivoti din titan si refacerea lucrarii de aceasta data total fizionomica pe premolar iar molarul va fi din nou imbracat in metal din acelasi motiv.As dori sa mai aflu o parere.Exista riscul ca o coroana ceramica sa cedeze pe un molar?Tinand cont ca am alergie la nichel exista vreo alternativ ca aliaje?Cand se recomanda un pivot?
4 comentarii
0
10-11-2018, ora 08:08
Dr. Geanina Miu
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Geanina Miu
Buna dimineata,

1. Retratamentul pe canal se face in baza unei radiografii.
2. Pivotul se foloseste in situatiile in care avem distructii coronare masive.
3. Sunt aliaje, de exemplu crom-cobalt special pentru pacientii alergici la nichel. Acest aliaj se poate folosi ca schelet metalic pentru o coroana fizionomica metalo-ceramica. Coroanele metalo-ceramice rezista si in zona laterala unde sunt forte masticatorii mari.
0
11-11-2018, ora 00:45
vmalex21
Nu este medic/terapeut
vmalex21
Multumesc pentru raspuns stimata doamna.Doamna doctor de aici a facut o radiografie iar conform spuselor ei se pare ca respectivele canale nu au fost obturate in totalitate.Nu am avut dureri in toti acesti ani si nici alte probleme insa dansa a spus ca recomanda inainte de protezare retratamentul si montarea unor pivoti prefabricati din titan datorita faptului ca molarul respectiv a suferit o distructie masiva, , carpita, , cu o plomba inainte de, , imbracare, , As incarca si imaginea radiografiei insa nu stiu cum pot face asta, poate ar fi de ajutor.Sa inteleg ca se poate alege fara nicio grija solutia unei coroane metalo-ceramice total fizionomice pe un molar?Am mai vizitat un cabinet stomatologic pentru o a doua parere iar aici mi s-a recomandat o lucrare total ceramica pe ambii dinti pe motiv estetic sau zirconiu.Inca o intrebare...cum ar fi mai bine sa fie facuta noua lucrare..., , legata, , adica premolarul sa fie lipit de molar precum in cazul unei punti sau coroane separate?Doamna doctor a spus ca o lucrare legata ar fi mai rezistenta din punctul ei de vedere.
1
11-11-2018, ora 08:09
Dr. Geanina Miu
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Geanina Miu
Buna dimineata,
Reconstituirea partii coronare a dintelui cu pivot este o idee buna.
Folosirea doar a ceramicii integrale sau a zirconiului in zona respectiva nu prea este indicat.
O coroana metalo-ceramica suporta cel mai bine fortele masticatorii.
Se pot face doua coronite unite intre ele, avand in vedere gradul mare de distructie coronara al molarului.
1
12-11-2018, ora 10:51
Dr. Clinica Stomatologica Andra Smile
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Clinica Stomatologica Andra Smile
Buna ziua, o coroana metalo-ceramica total fizionomică rezista la fel de bine ca una metalică.! Tratamentele de canal ar trebui refăcute in cazul in care aceasta nu sunt obturate in întregime existandul riscul unei Infecții. Exista alte metale care se pot folosi in cazul in care optați pentru o coroana metalo ceramica total fizionomică sau pur și simplu metalică.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul