mi-e teama sa calatoresc cu avionul

02-01-2008
cristinx
Nu este medic/terapeut
cristinx
Buna tuturor
Am aceeasi problema ca si voi, fac atacuri de panica de apoape 9 luni, am fost la psiholog o perioada de 3 luni, dupa ce am terminat sedintele ma simteam foarte bine dar de vreo 2 luni au inceput sa apara din nou (perioada in care m-am simit bine adica fara atacuri de panica a fost foarte scurta). Problema mea este ca imi este teama sa calatoresc cu avionul. luna viitoare trebuie sa plec si este si prima data cand zbor cu avionul si mai este si un zbor lung de vreo 5 ore(inainte de a descoperi ca fac atac de panica ma incanta ideea de a calatori cu avionu).
Intrebarea mea este daca, cineva dintre voi a zburat cu avionul? si cum a fost ?
Mie imi este teama de a nu face vreun atac de panica in avion, am invatat cum sa ma controlez dar totusi este un zbor de 5 h.
Astept raspunsuri sper ca cineva ma poate ajuta.
3 comentarii
0
04-01-2008, ora 00:00
Psih. Sorina Voicu
Identitate neconfirmată
Psih. Sorina Voicu
Spuneati ca inainte de a descoperi ca faceti atacuri de panica va incanta ideea de a calatori cu avionul si ca teama de avion a aparut doar dupa ce au reaparut si atacurile de panica. Mie mi se pare ca mai mult ar fi vorba de o teama de un nou atac de panica si nu o teama de avion propriu-zis.
Nu ati mentionat in ce context au reaparut atacurile de panica, cat de des se manifesta si ce amploare au. Toti ne mai confruntam cu astfel de situatii uneori, nu inseamna intotdeauna ca ele reprezinta o problema, ca suntem anormali.
Daca ati invatat cum sa va controlati, atunci inseamna ca aveti uneltele necesare pentru a face fata unui posibil atac de panica. Va mai trebuie doar incredere in dumneavoastra ca puteti trece si peste un eventual atac de panica, daca acesta ar aparea, desi ar putea la fel de bine sa nu apara. Pana la urma urmei, nu aveti de unde sa stiti pentru ca nu ati mai calatorit niciodata cu avionul. S-ar putea sa fie o experienta extrem de placuta.
Si chiar daca ar fi posibil ca un atac de panica sa se manifeste, cred ca durata zborului nu ar trebui sa va ingrijoreze. Un zbor de lunga durata ar putea fi chiar un avantaj pentru ca puteti dormi in timpul acestuia.
Ce durata a avut cel mai lung atac de panica si care este intervalul minim la care ati avut doua atacuri de panica succesive? In nici un caz nu cred ca au durat vreodata 5 ore si nici nu cred ca ati putea avea doua sau mai multe atacuri de panica in decursul unui zbor.
Asadar, cel mai rau lucru care s-ar putea intampla ar fi sa aveti un singur atac de panica in decursul zborului, atac caruia stiti deja cum sa-i faceti fata.
Va doresc sa va analizati bine resursele, sa va dati seama ca puteti trece peste orice ar putea sa se intample si sa va bucurati din plin de aceasta noua experienta din viata dumneavoastra. Daca considerati ca ar fi util, puteti sa-i mai faceti o vizita psihoterapeutului dumneavoastra inainte de calatorie pentru a va reimprospata fortele. Mult succes!
0
04-01-2008, ora 00:00
cristinx
Nu este medic/terapeut
cristinx
Multumesc pentru raspuns SorinaV
Nu i-mi este teama de avion, ca o sa cada si mor.. nu...i-mi este teama de a face un atac de panica in avion sau de senzatia de sufocare.Pot spune ca acum fac cam un atac doua pe saptamana depinde si unde ma aflu in acel moment sau daca sunt singura.
Cel mai lung atac de panica a durat cam 30 -40 de min (a fost printre primele), intervalul de timp dintre doua atacuri de panica nu a fost chiar atat de mic, faceam cam 2-3 pe zi.
Si m-am gandit si eu la asta cum nu am zburat niciodata pana cum cine stie paote chiar o sa fie o experienta placuta.
Si multumesc inca o data mi-ati dat o idee buna cred ca inainte de a pleca am sa ii mai fac o vizita psihoterapeutului.
0
07-01-2008, ora 00:00
Psiholog Simina Munteanu
Psihologie, Sibiu
Psiholog Simina Munteanu
Cristinx, iti recomand si eu acelasi lucru: o noua vizita la psihoterapeut! Si ca sa nu repet informatiile transmise de SorinaV, ma opresc doar la o singura observatie: in psihoterapie, dupa ce se incheie cu succes programul psihoterapeutic propriu-zis, in care se urmareste dizolvarea simptomelor, urmeaza o alta etapa, cel putin la fel de importanta, si anume, preventia recaderilor. Ceea ce inseamna ca sedintele vor continua inca o perioada de timp, la intervale din ce in ce mai lungi (initial bilunar, apoi lunar, o data la trei luni etc.).
In felul acesta, psihoterapeutul poate se poate asigura de stabilitatea rezultatelor obtinute si de capacitatea ta de a face fata in mod adecvat unor noi situatii solicitante.
Asa ca, dupa ce te intorci, gandeste-te la aceasta posibilitate si discut-o cu terapeutul care te-a tratat.

Mult succes!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este riscul de transmitere a virusurilor în avion?
  •