Nevralgie de trigemen.

07-07-2025
Carlig22
Nu este medic/terapeut
Carlig22
Bună ziua. De vreo 4-5saptamâni in zona maxilarului dret, intre ochi și gingie, am inceput sa simt niște simptome de curentere, ca un șoc electric. Primele simptome au apărut cu vreo 5-6 ani in urma dar foarte rare, si numai la o apasare pe maxilar, dpa care trecea, si reapărea dupa 2-3 ani, tinând f. puțin, dar numai când faceam presiune pe maxilar. Acum de când au reaparut, simt șocuri electrice f. puternice la masticatie si chiar când vorbesc. Aceste socuri electrice se produc în momentul stimularii zonei maxilare prin apasare, masticatie și vorbit. Am fost la medicul de familie si a zis ca de vina e nervul trigemen, dar ca in 37 de ani de activitate nu a avut nici un pacient sub tratament cu nevralgie de trigemen. De la dantura nu poate fi deoarece până la canin nu am masele iar simptomul pleaca din zona unde sunt masele. Daca mai sunt persoane care au avut sau au asa ceva, nu ar strica ceva sfaturi. Ce investigatii a facut, si ce efect au medicamentele folosite. Toate mâncarurile le consum pasate, sa nu mai mestec mancarea. Am slabit in in aceasta perioada 8 kg. Va multumesc pentru orjce raspuns.
2 comentarii
0
21-07-2025, ora 16:18
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Bună ziua. Vă mulțumesc pentru descrierea detaliată – este foarte importantă pentru a înțelege contextul și a contura direcția posibilă a diagnosticului. Simptomele descrise sunt foarte sugestive pentru o nevralgie de trigemen, cel mai probabil ramura a doua (V2 – maxilară) a nervului trigemen. Mai jos vă ofer un rezumat structurat al problemei, posibile cauze, investigații utile și opțiuni de tratament, precum și sfaturi practice.

Ce este nevralgia de trigemen?

Nevralgia de trigemen este o afecțiune neurologică caracterizată prin dureri fulgerătoare, intense, adesea descrise ca „șocuri electrice”, ce apar brusc la nivelul feței. Este una dintre cele mai dureroase afecțiuni cunoscute în neurologie.

Se manifestă de obicei prin:
- Durere unilaterală (de obicei pe o parte a feței)
- Localizare în teritoriul uneia dintre cele trei ramuri ale nervului trigemen: oftalmică (V1), maxilară (V2) sau mandibulară (V3)
- Durere declanșată de stimuli minori: atingere ușoară, vorbit, mestecat, spălat pe dinți, curent de aer, etc.

Evoluția simptomelor dumneavoastră sugerează:
- Inițial: nevralgie paroxistică recurentă rară, declanșată de presiune mecanică.
- Recent: nevralgie activă, frecventă și invalidantă, care interferează cu masticația și vorbitul, cu impact nutrițional (scădere ponderală importantă).

Cauze posibile ale nevralgiei de trigemen
1. Compresia nervului trigemen la ieșirea sa din trunchiul cerebral, de obicei de către un vas de sânge (arteră sau venă).
2. Scleroza multiplă – în special la persoane tinere cu debut atipic.
3. Tumori sau chisturi în fosa craniană posterioară (ex. neurinom de nerv acustic).
4. Modificări vasculare, malformații arterio-venoase.
5. Cauze dentare rare, doar dacă există infecții extinse (dar nu pare cazul dvs.).
6. Traume locale sau infecții virale (zona zoster latentă).

Investigații recomandate

Este foarte important să faceți un consult neurologic, urmat de investigații imagistice:
- IRM cerebral (cu substanță de contrast) și cu secvențe specializate (FIESTA sau CISS) pentru a detecta:
-compresia vasculo-nervasă a nervului trigemen
-tumori sau chisturi de vecinătate
-semne de demielinizare (scleroză multiplă)
- Angio-IRM (dacă neurologul o consideră necesară), pentru evaluarea structurilor vasculare.

Rezonanța magnetică este esențială pentru a exclude o cauză tratabilă chirurgical.

Tratamentul nevralgiei de trigemen

Tratamentul poate fi:
1. Medicamentos – primă linie
Carbamazepină – tratament de primă alegere (eficientă în >70% din cazuri)
- Doză inițială mică, apoi titrare lentă.
- Necesită monitorizare hepatică și hematologică.

Alte opțiuni:
- Oxcarbazepină (mai bine tolerată)
- Gabapentin sau pregabalin
- Baclofen (uneori în asociere)
- Lamotrigină – dacă celelalte nu funcționează

Dacă tratamentul medicamentos este eficient, intervențiile chirurgicale pot fi amânate sau evitate.

2. Tratamente intervenționale
Dacă nu răspundeți la tratament medicamentos, se pot lua în considerare:
- Microdecompresia vasculo-nervoasă (procedură neurochirurgicală) – cel mai eficient tratament curativ, dacă se identifică o arteră compresivă.
- Radiochirurgia Gamma Knife – procedură non-invazivă, eficientă mai ales în formele paroxistice.
- Injecții percutanate cu glicerol, termocoagulare sau balon compresiv – proceduri minim-invazive efectuate de neurochirurgi sau anesteziști intervenționali.

Ce puteți face imediat:
- Mergeți cât mai curând la un consult neurologic cu trimitere pentru IRM cerebral.
- Între timp, discutați cu medicul de familie despre inițierea tratamentului cu carbamazepină (sau oxcarbazepină).
- Evitați stimulii declanșatori: curent de aer, masticarea pe partea afectată, atingerea zonei sensibile.
- Consumați în continuare alimente pasate, dar asigurați un aport caloric și proteic suficient (suplimente orale proteice, piureuri fortificate, supe dense).

Important!

Este absolut anormal ca o persoană să piardă 8 kg în 4-5 săptămâni din cauza durerii – acest lucru arată un impact sever asupra calității vieții și necesită tratament specializat imediat.
0
26-07-2025, ora 14:32
Carlig22
Nu este medic/terapeut
Carlig22
Bună ziua. Vă multumec pentru raspuns. Acum 10 zile am fost la urgențe, unde ma consultat medicul neurolog, si mi-a prescris carbamazepina 1 pe zi timp de 3 zile, apoi 2 pe zi timp de 10 zile după care 1 comprimat pe zi. Dupa primul comprimat au disparut simptomele. Momentan nu mai am simptomem. Voi face o programare la neurologie pentru luna august. Atunci imi va face o schema de tratament si investigații. Va multumesc.
Adaugă un comentariu / răspuns