nevralgie de trigemen

01-02-2009
delia-emilia
Nu este medic/terapeut
delia-emilia
Va rog sa-mi recomandati o clinica si un medic bun care sa trateze aceasta boala chirurgical sau prin alte metode cu cea mai mare sansa de reusita.Eventual, va rog sa-mi comunicati daca in Franta pot gasi un medicament mai eficace sau o clinica de terapie a durerii.Va multumesc anticipat
2 comentarii
0
01-02-2009, ora 11:57
Dr. Bociu Crina
Obstetrica-ginecologie, Londra
Dr. Bociu Crina
ştiu că nevralgia de trigemen răspunde de obicei la tratamentul cu carbamazepină. nu am auzit să existe tratament chirurgical.
0
01-02-2009, ora 14:14
AI3cs
Nu este medic/terapeut
AI3cs
Iata informatii legate de acest subiect care vin sa va imbogatesca cunostintele dvs.

Nevralgia de trigemen numita si "ticul dureros" este una dintre cele mai severe tipuri de durere descrise de specia umana. Ea afecteaza cel mai adesea zona mandibulara, apoi cea maxilara, iar uneori poate afecta si zona nasului si ochiului.
Medicatia obisnuita contra durerii nu are efect in aceasta boala. Carbamazepina este singurul medicament care are poate controla aceasta durere, dar care are o serie de reactii adverse (somnolenta, lentoare mentala, tulburari de echilibru). De asemenea mai pot apare reactii sistemice ca tulburari hepatice si ale coagularii sangelui. Alte medicamente de tipul baclofen, dilantin, neurontin, au o eficienta scazuta, desi sunt recomandate in tratament.
Cand pacientul nu mai raspunde la tratamentul cu carbamazepina, sau atunci cand efectele adverse sunt serioase, exista procedee chirurgicale alternative.
In planificarea unei operatii pentru nevralgia de trigemen este importanta stabilirea ramurii afectate. Nervul trigemen are 3 ramuri care corespund de regula portiunii superiore, mijlocii si inferioare a fetei. Prima ramura include ochiul, spranceana, si fruntea. A doua ramura corespunde buzei superioare, arcadei dentare superioare, maxilarului, gurii, pleoapei inferioare si parti laterale a nasului. Ultima ramura corespunde buzei inferioare, arcadei dentare inferioare, mandibulei, si partii laterale a limbii, extinzandu-se pana in fata urechii.
Cel mai frecvent nevralgia de trigemen afecteaza ramura mijlocie si cea inferioara, impreuna sau separate, dar poate afecta si prima ramura, sau pe toate cele trei.
Dupa identificarea ramurii afectate se alege procedeul operator.
O parte din nevralgii beneficiaza de tratament percutan prin radiofrecventa. Procedeul atenueaza durerea prin provocarea unei amorteli permanente in zona ramurii de trigemen afectate.
Decompresiunea neurovasculara este o operatie majora cu scopul de a micsora amortelile fetei si de a inlatura durerea.
O alta metoda este sectionarea radacinii afectate in traiectul ei din afara craniului, dar aceasta confera riscuri serioase si nu este mai eficienta decat radiofrecventa.
Injectarea de anestezice prin orificiile de iesire ale ramurilor nervului amelioreaza simptomele pentru cateva ore. Injectarile de alcool sau glicerol provoaca distrugerea nervului si pot fi o metoda de tratament in anumite situatii.
In toate tipurile de interventii descrise exista sansa ca durerea sa reapara dupa un anumit interval de timp, necesitand in unele situatii repetarea procedeului.
Decompresiunea neurovasculara este o operatie recomandata la pacienti cu stare buna de sanatate, care nu doresc o amorteala permanenta a fetei si care accepta o operatie deschisa pe creier. In cadrul acestei operatii se plaseaza o piesa de teflon intre radacina nervului afectat si vasul de sange cel mai apropiat care o comprima. Operatia consta intr-o craniotomie suboccipitala, urmata de expunerea nervului trigemen, de aceeasi parte cu zona dureroasa. Vasele de sange care apasa nervul sunt izolate si indepartate de nerv cu ajutorul unei piese de teflon. Operatia necesita anestezie generala si poate expune la riscuri si complicatii ca amorteala fetei, paralizie faciala, pierderea auzului, vedere dubla, infectii, hemoragii, accidente vasculare, hidrocefalie, fistule de lichid si alte deficite neurologice suplimentare.
Reaparitia durerii dupa operatie se inregistreaza la circa 15% din pacienti, situatie in care se apeleaza pentru un nou tratament la radiofrecventa.
Cat despre centrele de tratament din Romania un exemplu din multe altele ar fi : Centrul de terapii Scenar din Bucuresti - www.scenar.ro

Numai bine !
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.