Niste fisuri pe fata linga nas

14-03-2025
Cristin@_89
Nu este medic/terapeut
Cristin@_89
Am primit de la dermatolog tratament pentru demodex, antibiotic metranidazol si antialergice ca clamastin si prozel si injectie flosteron, eu am folosit mai mult timp metronidazol poate de la asta sa mi apara o reactie imuna sau atac asura pielei ca imi apar fisuri rosii pe fata.
1 comentarii
0
17-03-2025, ora 08:28
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Fisurile roșii apărute pe față, lângă nas, pot avea mai multe cauze, mai ales în contextul tratamentului cu metronidazol, Flosteron (betametazonă), Clmastin, și Prozel. Iată câteva posibile explicații pentru apariția acestora:

1. Reacție iritativă sau alergică la metronidazol
Utilizarea prelungită a metronidazolului (sub formă de cremă sau gel) poate provoca iritare cutanată, uscăciune excesivă, descumare sau chiar fisuri. În unele cazuri, poate apărea dermatită de contact iritativă sau o reacție alergică întârziată.

2. Subțierea pielii de la Flosteron
Flosteronul este un corticosteroid injectabil, iar utilizarea sa poate duce la subțierea pielii și la fragilitate vasculară, favorizând apariția fisurilor și a roșeții.

3. Exacerbarea rozaceei sau a infecției cu Demodex
Dacă inițial ai primit tratament pentru Demodex, este posibil ca problema să fie legată de rozacee. Uneori, tratamentul cu corticosteroizi (Flosteron) poate duce la o exacerbare a rozaceei steroidiene, manifestată prin:
- Roșeață persistentă
- Vase de sânge dilatate (telangiectazii)
- Piele sensibilă și fisurată

4. Efect advers al tratamentului antihistaminic (Clmastin și Prozel)
Aceste medicamente pot provoca uscăciunea excesivă a pielii, ceea ce poate duce la crăparea acesteia, mai ales în zone delicate.

Ce poți face?
- Evită aplicarea metronidazolului pentru câteva zile și vezi dacă simptomele se ameliorează.
- Aplică o cremă emolientă intens hidratantă, preferabil cu ceramide și acid hialuronic, pentru a repara bariera cutanată.
- Evită produsele iritante, inclusiv săpunuri agresive, scrub-uri sau cosmetice parfumate.
- Dacă simptomele persistă, consultă din nou dermatologul pentru ajustarea tratamentului (posibil să fie nevoie de o altă abordare, cum ar fi imunomodulatori topici sau antibiotice alternative).

Ai observat și alte simptome, cum ar fi mâncărime, usturime sau senzație de arsură în zona afectată?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: