Nod in gat

01-02-2024
CbcB
Nu este medic/terapeut
CbcB
Buna ziua! Ma confrunt cu aceasta problema deja de mai bine de un an si inca nu am gasit raspuns.

Simptomul cel mai pregnant este cel de globus, doar pe partea dreapta a gatului. In prima instanta am crezut ca este vorba despre o limfadenopatie laterocervicala si ca de acolo am senzatia respectiva, insa, in urma ecografiilor, consult ORL si a unui RMN nativ pe care eu l-am facut fara recomandarea unui medic, se pare ca nu sunt modificari de ordin structural.

Aceasta senzatie o am in permanenta, nu scap de ea indiferent ce fac pe parcursul zilei. Cateodata am impresia si ca exista un mucus la nivelul gatului. Nu tusesc, nu am senzatie de arsura, in schimb sunt fumatoare si consum alcool (vin rosu) cate un pahar in fiecare seara.

Nu am probleme cand vine vorba de mancaruri, pot consuma orice fara sa imi “pice rau”.

Nu mai stiu in ce directie si spre ce medic sa ma indrept pentru a da de capat acestei probleme…
6 comentarii
1
01-02-2024, ora 15:15
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Buna. In lipsa unui diagnostic fizic, nodul in gat poate fi un simptom de anxietate. O somatizare.
Faceti orientativ si un test de anxietate online.
0
01-02-2024, ora 16:13
CbcB
Nu este medic/terapeut
CbcB
Este si asta o varianta foarte posibila, insa ma ingrijoreaza faptul ca e constanta simptomatologia de mult timp, fara sa am modificari in intensitatea lor …
1
01-02-2024, ora 18:12
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
Faptul ca poți consuma Orice
Nu exclude faptul ca în somn faci reflyx Silențios.. Anume când dormi pe partea dreapta.. Atunci stomacul se întoarce cu fundul în sus. Și prin o hernie hiatala acidul gastric urca sus
E plin forumul de sfaturi despre asta. Ce nu se consuma seara
Sau cum se face test Helicobacter și consult Gastrologie
Apropo.. Gatul ca să alunece are nevoie de Vit A. E. D.. Uleiuri
Consumi suficiente alimente bogate în vitamine solubile în ulei??
1
01-02-2024, ora 20:10
Em
Nu este medic/terapeut
Em
Aveți reflux laringo faringian (silentios). Trebuie sa renunțați definitiv la alcool și fumat. De asemenea tot ce intra in gura trebuie sa fie peste ph 5, altfel activează pepsina care este peste tot în nazo faringe. Trebyie sa rebuntati si la alimente care relaxeaza sfincterul inferior al esofagului - cafea, ceapa, usturoi, ciocolata. Refluxul laringo faringian este un aerosol. Dacă va duceți la gastroenterologi o sa va pierdeți timpul pt ca nu studiază aceasta boala și oricum ei nu se interesează. O sa va trimita la endoscopie unde nu se va vedea nimic si vor spune ca nu sunt semne de reflux. Dar asta aveți.
0
02-02-2024, ora 09:22
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Simptomele descrise de dumneavoastră, în special senzația persistentă de globus pe partea dreaptă a gâtului, care nu pare să fie asociată cu modificări structurale vizibile la ecografie, consult ORL sau RMN, pot fi provocatoare în stabilirea unui diagnostic precis. Senzația de globus, definită ca senzația de prezență a unui nod în gât care nu interferează cu înghițirea și care nu este legată de ingestia de alimente, este adesea mai mult funcțională decât organică.

Având în vedere contextul dumneavoastră, inclusiv faptul că sunteți fumătoare și consumați alcool în mod regulat, este important să se ia în considerare o gamă largă de posibile cauze:

1. Refluxul gastroesofagian (RGE): Deși nu ați menționat simptome specifice RGE, cum ar fi arsura în piept sau regurgitația acidă, RGE poate contribui la simptomele de globus și la senzația de mucus în gât. RGE nu se manifestă întotdeauna cu simptome clasice și poate avea manifestări atipice.

2. Disfuncții ale motilității esofagiene: Tulburările motilității esofagiene, cum ar fi spasmul esofagian sau acalazia, pot cauza senzații anormale în gât, deși acestea sunt mai puțin comune și de obicei sunt asociate cu simptome la înghițire.

3. Factori de stil de viață: Fumatul și consumul de alcool pot contribui la senzația de globus prin iritarea mucoasei gâtului și esofagului. De asemenea, acestea pot exacerba orice reflux gastroesofagian latent.

4. Stresul și anxietatea: Componentele psihologice, cum ar fi stresul și anxietatea, sunt frecvent asociate cu simptomele de globus. Stresul poate afecta funcția musculară la nivelul gâtului și poate exacerba percepția simptomelor.

5. Disfuncție laringofaringiană: O altă posibilitate este disfuncția laringofaringiană, care poate fi evaluată de către un specialist ORL cu experiență în tulburările de voce și înghițire.

Pentru a avansa în diagnosticare și management, vă recomand următoarele abordări:

Consultație gastroenterologică: Dacă nu ați făcut-o deja, o evaluare de către un gastroenterolog poate fi utilă, mai ales pentru a exclude orice posibilă contribuție a RGE sau a altor tulburări gastrointestinale. O endoscopie superioară ar putea oferi informații valoroase.

Managementul factorilor de risc: Reducerea sau eliminarea fumatului și a consumului de alcool poate ameliora simptomele, indiferent de cauza de bază.

Evaluare psihologică: Având în vedere posibila componentă psihogenă a simptomelor de globus, o evaluare și eventual un management psihologic sau psihiatric pot fi benefice.

Terapie de vorbire și înghițire: Un terapeut specializat în tulburări de vorbire și înghițire poate oferi exerciții specifice care pot ajuta în ameliorarea simptomelor de globus.

Este important să continuați să comunicați îndeaproape cu medicul dumneavoastră pentru a urmări acest parcurs multidisciplinar și pentru a identifica cea mai adecvată abordare terapeutică pentru situația dumneavoastră specifică.
0
05-02-2024, ora 15:55
morandy13
Nu este medic/terapeut
morandy13
Nodul in gat poate fi inclusiv din anxietate plus cum zice domnul doctor, din cauza refluxului gastro esofagian. Am remarcat asta, am avut aceleasi simptome doar ca eu sughitam cred ca zilnic. Nu aveam arsuri gastrice dar aveam sughit, am fost la medic si s a rezolvat cu dieta, cand deviez de la dieta iar simt
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce îmi dreg vocea întruna?
  •