Nodul de 3-4cm extra-gastric in zona micii curburi

10-07-2024
ursulevski
Nu este medic/terapeut
ursulevski
Buna ziua, mama mea (68 ani, 170cm, 77kg) la o ecografie i s-a constatat un nodul de 47mm / 43mm / 33mm pe coada pancreasului.
I s-a recomandat CT, iar rezultatul a fost: "Nodul parietal gastric cu caractere CT de benignitate". Inapoi la medic i s-a facut endoscopie gastrica si biopsie la mucoasa si i s-a recomandat makeri tumorali.

Markerii tumorali (CEA, CA19-9, CA 72-4, CA 242) au iesit in limite normale, iar concluzia biopsiei mucoasei e "Diagnostic microscopic: Fragmente de necroza gastrica prezentand edem si infiltrat inflamator mixt cu prezenta de rare eozinofile" si "Diagnostic histopatologic: Aspectul histopatologic se interpreteaza in context clinic (gastrita cronica nespecifica)".

Acum i s-a recomandat ecoendoscopie cu biopsie cu diagnostic "Formatiune nodulara extragastrica in zona micii curburi", la o clinica privata din Bucuresti, care costa mult pt noi (~1000 euro).
Este neclar unde este localizat nodulul, caci doctorul initial a zis ca-i la coada pancreasului, CT-ul a zis ca-i in stomac, si inapoi cand s-a uitat cu endoscopia n-a vazut in stomac, apoi sfatuindu-se cu un coleg (de la Buc) a zis ca-i intre stomac si ficat.

E posibil sa fie cancer din moment ce markerii au iesit buni si CT-ul a spus ca e benign? E nevoie de chirugie sau (ce mai spunea doctorul) radioterapie? Sunt periculoase aceste proceduri? Caci mama tinde sa vrea sa nu continue cu aceste proceduri, dar ne ingrijoreaza marimea de 47mm / 43mm / 33mm. Ce ne sfatuiti?
3 comentarii
0
10-07-2024, ora 13:39
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Situația descrisă este destul de complexă și poate fi stresantă pentru mama dumneavoastră și pentru întreaga familie. Voi încerca să clarific câteva aspecte și să ofer sugestii pe baza informațiilor furnizate.

1. Localizarea și natura nodulului: Există o anumită incertitudine în ceea ce privește localizarea și natura nodulului. Diferențele între rezultatele ecografiei, CT și endoscopiei sugerează că nodulul este dificil de evaluat doar prin aceste metode. CT-ul indică faptul că nodulul are caractere de benignitate, ceea ce este un semn pozitiv. Totuși, pentru a obține o imagine clară, este adesea necesară o evaluare mai detaliată.

2. Markerii tumorali: Rezultatele normale la markerii tumorali sunt de asemenea un semn bun, dar nu sunt întotdeauna concludente pentru a exclude complet prezența unei tumori maligne. Markerii tumorali pot fi utili, dar nu sunt 100% specifici sau sensibili.

3. Ecoendoscopia cu biopsie: Această procedură este recomandată adesea pentru a obține probe de țesut direct din nodul suspect pentru analiză patologică detaliată. Aceasta poate oferi informații critice care ar putea clarifica natura nodulului (benign vs malign). Înțeleg că costul este un factor important, dar, având în vedere dimensiunile și localizarea neclară a nodulului, această procedură ar putea fi esențială pentru a dirija corect tratamentul mamei dumneavoastră.

4. Managementul nodulului: Opțiunile de tratament variază în funcție de diagnosticul final. Dacă nodulul este confirmat a fi benign, poate nu va fi necesar un tratament imediat, dar poate fi necesară supravegherea regulată pentru a monitoriza orice schimbări. Dacă există suspiciuni de malignitate, opțiunile pot include intervenția chirurgicală, radioterapia sau alte forme de tratament, în funcție de tipul și stadiul bolii.

5. Riscurile procedurilor: În general, chirurgia și radioterapia sunt proceduri sigure când sunt efectuate în centre medicale specializate, dar ca orice procedură medicală, ele vin cu anumite riscuri. Este important să discutați cu medicul despre aceste riscuri în contextul stării de sănătate a mamei dumneavoastră.

6. Recomandare: Înainte de a lua o decizie, poate fi utilă o discuție suplimentară cu medicul oncolog sau un gastroenterolog pentru a clarifica toate opțiunile și pentru a înțelege mai bine riscurile și beneficiile fiecărei opțiuni de tratament. De asemenea, ar putea fi utilă obținerea unei a doua opinii, dacă există îndoieli sau nelămuriri cu privire la diagnosticul sau planul de tratament recomandat.

În concluzie, având în vedere incertitudinea și posibilele implicații ale nodulului, este prudent să continuați investigațiile recomandate, chiar dacă acestea sunt costisitoare, pentru a asigura cel mai bun management al stării de sănătate a mamei dumneavoastră.
0
10-07-2024, ora 16:14
Dr. Adrian Platon
Chirurgie generala, Bucuresti
Dr. Adrian Platon
Buna ziua.
Desi Chat GPT, a raspuns exhaustiv si complex, inclin sa cred ca ar fi un ganglion. La aceste dimensiuni, ar putea fi de tip inflamator.
O varianta de luat in calcul ar fi laparoscopia cu extirpare si examen histopatologic.
0
10-07-2024, ora 17:52
ursulevski
Nu este medic/terapeut
ursulevski
Multumesc mult. Se vede diferenta dintre (actualul) ChatGPT, care mai mult a reformulat ce-am scris initial, si parerea a unui medic adevarat, care-i infinit mai valoroasa. Multumim.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
06-06-2023, ora 10:15
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Proctoline
HEMOROIZI? FISURI ANALE? Tratament fără operație și fără internare!
Clinicile Proctoline sunt centre medicale specializate în tratarea eficientă a hemoroizilor și a fisurilor anale. Ne găsiți în 14 orase din țară! Detalii aici