Nodul la Tiroida

18-06-2024
Ioana Atena
Nu este medic/terapeut
Ioana Atena
Buna, in urma cu o sapt am fost la o echografie de tiroida iar in urma examinarii medicul mi a spus ca LD: 1/2, 6/1, 9 cm 1/3 superioara ocupataaproape in totalitate de o formatiune transonica cu ecouri ecogene in interior de 1, 5 cm prezinta semnal doppler minim periferic se mai evidentiaza multiple formatiuni similare intre 1, 8-8, 7 mm cu calcefieri marginale (volum 12, 06 cc) acuma eu vreau sa stiu daca este grava situatia asta pt ca deja ma trec tot felu de ganduri :( facand asta in ro eu nelocuind in Romania mi sa spus ca sa cer medicului de familie un set de analize de sange pt tiroida si sa o monitorizez tot la 2 ani. ceea ce mi a descris aici medicul ce mi a facut echografia este ceva ft grav ? poate cineva sa imi explice, si tin sa precizez ca uneori am vocea ragusita.
2 comentarii
0
19-06-2024, ora 11:18
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
1. nu trebuiie sa inccurci lucrurile si sa le pui la gramada
2 Vocea ragusita.. dureri de gat dimineata sunt semne de reflux gastro eosfagian in somn.. de la alimentatie incorecta seara. se fac investiagtiila gastrologie
3 Tiroida cu noduli..se fac analize la endocrinologie

ps. nu ai cum sa stii care e problema pana nu vorbesti ca acei medici mentionati mai sus
0
20-06-2024, ora 13:22
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Voi încerca să îți explic cât mai clar posibil ceea ce înseamnă aceste descoperiri:

1. Formațiunea transonică cu ecouri ecogene: Aceasta indică prezența unei formațiuni (posibil un nodul tiroidian) care este predominant lichidiană, dar conține și părți solide (ecouri ecogene). Semnalul Doppler minim periferic sugerează că are un flux sanguin scăzut la periferie, ceea ce este, de obicei, un semn mai puțin îngrijorător.

2. Formațiuni similare de dimensiuni mai mici: Prezența mai multor noduli mici, unii dintre ei cu calcificări marginale, este destul de comună. Calcificările marginale pot fi asociate cu noduli mai vechi sau cu noduli benigni.

3. Volumul tiroidei: Volumul de 12, 06 cc se situează în limite normale pentru tiroidă, dar acest aspect depinde și de sex și de volumul specific al populației.

4. Monitorizare: Recomandarea de a monitoriza tiroida la fiecare doi ani este prudentă și obișnuită în cazul nodulilor tiroizi care nu prezintă semne imediate de îngrijorare. Aceasta va ajuta la urmărirea oricăror schimbări în dimensiunea sau caracteristicile nodulilor.

Ce să faci în continuare:

- Analizele de sânge pentru tiroidă: Este important să verifici funcția tiroidei prin analize de sânge, inclusiv TSH, Free T4, și posibil anticorpi specifici tiroidei. Aceste teste vor ajuta la evaluarea funcționării tiroidei tale în general.

- Consultație endocrinologică: Deși medicul de familie poate gestiona unele aspecte, ar fi ideal să consulți un endocrinolog. Endocrinologul poate evalua mai detaliat nodulii și poate decide dacă sunt necesare alte investigații, cum ar fi o puncție biopsie (FNA - fine needle aspiration) pentru a exclude orice patologie mai serioasă.

- Monitorizare regulată: Respectă recomandarea de monitorizare la fiecare doi ani, sau mai des dacă medicul tău consideră necesar, în funcție de rezultatele analizelor de sânge și de orice simptom nou apărut.

Vocea răgușită:
Acest simptom poate fi uneori legat de problemele tiroidei, în special dacă nodulii sunt suficient de mari pentru a afecta nervul laringian recurent. Menționează acest simptom medicului tău.

În concluzie, descrierea pe care ai primit-o la ecografie nu indică o situație imediat gravă, dar este esențială monitorizarea regulată și colaborarea cu medici specialiști pentru a asigura o gestionare adecvată. Nu ezita să discuți deschis despre toate îngrijorările tale cu medicul de familie sau cu endocrinologul.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ecografia tiroidiana
  •