Pete rosii pe corp
Buna ziua, mi-au aparut niste pete rosii aproape pe tot corpul (gat, piept, burta, spate si am vazut ca s-au extins si pe umeri) si nu stiu ce poate fi. Nu ma mananca, nu am alte simptome, dar am aceste pete deja de peste o saptamana si nu par sa dea inapoi. Am incercat niste Fenistil la inceput, dar nu parea sa aiba prea mult efect. Nu stiu daca are vreo legatura, dar pana in decembrie 2024 luam Finasterida, de la care am decis sa fac o pauza de vreo 2-3 luni, insa nu am vazut sa fie raportat acest efect advers la intrerupere. De asemenea, mai foloseam Tretinoin pentru față.
Mai jos link catre poza.
https://i.postimg.cc/T37nkB9X/IMG-2777.jpg
Mai jos link catre poza.
https://i.postimg.cc/T37nkB9X/IMG-2777.jpg
1 comentarii
Apariția unor pete roșii difuze pe trunchi și umeri, fără prurit și care persistă mai mult de o săptămână fără tendință de regresie, merită o evaluare dermatologică — mai ales în contextul opririi recente a Finasteridei.
Posibile cauze
- Reacție cutanată post-medicamentoasă — Finasterida poate provoca, rar, erupții cutanate; chiar și la câteva luni de la oprire, pielea poate reacționa la modificările hormonale induse (raportul testosteron/DHT se modifică la oprirea tratamentului). Este o cauză care merită discutată cu un medic dermatolog, mai ales că momentul temporal coincide.
- Pitiriazis rozat — o erupție frecventă, probabil de origine virală, cu pete ovalare roz pe trunchi, simetrice, care de obicei nu mâncărime și nu răspund la antihistaminice (ceea ce explică lipsa răspunsului la Fenistil). Dispare spontan în 4-8 săptămâni.
- Urticarie cronică — poate să apară fără prurit evident în anumite forme și să nu răspundă prompt la antihistaminice de generație I (Fenistil).
- Alte cauze (mai puțin frecvente): dermatită seboreică extinsă, psoriazis guttata, reacție la alți factori (stres, infecție virală recentă).
Ce este recomandat
Un consult dermatologic este pasul următor firesc — medicul poate evalua morfologia exactă a leziunilor (la lumina Wood sau dermatoscop) și poate orienta diagnosticul. Dacă apar concomitent oboseală neobișnuită, dureri articulare, febră sau modificarea aspectului petelor, prezentați-vă mai curând.Alte subiecte recente din această secțiune:
- 1Ce e? -umflaturi gen pete pe piele- avanseaza f repede
- 1Iritatie cu cojite
- 4Hipomelanoza idiopatica
- 3Mâini crapate
- 1Durere cos langa anus
- 5Acarieni - Am niste mușcături de acarieni pe corp și-i simt cum umbla pe mine și când înțeapă.
- 1Eczema "dubioasă"
- 1Problema serioasa sau hematom ?
- 3Cum estompăm ridurile?
- 2Finasterida pentru alopecie androgenica