Proces inlocuitor plamani

16-03-2019
Costeamara
Nu este medic/terapeut
Costeamara
Buna ziua,

Va rog daca se poate o parere despre urmatoarele:

Este vorba de mama mea de 55 de ani care de un an aprox se confrunta cu o tuse seaca, in decembrie si-a facut radiografie la plamani, nu s-a observat nimic dar tusea a continuat. A fost la pneomologie in Mures unde s-a constatat ca are astm bronsic si a inceput tratamentul cu Foster spray si inca alte sprayuri. De cand a inceput acest tratament tusea ei s-a agravat si mai mult, haraie cand sta intinsa si tuseste aproape in fiecare ora, secretii nu are. Sapt asta s-a dus la cardiologie crezand ca poate are ceva la inima unde i s-a facut o radiografie si la plamani si s-au constatat urmatoarele:
- opacitate neomogena bazal stang cu ascensionarea hemidiafragmului stang si deplasarea spre stanga a structurilor mediastinale (etelectazie?)
-SCD drept liber

Rezultatul de la CT arata ca are ganglioni pulmonari..

Sapt urmatoare merge la bronhoscopie. Din experienta dva credeti ca ar fi ceva malign?

Va multumesc mult.
9 comentarii
0
17-03-2019, ora 19:45
Dr. Ciubotariu Bogdan-Iliuță
Pneumologie, Iași
Dr. Ciubotariu Bogdan-Iliuță
Bună seara! Doar pe baza descrierii nu pot spune dacă este ceva benign sau malign, nu ar avea nici un sens să vă sperii sau să vă liniștesc într-un mod eronat. Veți vedea după bronhoscopie când se va realiza și biopsie, atunci veți avea un răspuns clar. O seară liniștită!
0
17-03-2019, ora 20:43
Costeamara
Nu este medic/terapeut
Costeamara
Buna seara,

Va multumesc mult pentru raspuns, suntem cu moralul la pamant toti.. ma gandesc sa nu fie cumva si o ciuperca sau TBC? Avand in vedere ca nu a tusit sangr, nu a slabit, nu a facut febra.. doar o doare in partea stanga simte ca este ceva acolo..
0
17-03-2019, ora 20:48
Costeamara
Nu este medic/terapeut
Costeamara
Mentionez ca la CT mai scriu urmatoarele:

Hil stang avand 6/8cm (este mare din ce inteleg eu) cu adenopatii si micronoduli pulmonari fara pleurezie in rest nu prea inteleg scrisul ce mai scrie pe Ct, se recomanda consultarea unui chirurg.
0
18-03-2019, ora 22:11
Dr. Ciubotariu Bogdan-Iliuță
Pneumologie, Iași
Dr. Ciubotariu Bogdan-Iliuță
Bună seara! Fiind o formațiune de dimensiuni relativ mari, nu cred că este cazul să vorbim despre tuberculoză, ci despre un proces tumoral benign sau malign. Știu că este greu, dar un moral pozitiv al dumneavoastră și al familiei ar avea un efect benefic și asupra moralului mamei dumneavoastră, știind că îi sunteți alături și o susțineți. Încercați totuși să nu vă gândiți la ce este mai rău, veți ști exact ce este de făcut și drumul de urmat abia după rezultatele biopsiei. Sper din suflet să fie bine! Aștept să-mi scrieți care este rezultatul sau dacă mai aveți nevoie de ajutor sau sfaturi. O seară binecuvântată!
0
19-03-2019, ora 00:04
Costeamara
Nu este medic/terapeut
Costeamara
Buna seara,

Va multumesc mult pentru cs mi-ati raspuns. Miercuri este programata la bronhoscopie. Nu are simptome de om bolnav, nu a tusit sange nu a slabit nu a facut febra.. este un sentiment cumplit in fiecare clipa ma rog sa nu fie nimic malign. Imi este tare frica. Va tin la curent cu situatia ei si inca o data, va multumesc enorm pentru toate cuvintele. O seara buna.
0
19-03-2019, ora 12:38
Costeamara
Nu este medic/terapeut
Costeamara
Buna ziua,

Voiam sa va mai intreb din experienta dva, credeti ca intr-o luna a putut sa i se formeze o malformatie atat de mare? De 6/8cm? Mi se pare f mare intr-un timp atata de scurt..poate e vorba de mm si au gresit interpretarea la CT nu stiu ce sa zic... intr-o luna asa se repede sa se dezvolte? Mama mi-a mai zis ca i-au mentionat ca este bine delimitata formatiunea, am inteles ca acest lucru ar insemna NEmalignitatea sa... joi merge la bronhoscopie speram din suflet sa fie bine.. si tusea ei nu este de un om bolnav i-a zis un medic, este o tuse seaca magareasca, i-a zis ca s-ar putea sa fie si o pneomonie netratata dar ma ingrijoreaza f tare dimensiunea acelei malformatii... va mutumesc.
0
19-03-2019, ora 12:49
Costeamara
Nu este medic/terapeut
Costeamara
Adica in Decembrie si-a facut radiografie la plamani si nu a avut nimic de aceea au trecuto pe tratament pentru astm dar doctorita cand a vazut ca dupa o luna nu se amelioreaza rezultatele ar fi trebuit sa ii faca niste controale nu sa o supuna sa tot continuee tratamentul pentru astm.. noroc ca a mers la cardiologie si acolo i-au vazut pata asta.. incredibil cum pot judeca unii medici, , imi cer scuze ca zic asta dar va dati seama in ce situatie suntem si cat de trista sunt si neputincioasa...
0
21-03-2019, ora 15:26
Costeamara
Nu este medic/terapeut
Costeamara
Buna ziua,

Revin cu rezultatul de la bronhoscopie. Momentan asteptam rezultatul biopsiei. Medicul ce i-a facut bronhoscopia s zis ca sunt celule urate acolo dar nu a putut sa ii dea un diagnostic concret. In schimb, pe biletul de la bronho la concluzii scrie urmatoarele:

T4N3M1b - tratament oncologic dupa rez biopsiei

De ce i-a scris asa daca nu se poate pronunta inca diagnosticul? Aceatia sunt markeri tumorali nu? Acesti nu vin odata cu analizele de sange?

Multumesc.
0
21-03-2019, ora 20:37
Dr. Ciubotariu Bogdan-Iliuță
Pneumologie, Iași
Dr. Ciubotariu Bogdan-Iliuță
Bună seara! Diagnosticul de certitudine nu poate fi pus decât prin examen histopatologic al piesei de biopsie. La bronhoscopie medicul îți face o opinie, dar diagnosticul este confirmat de anatomopatolog. Medicul care a făcut bronhoscopia a încadrat acest cancer ca fiind stadiul IV (ultimul stadiu), metastazat. Veți vorbi după rezultatul biopsiei cu un oncolog, dar e posibil ca tratamentul să fie doar unul paleativ (de prelungire a vieții și a calității ei, adică controlul durerii și a altor simptome deranjante), nu curativ. Dar mai vorbim după rezultatul biopsiei. O seară bună și să dea Dumnezeu să reveniți cu vești mai bune!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum și când trebuie tratată tusea
  • Tipuri de tuse pentru care trebuie să te îngrijorezi
  • Un metabolit cu rol în funcționarea sistemului imunitar, găsit în cantități reduse la pacienții cu forme severe de astm bronșic
  •